Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Příště budete dětem kontrolovat svačiny?“ Spor o pamlsky strhl melu ve Sněmovně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. ledna 2017
12:51

Debata o školském zákoně byla ve Sněmovně výživná - nejen proto, že se týkala i pamlskové vyhlášky, kdy si někteří poslanci klepali na čelo, zda škola chce žákům příště kontrolovat i svačiny. Kromě financování škol, na které mají nové úpravy mířit především, se poslanci dostali až k "podstatě naší civilizace". Připomínali její kořeny, kritizovali multikulturalismus, někteří však měli výhrady i ke křesťanství jako ideologii, která do školského zákona nepatří.

„Budeme schvalovat zákon, který výrazně ovlivňuje náš život... A všichni si myslí, že tomu rozumí, když chodili do školy,“ upozorňoval místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM). Řeč byla o novele školského zákona. O ní se v poslední době hodně mluvilo hlavně v souvislosti s pamlskovou vyhláškou, která školám určuje, co ve svých bufetech smí a co nesmí prodávat.

Ač ministerstvu školství Kateřiny Valachové (ČSSD) šlo především o financování regionálního školství, košaté diskuzi o pamlscích či multikulturalismu to nezabránilo. Poslanci však nakonec ve třetím čtení návrh schválili. A to jednoznačně - pro bylo 130 poslanců, proti 17.

Chalánková šila do „extrémní“ pamlskové vyhlášky

Vášně však rozbouřila především ona pamlsková vyhláška. „My jsme dlouhodobě pro, aby se dělalo něco se stravou žáků, není dobrá a odráží se potom i na samotném zdraví žáků a studentů. Na druhé straně nemělo by docházet k přelétávání ode zdi ke zdi. Určitě není naším cílem likvidace školních bufetů a dalších prodejen a aby ta vyhláška byla něčím nesplnitelným. Jsme pro její zmírnění,“ uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

Naopak poslankyně Jitka Chalánová (TOP 09) vystoupila s návrhem pamlskovou vyhlášku rovnou celou zrušit. A šila přitom i do Valachové. „Zcela pominula rodiče a školskou samosprávu. Neustálé vyřazování rodičů z rozhodování se mi nelíbí,“ uvedla Chalánková, podle které by měly o tom, co se jí ve školách, rozhodovat školské rady, kde jsou rodiče přítomni.

„Jsem pro to, aby se tam neprodávaly žádné zdraví škodlivé věci... Asi nikdo z nás nebude rodiče podezírat, že by chtěli po vedení školy automaty na přeslazené či nezdravé věci,“ podotkla s tím, že pamlsková vyhláška je dle ní v mnoha ohledech extrémní.

Zmínila i problémy školních bufetů, které musely zavřít. „Přestože autoři vyhlášky se zaštiťují snahou o zdravý sortiment školních bufetů, v praxi jejich počínání vedlo k jedinému - bufety se masově ruší,“ dodala Chalánková, jejíž návrh se však nesetkal s dostatečnou podporou poslanců. Pro zrušení pamlskové vyhlášky jich bylo 45, proti 72.

VIDEO: Poslankyně Jitka Chalánková navrhovala zrušit pamlskovou vyhlášku

Lékař Plzák: Budete kontrolovat i svačiny?

Také podle poslance a lékaře Pavla Plzáka (ANO) nemá škola kontrolovat, co děti jí. „To, co jí moje děti, to záleží na tom, co jim koupím nebo na co jim dám peníze a nebo co jim já dám k jídlu. Jestli jim dám peníze, aby si něco koupily, tak já se jich zeptám, co si za to koupily a domluvím se s nimi, co si budou kupovat a co ne. Pokud jim dám nějakou svačinu, tak je to na mém rozhodnutí,“ poznamenal Plzák.

Tázal se přitom, zda bude škola příště kontrolovat, jak zdravé či nezdravé si děti přinesly svačiny a zda si mohou sníst svačinu, když jim maminka namazala chléb se sádlem nebo dala do školy tlačenku.

„Bůček je určitě light,“ glosoval to komunista Filip. Poslanec a zpravodaj zákona Petr Kořenek (ČSSD) míní, že by se děti měly učit správným stravovacím návykům i ve škole. A nejde o kontrolu toho, co si děti donesou z domova. Kolem pamlskové vyhlášky však padají nepravdy a projevuje se nepochopení. „Pravdou je, že je napsána velmi složitě a vykládána se velmi mylně,“ připustil.

Valachová: Pamlsový křik zase utichne

„Přiznám se, že mě pamlskový křik hodně mrzí. Nebyla to nějaká ruka trhu nebo ruka státu, která by pamlskovou vyhlášku stvořila. Byli to rodiče, kteří nebyli spokojeni s tím, že na našich školách fungují prodejní automaty, bufety, které ačkoliv oni chtějí vést své děti - podotýkám v rámci povinné školní docházky do 15 let - k určitým stravovacím návykům, tak jejich snaha jde vniveč a to navíc na půdě školy, kde děti mají přístup k různým cukrovinkám a přeslazeným nápojům. To znamená: Rodiče kritizovali stav na našich školách,“ reagovala na kritiku Valachová po jednání Sněmovny. 

