Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Starostka se zastává sektářů z Dvanácti kmenů: Jsou to slušní a pracovití lidé

Autor: dce - 
12. ledna 2017
11:28

Sekta Dvanáct kmenů se nechvalně proslavila událostmi z Německa roku 2013, kdy jim kvůli týrání státní orgány odebraly 40 dětí. Většina jich je zpátky u svých rodin, před zákony ale členové komunity utekli do Česka. Usídlili se v obcích na Kladensku a na Chebsku. Starostky obou obcí se jich zastávají a tvrdí o nich, že jde o slušné lidi.

Kontroverzní fyzické tresty dětí a střet s německými zákony dostal komunitu Dvanáct kmenů do popředí zájmu již před více jak třemi lety. Před zájmem veřejnosti se její členové ukryli mimo jiné v obci Mšecké Žehrovice na Kladensku. Aby se situace neopakovala i tady, hlídá sektu policie.

„Kolikrát už tu byla policie a jezdí sem i sociálka. Zřejmě nechtějí, aby se něco podobného dělo i tady,“ řekl Blesku jeden z místních. Zda ale něco zjistili, to nikdo neví a policie se k tomu odmítá vyjádřit. Kromě policie sektu ale po očku hlídá i Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá, či naopak nezabývá. Nicméně mohu uvést, že informace zveřejněné sdělovacími prostředky jsou našemu útvaru známé,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Jaroslav Ibehej.

Starostka Mšeckých Žehrovic, Romana Metelková, se sekty ale tvrdě zastává.Nemáme s nimi žádný problém. Jsou to soběstační lidé. Nejde o žádnou sektu, ale komunitu lidí, která žije svým způsobem života. Někomu se může zdát třeba zvláštní, ale nejsou na ně žádné stížnosti – chovají se slušně a jsou pracovití,“ řekla Lidovkám.

Problémy s komunitou podle ní nejsou. Místní si od nich kupují bio produkty z jejich farmy. Celý den pracují na polích, plánují postavit skleník, starají se o zvířata. Členové sekty pocházejí z nejrůznějších koutů světa, hovoří mnoha světovými jazyky.

„Týrání dětí? To v žádném případě,“ dodala Metelková. A nejinak to vidí i starostka Skalné na Chebsku, kde sídlí druhá skupina Dvanácti kmenů.

„Soužití je bezproblémové. My jsme naše občany informovali a řekli jsme jim, ať si udělají vlastní obrázek. Členové komunity se snaží integrovat, když mohou, účastní se i různých městských akcí a zapojují se do dění prodejem svých produktů nebo výrobků,“ prohlásila starostka Rita Skalová.

londynskypes ( 12. ledna 2017 16:48 )

jojo jsou to slusni sexuchtivi d o by tkove

jonn ( 12. ledna 2017 12:39 )

Furt lepší než mít na dědině hordu cigánů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání