Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozbrečel se dojetím, otočil se zády. Obama ocenil svého viceprezidenta Bidena

Autor: ČTK, bk - 
13. ledna 2017
08:30

Dosluhující americký prezident Barack Obama ocenil svého viceprezidenta Joea Bidena Prezidentskou medailí svobody, což je nejvyšší civilní vyznamenání Spojených států. Agentura AP poznamenala, že ceremoniál byl plný pohnutí a že očividně překvapený Biden si musel osušit slzy dojetí.

„Toto je výjimečný muž,“ prohlásil Obama na překvapivém čtvrtečním ceremoniálu v Bílém domě, kterého se vedle rodiny a přátel viceprezidenta zúčastnila i první dáma Michelle Obamová s dcerami Malií a Sashou. Obama dodal, že v uplynulých osmi letech nemohl mít oddanějšího a výkonnějšího partnera pro práci.

Biden o chystaném udělení medaile nevěděl. „Neměl jsem tušení,“ řekl 74letý viceprezident. „Dostalo se mi uznání, které si nezasloužím,“ dodal v improvizovaném projevu.

Biden s Obamou se během dvou funkčních období v Bílém domě stali blízkými přáteli. První černošský prezident v historii USA si Bidena jako viceprezidenta vybral pro kandidaturu ve volbách v roce 2008, Biden tehdy působil jako senátor státu Delaware.

Ocenění v podobě Prezidentské medaile svobody ustavil v roce 1963 prezident John F. Kennedy, který tak nahradil Medaili svobody zřízenou někdejší hlavou státu Harrym Trumanem.

Stejnou medailí byl oceněn i Havel

Mezi nositele medaile se v roce 2003 zařadil i československý a český prezident Václav Havel a v roce 2012 ji obdržela bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Albrightová.

Medaili svobody uděluje prezident USA lidem, kteří významně přispěli k bezpečnosti, národním zájmům USA, ke světovému míru, nebo za kulturní a jiné celoživotní úsilí. Řád tvoří pěticípá bílá hvězda s modrým terčem posazená na červeném pětiúhelníku. Na modrém terči je třináct malých hvězd.

HajkovaVlasta ( 13. ledna 2017 12:23 )

Celý svět se rozbrečí radostí,až konečně Obama vypadne.

Profesor ( 13. ledna 2017 10:36 )

Tak konečně si už v USA, stejně jako v dobách SSSR (a pak že Putin nezasahuje do vnitřních věci USA) začínají dávat soudruzi vyznamenání za nic sami mezi sebou

gabreta ( 13. ledna 2017 10:36 )

Komedianti posr*aní!!!

santikxauz ( 13. ledna 2017 10:31 )

Kolik škody ještě napáchá největší válečný štváč a agresor,než skončí.

andorea ( 13. ledna 2017 09:37 )

Máme se taky dojmout? Smůla, na mne to nefunguje.

Zobrazit celou diskusi