Pamlsková vyhláška dle ní neznamená rušení školních bufetů a pokud k tomu někde došlo, četla se vyhláška špatně. Věří, že pamlskový křik během několika týdnů utichne.  

VIDEO: Ministryně Valachová věří, že pamlskový křik utichne. Změny prý chtěli rodiče.

Video  Zákaz prodeje sladkostí ve školách: Valachová se bránila kritice.  - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Vedle pamlsků se řešil i multikulturalismus

Ve Sněmovně však ve středu nedošlo k hádkám jen o pamlsky. Poslankyně Nina Nováková (TOP 09) totiž ke školskému zákonu předložila pozměňovací návrh také. Zmiňoval multikulturalismus. „Respekt k odlišným kulturám samozřejmě patří ke znakům civilizovaného světa, ke kterému se jistě i my hlásíme. To neznamená, že se máme hlásit k ideologiím jako je multikulturalismus, obzvlášť naivní multikulturalismus,“ uvedla Nováková.

Podle ní takový návrh do školského zákona patří a žáci mají poznávat jiné kultury, ale pochopit také základy vlastní kultury, do nichž patří i solidarita a další židovsko-křesťanské myšlenky. 

Podle poslance Karla Raise (ANO) návrh reaguje na aktuální dění u nás i v Evropě. Poněkud se však zadrhl u slova multikulturalismus, který kritizoval. „Multikulturalismus nesplnil to, co měl a my musíme jako ČR jasně definovat, kde stojíme,“ navázal poslanec Bohuslav Chalupa (ANO).

Miroslav Grebeníček (KSČM) se do Novákové navezl, že se svou snahou o zavedení křesťanských hodnot do zákonů neuspěl ani papež Jan Pavel II. „Když začneme s výchovou nové generace na těchto principech, dosáhneme určitě změny do budoucna, která je potřebná,“ uvedl poslanec a exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Jakákoli ideologie do zákonů nepatří, oponoval poslanec Petr Kořenek (ČSSD). „Já si myslím, že to není ideologie a už vůbec to není vnucování víry,“ kontroval Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého je na místě připomínat, z čeho vychází náš způsob života.

VIDEO: Zkušenosti s pamlskovou vyhláškou z praxe

Video  „Děti utíkaly ze školy a nakupovaly ve večerce.“ Jak změnila pamlsková vyhláška školní bufet?  - David Budai, Petr Soukup, Blesk TV
Video se připravuje ...

rockyshowman ( 15. února 2017 09:23 )

 Ve sněmovně by jim měli prodávwt za běžné ceny, suchý chleba a bez chlastu. Kdo odejde ze sálu, evidovat, strhnout hodiny. Tak jak je to zvykem v civilním zaměstnání. Poslanecké dny sobota a neděle. Za ty prachy a zákony by měli povinně odpracovat min. 8 hodin měsíčně při úklidu veřejných komunikací, aby mohli být k zastižení. Jaké prázdniny? Brigáda na poli, sběr brambor popř. výsadba lesních porostů, těch které vlády nechaly zdevastovat za posledních 30 let!Pak si budeme těchto lidí alespoň trochu vážit. Tolik zákazů a omezování nebylo ani za bolševika. Volby přijdou a národ by neměl zapomínat .

ji-ri ( 15. února 2017 07:58 )

Co se teď sešlo v poslanecké sněmovně to je hrůza samý zákaz a samé - bla- bla- bla Kdo nastolí konečně DEMOKRACII ,bez zlodějů . např.. (burešů)

amgal ( 19. ledna 2017 08:55 )

Co kdyby si Valachová přestala kupovat jídlo v práci a dělala si každý den svačiny ? To by se ji brzo přejedlo, každý den nějaký lepeňák nebo rohlík se šunkou. Ji se to vymýšlí kraviny, když má plné koryto rovnou pod nosem a ještě za pár korun.

anna1234 ( 18. ledna 2017 17:20 )

..dělala jsem poctivě svým dětem každý večer svačiny, ráno na to nebyl samozřejmě čas. Nic takového jako školní bufety neexistovalo..bohužel. Nemyslím si, že pečivo připravené předešlý den se šunku nebo s čímkoli je kdoví jaká pochoutka. Nevím proč by ve škole nemohly být bufety, kde by se prodávaly obložené, čerstvé housky, chleby, ovoce, jogurty a jiné naprosto normální věci, které děti jedí i doma. Nejsem pro prodej brambůrek a podobných nesmyslů, ano to jsou pamlsky. Ale čerstvá svačina koupená v bufetu přece není pamlsek. Já osobně bych byla ráda, kdyby moje děti mohly prostřídat domácí svačinu se "školní". Navíc samozřejmě pamlsková vyhláška nic neřeší, děti si nakoupí pamlsky cestou do školy a právě protože se to ve škole nesmí, možná je kupují o to víc. Znáte to, zakázané ovoce chutná nejlíp.

zlataa ( 18. ledna 2017 15:20 )

To máte pravdu, měli jsme štěstí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa