Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nesmysly tam zůstaly.“ EU předělala směrnici o zbraních. Zlepšilo se něco?

Autor: simao - 
27. prosince 2016
19:03

Šlo o jeden z nejdiskutovanějších materiálů za letošní rok v souvislosti s Evropskou unií – směrnice o zbraních, která vznikla jako prostředek v boji proti terorismu. Ale strhla na sebe kritiku kvůli omezování práv občanů EU. Myslivci počínaje, sběrateli zbraní konče. Podle europoslankyně Dity Charanzové (ANO) v ní nadále několik „nesmyslů“ zůstalo. Čeho se týkají?

Došlo v ní ke změnám. Směrnice o zbraních prošla v EU nyní tzv. trialogem a je již ve finální podobě, jakou ji dostanou ke schvalování europoslanci. Rozhodovat by se o ní mělo v březnu 2017, poté by se rozeběhla lhůta 15 měsíců, aby ji členské státy zapracovaly do svých vlastních zákonů.

Dostane Česko příkazem směrnici zapracovat? Záleží na tom, zda europarlamentem nakonec projde. „V textu i po řadě úprav zůstala některá kontroverzní opatření, pro návrh v této podobě ruku nezvednu,“ upozorňuje v reakci pro Blesk.cz stínová zpravodajka směrnice Dita Charanzová (ANO).

Boj s terorem se z návrhu dál vytrácí?

Některé prvky ze směrnice zmizely. „Podařilo se dosáhnout toho, že stávající držitelé zbrojních průkazů o své zbraně nepřijdou, nejisté jsou ale vyhlídky pro budoucí nabyvatele některých typů zbraní,“ říká Charanzová.

Podle ní pak s bojem proti terorismu nemá nic společného, když některé členské státy prosadily do textu např. omezení držení zásobníků.

„Určité zákazy – např. u kombinace zásobníků s některými zbraněmi – do budoucna budou. A to, si myslím, je dost nešťastné. A hlavně mi úplně není jasné, jak se to bude v praxi implementovat a vymáhat,“ podotýká Charanzová, podle které zůstaly tisíce otazníků ohledně fungování směrnice v praxi.

Charanzová připomíná, že Evropská komise návrh směrnice EU o zbraních předložila již loni v listopadu. Za tu dobu přece jen prošla směrnice obsáhlejším dohadovacím řízením, kde padaly argumenty z obou stran.

„Původní návrh obsahoval skutečně výživnou porci zcela nesmyslných opatření – počínaje omezením napodobenin zbraní, nuceným znehodnocením zbraní vystavených v muzeích až po nejrůznější omezení sportovních střelců apod.“ připomíná Charanzová.

Návrh dle ní sklidil oprávněnou kritiku. Měl by již zajistit to, aby současní držitelé zbraní nebyli omezováni na svých právech. „Pokud dnes už někdo legálně zbraň vlastní, nepřijde o ni,“ ubezpečuje. 

Europoslankyně míní, že původní záměr směrnice – což byl boj s terorismem a nelegálními zbraněmi – se z návrhu dál vytrácí. „Mimochodem z evropského srovnání vyplývá, že česká zbraňová legislativa patří mezi nejpropracovanější v Evropě a je také velice funkční. Nový text směrnice tak ilegalizuje některé běžně rozšířené typy zbraní. To považuji za velice problematické,“ dodává Charanzová.

Charanzová: Obavy poznamenaly i vánoční trhy ve Štrasburku

Skončil trialog ke směrnici o zbraních. Návrh je nyní v podobě, v jaké o něm budou jednat europoslanci. Jaké jsou jeho největší nedostatky? Jaké nesmysly v něm zůstaly?

Já jsem ráda, že možná úplně ty největší nesmysly se nám podařilo v zásadě odstranit. Hlavně, že se nám podařilo udělat nějakou garanci, záruky pro držitele zbraní, kteří zbraně legálně drží nyní – že je budou moci vlastnit do budoucna.

To, co se mi nelíbí, je, že v budoucnu budou některé zbraně zakázány. Já jsem od začátku tvrdila, že k tomu nemůžeme – ač to Evropská komise představila pod hlavičkou boje s terorismem – přistupovat tak, že budeme potírat terorismus tím, že budeme upírat práva legálním držitelům zbraní.

A proto se mi nelíbí, že do budoucna tady počítáme s nějakými zákazy, byť to není nějak potvrzeno žádnými studiemi. Evropská komise dělí tzv. dopadové studie, kdy nám vysvětluje, jaké to bude mít dopady a proč je důležité to přijmout. Toto nyní neproběhlo. Já k tomu od Komise nemám pořádné zdůvodnění, proč máme k tomu takto přistupovat. Proto se mi to vůbec nelíbí.

Obavy měli často čeští myslivci – co by měl návrh v současné podobě změnit pro ně?

To byl jen z těch nesmyslů, který tam byl – pokud myslivci v tuto chvíli vlastní zbraně, které jsou určené k myslivosti, tak o své zbraně nepřijdou. Což jsem ráda, že tam je. Nicméně, jak říkám, některé typy zbraní do budoucna zakázány budou. A to, si myslím, není dobrý výsledek těch jednání.

Vy sama uvádíte, že jednání kolem této směrnice jste za poslední rok absolvovala desítky, poslední sedmihodinové končilo ve tři ráno...

Pro mě to bylo opravdu nejtěžší jednání, které jsem zatím v Evropském parlamentu zažila. A navíc, bohužel, to bylo jednání, které bylo hodně zpolitizované, což mě mrzí. Pokud chceme seriózně přistupovat k boji s terorismem, tak bychom se měli především snažit o to, aby všechny členské ztráty táhly za jeden provaz.

A tady víme, že všechny členské státy s tím návrhem i tím výsledkem souhlasit nebudou. V tuto chvíli se dostáváme na jednání, která půjdou v březnu na plénum. Uvidíme, co se podaří odehrát tam, ty šance jsou samozřejmě menší, než které byly před půl rokem. Ale naděje umírá poslední, řekla bych.

V čem po dosavadních jednáních vidíte naopak pozitiva té myšlenky regulace zbraní?

To, co pro mě je klíčové, je, abych měla jasné záruky alespoň od Evropské komise ohledně toho, co opravdu byl jeden z hlavních problémů teroristických útoků jak v Paříži, tak v Bruselu – a to byl problém tzv. deaktivace zbraní. Abychom měli jednotná pravidla, podle kterých budeme znehodnocovat zbraně. Aby se nám zbraně, které jsou jednou znehodnoceny, už nikterak nemohly dostat na evropský trh. A tady ty záruky zatím jsou od Evropské komise vágní. Na tomto já budu trvat, aby aspoň tady byl jasný závazek.

VIDEO: Dita Charanzová ve studiu Blesku mluvila o brexitu
Video  Brexit je velký krok do neznáma, míní Babišova europoslankyně Charanzová.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Témata:
Přidat názor
BobsTlaskac ( 27. prosince 2016 22:43 )

Souhlas, tahle STBcka kurvicka to kouli na vsechny strany. Tvari se ze chce udelat neco pro obcany ale ouvej. Nejde to. Dokonaly divadlo toho STBaka co je prisatej na penezovod EU. Plan je jasnej. Kazdy dva roky tu smernici budou v zajmu boje s terrorismem revidovad az zakazou i vzduchovky. Jsem taky pro prevrat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud