Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka nechal před lidmi skrýt podpis u Zemana. Udivený Ovčáček srazil paty

Autor: vei - 
5. ledna 2017
17:00

Vztahy mezi prezidentem Milošem Zeman a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) nebyly nikdy ideální. Teď mají ale nejspíš nové dno. Předseda vlády si po novoročním obědě v Lánech vyžádal stažení fotografie, na které byl zachycený zápis do pamětní knihy s podpisem jeho i manželky Olgy. Zápis zveřejnil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který se sice nad požadavkem podivil, ale vyhověl mu.

Podpis do pamětní knihy na zámku v Lánech je při slavnostních příležitostech tradicí pro politika z domova i ze světa. Loni po novoročním obědu se podepsal premiér i jeho žena bez problému. Fotografie podpisu dodnes „visí“ na twitterovém účtu mluvčího hradu Jiřího Ovčáčka.

Tentokrát ale Bohuslav Sobotka řekl, že fotka musí zmizet. Proč? Blesk.cz to na dotaz sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer. „Zveřejnění a šíření fotek podpisů premiéra a jeho manželky po sociálních sítích nebylo odsouhlaseno ani nijak domluveno, proto jsem po dohodě s předsedou vlády požádal mluvčího prezidenta republiky o stažení těchto fotek,“ uvedl Ayrer.

Podle informací Blesk.cz Sobotku navíc naštvalo, že se záležitost vůbec řeší a že Ovčáček pokynu nevyhověl ve vší tichosti. 

„Je to unikátní žádost“ 

Podle prezidentova mluvčího se do Pamětní knihy zámku v Lánech zapisují významné oficiální návštěvy. Loni to byli například čínský nebo rakouský prezident. A nikdy nikdo nežádal o to, aby zápis nebyl publikován a také nežádal o svolení s jeho zveřejněním. „Jde tedy o unikátní případ,“ dodal pro Blesk.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček s tím, že kvůli loňskému zveřejnění podpisů premiér nijak neprotestoval.

Letošní tweet s podpisem Sobotky zmizel a ve Strakově akademii jsou spokojení. Ten loňský ovšem zůstává.

Pachuť se novoročnímu obědu v Lánech nevyhnula ani loni. Tehdy premiér Sobotka tvrdil, že prezident pozval ke slavnostnímu stolu jen jeho – bez manželky. Hrad to ovšem označil za lež. Zvací dopis tehdy formuloval dnes už bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.

karelhlavaty ( 5. ledna 2017 19:54 )

Sobotka si uvědomil, že ve slově BohumYl napsal Y...

pomoooc-hori ( 5. ledna 2017 19:32 )

Kašpar vog.ht je z toho klonování a chlastu v pérdeli.

Jakk ( 5. ledna 2017 19:26 )

Úplně s Váma souhlasím.

ivoadller ( 5. ledna 2017 19:13 )

Voghte? Tak takhle mi taky ještě nikdo neřekl a nechlastám, ty si vyprošuju, chlapče!

pomoooc-hori ( 5. ledna 2017 18:57 )

Vog.hte, ty už nechlastej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa