„Kvůli pamlskové vyhlášce jsem nespala.“ Ředitelka zachraňuje školní bufet
Pamlsková vyhláška, která zakazuje prodávat ve školách nezdravé potraviny, od začátku roku platí naplno. Zatímco někde školní bufety končí, jinde si s tím ředitelé zkoušejí poradit jinak. Třeba ředitelka základní školy v Kostelci nad Černými lesy se rozhodla původní soukromou majitelku bufetu zaměstnat a provozovat ho „ve vlastní režii“. Nejprve se ale musela vypořádat s tím, co se vůbec bude dětem nabízet.
Bufety mohly dříve zakoupené potraviny prodávat až do konce minulého roku. Od letoška už však musí být podle platné pamlskové vyhlášky v nabídce jen ty, které jsou zdravé. A mnohé základní školy teď řeší, co s jejich bufety a krámky bude dál.
„Od začátku ledna jsme neměli vůbec nic. Mohli jsme krámek zavřít, nebo zkusit pobojovat,“ řekla Blesk.cz Lenka Rosensteinová, ředitelka základní školy v Kostelci nad Černými lesy, která by ráda bufet udržela. „Vůbec by mě nenapadlo, že kvůli krámku nebudu několik nocí spát,“ dodala.
Nájemkyně, která dříve bufet ve škole vedla, ho chtěla zavřít. Proto se ředitelka rozhodla, že ho bude provozovat přímo škola. „Věděla jsem, že už ji to neuživí. Takže jsem ji zaměstnala ve školní jídelně a krámek nyní vedeme v režii školy,“ popsala Rosensteinová.
Chipsy a cukrovinky zmizely
Ve spolupráci s odborníky na výživu, výrobci a obchody se škola pokusila sestavit takovou nabídku potravin, která by novým pravidlům vyhovovala. „Dříve bylo možné najít v kantýnách chipsy, slazené nápoje, cukrovinky nebo potraviny s přidaným cukrem. Dnes to musí být potraviny se sníženým obsahem cukru, soli a tuku,“ uvedla pro Blesk.cz Ivana Bednářová Častvajová ze společnosti CEFF, která se specializuje na zdravou stravu.
Děti si tak dnes ve škole mohou kromě ovoce a zeleniny koupit různé a čerstvé tousty nebo obložené chlebíčky s pomazánkou. „Zkoušíme, jestli se trefíme dětem do chuti, jestli jim ty namazené tousty podle správných receptur budou chutnat,“ říká ředitelka. Teď chce několik týdnů vyčkat a zhodnotit, jestli bude o novinky zájem. „Pokud ne, tak mi nezbude než zavřít krámek a nechat téměř 800 dětí bez možnosti koupit si svačinu,“ uvedla.
Podrobnou metodiku pro školy nedávno připravilo také ministerstvo zdravotnictví. Její součástí jsou určité tolerance jednotlivých limitů a příklady vhodných potravin.
Bílé jogurty děti nechtějí
Dříve školní bufet běžně prodával čerstvě připravené obložené pečivo nebo pekařské výrobky. Jenže ty už dnes podmínky nesplňují. „Zmizelo všechno sladké, ale třeba i rohlíky, které jsme mazali nebo byly obložené šunkou. Měli jsme tady paštiky, loupáky, koblihy nebo sladké drobnosti,“ říká ředitelka. Ale poté, co se nabídka „osekala“, ztratily děti zájem.
Co bylo na pultech dříve? Ředitelka ukazuje, jak se bufet změnil:
„Už v loňském školním roce všechno spělo k vyhlášce, takže jsme už tehdy odbourávali všechny potraviny, které se nesmí objevovat. Měli jsme v lednici pár bílých jogurtů, sýry a pár druhů pečiva nebo ovoce. Ale děti si to nekupovaly, utekly v poledne ze školy a zaběhly do večerky a nakoupily si redbully nebo brambůrky. Takže naše snaha vyznívala vniveč,“ vzpomíná Rosensteinová. Teď zkouší pestřejší nabídku a doufá, že děti i jejich rodiče zaujme více.
A kolik vyjde taková svačinka třináctiletého kluka, ty chlebíčky aspoň 3 tj. 30K, voda tam je za 17 a jabko no tak bratru cca 50Kč x 5dnů a obědy k tomu no Valachová to neřeší má na to