Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Poznal mě podle knírku.“ Schwarzenberg vzpomíná na setkání s Obamou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. ledna 2017
17:35

Baracka Obamu střídá v Bílém domě Donald Trump. A je čas na bilancování - jakým byl Obama americkým prezidentem? Podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) na něj historici nebudou vzpomínat nejhůře a do dějin se zapíše vcelku pozitivně. I když ne vše se mu povedlo. Schwarzenberg zavzpomínal i na setkání s Obamou, kdy si ho prezident zapamatoval patrně podle knírku.

Barack Obama zavítal během svého šéfování Bílému domu do Prahy dvakrát. V dubnu 2009 s manželkou Michelle na necelých 24 hodin. V dubnu 2010 pak přiletěl i jeho tehdejší ruský protějšek Dmitrij Medveděv a v české metropoli podepsali smlouvu o snížení jaderného arzenálu.

Obě návštěvy provázely rozsáhlé policejní manévry, v obou případech Obamu vítal i tehdejší prezident Václav Klaus. V prvním případě byl premiérem ještě Mirek Topolánek, ve druhém po pádu vlády již Jan Fischer v čele úřednického kabinetu. Stejně čas odvál z jejich funkcí Klause, Topolánka i Fischera, nyní končí také Obama. 

Ke Schwarzenbergovi šel Obama jako první

Jakým byl Obama prezidentem? Karel Schwarzenberg, který byl během Obamovy první návštěvy ministr zahraničí, na to vzpomíná následovně.    

„Já jsem se s ním setkal už předtím, když byla konference NATO a to byla docela sranda. My jsme tam všichni čekali na Obamu, který potom přišel a já vím, jak to probíhá - dostane od svého týmu v deskách popis každého z ministrů zahraničí s fotkou a životopisem. Očividně to bylo také tak a poněvadž já mám knír, tak jsem byl tím odlišen. K všeobecnému překvapení mě jako prvního pozdravil, protože jsem byl zapamatovatelný,“ směje se Schwarzenberg.

„Ne že bych měl iluzi nebo věřil, že jsem ten nejdůležitější, protože tam byli větší evropští státníci,“ doplnil čestný šéf TOP 09 osobní vzpomínku na setkání s Obamou. Už tehdy si pochvaloval Obamův neformální přístup.

Barack Obama s Karlem Schwarzenbergem při návštěvě Prahy v roce 2009. Barack Obama s Karlem Schwarzenbergem při návštěvě Prahy v roce 2009. | ČTK

Schwarzenberg: Obama měl úspěchy i chyby, výsledek ale dobrý

Při hodnocení Obamy jako prezidenta připomněl Schwarzenberg Obamovu zdravotní reformu přezdívanou Obamacare. „Udělal mnoho pro sociální politiku ve Spojených státech. Na začátku jako mnozí nynější američtí politici podlehl iluzi, že může resetem nastavit nový vztah s Ruskem. Ale víme, že to zas tak lehce nejde. I Trump na to přijde, stejně jako George Walker Bush předtím, to je jasné. Ten přijel ze Slovenska se podívat do očí Putinovi a věřil mu, pak byl zklamán. Stejně tak byl zklamán Obama. Ale v tom se poučil,“ řekl Blesk.cz Schwarzenberg. 

Coby současný šéf sněmovního zahraničního výboru se pozastavil ještě nad dalšími aspekty Obamovy zahraniční politiky. 

„Myslím, že zanechá celkem kladný dojem z vedení prezidentského úřadu. Historici se na něj budou dívat jako na někoho, kdo něco dotáhl. Samozřejmě leccos se mu nepodařilo, ale někomu jinému také ne. Třeba vyřešit středovýchodní konflikt. Jsou otázky, jestli měl v Sýrii zasáhnout dřív a nebo ne. Se zahraniční politikou neměl předtím zkušenosti, takže to těžko od něho očekávat. Ale myslím si, že v zásadních věcech by mohl být hodnocen kladně,“ míní Schwarzeberg, podle kterého byla „celkem vzato rozumná“ Obamova asijská politika.

Trump vs. Obama: Rozdíl v charakterech i rozvodech

V čem Schwarzenberg vidí hlavní rozdíly mezi Obamou a jeho nástupcem Donaldem Trumpem? „To je na tříhodinovou přednášku, prosím pěkně,“ pousmál se opět kníže.

„Je to úplně rozdílný typ člověka. Od rodinného pozadí, kdy byl jejich pradědeček z Keni nebo z Německa, jak Trump tvrdí, přes to, jestli měl rodinu na Havaji a vyrostl v Chicagu, nebo byl vždycky v New Yorku atd. A také jsou charakterově velice odlišní,“ řekl Blesk.cz Schwarzenberg.

Barack Obama s manželkou Michelle při návštěvě Prahy v dubnu 2009 Barack Obama s manželkou Michelle při návštěvě Prahy v dubnu 2009 | Archiv Blesku

„Je známo, že prezident Obama se svou Michelle jsou už dlouhá léta a žádný skandál, rozvody nebo něco jiného nebylo. Nový prezident se několikrát rozvedl a jeho vyjadřování o ženách je také poněkud odlišné, než co jsme slyšeli od prezidenta Obamy. Je to veliký rozdíl,“ glosoval Schwarzenberg.

Zatímco za prezidenta Klause byl Obama v Česku dvakrát, za prezidenta Zemana - Schwarzenbergova rivala ze zatím jediné přímé volby prezidenta - ani jednou. S nástupem Donalda Trumpa se však tahle bilance může změnit. Již nyní je jisté, že na rozdíl od Obamy přijme Zemana Trump oficiálně letos i v Bílém domě. I když fotku s Obamou i první dámou Michelle má i Miloš Zeman - ze slavnostní recepce během své návštěvy v USA.

Video  Miloš Zeman se vyfotil s Barackem Obamou a jeho manželkou Michelle.  - Petr Soukup, Vera Renovica
Video se připravuje ...

GALERIE: Podívejte se na fotky z návštěv Baracka Obamy v Česku:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 20. ledna 2017 08:30 )

„Poznal mě podle knírku.“ Schwarzenberg vzpomíná na setkání s Obamou ksicht degenerata a logopedicka vada se neda prehlednout i zapomenout. ani slechticky titul i rodinny majetek, ktery nabyl vetsich rozmeru za nacistu, mu nepomohl k vystudovani vysoke skoly. ceske ritolezectvi povalecum umoznuje karierni rust....

krupan10 ( 20. ledna 2017 06:46 )

bastard, lhář a zrádce Kárl von Sajrajt neustále rozeštvává lidi. Až zdechne, bouchnu si šampaňský

gabreta ( 19. ledna 2017 18:19 )

"Mě jako prvního pozdravil, protože jsem byl podle knírku zapamatovatelný,“ směje se Schwarzenberg". Omyl Kchárle! Oni se totiž blbci poznají navzájem ihned, stejně jako muklové!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa