Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dotační kauza: Bývalý boss z ODS Ježek je ve vazbě, mohl by ovlivňovat svědky

Autor: bru/ČTK - 
15. prosince 2016
07:50

Ústecký okresní soud poslal v noci na dnešek do vazby někdejšího vlivného člena ODS, podnikatele Daniela Ježka. ČTK to řekl soudce Martin Majchrák. Vazbu zdůvodnil obavou z toho, že by Ježek mohl ovlivňovat svědky v dotační kauze ROP Severozápad. Ježek je v případu obviněn spolu s dalšími 23 lidmi.

Většinu ostatních obviněných, mezi kterými je řada politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje, policie po výsleších propustila. Mezi nimi i bývalou ústeckou hejtmanku za ČSSD Janu Vaňhovou či šéfa ČSSD v Karlovarském kraji Petra Navrátila.

Daniel Ježek ve chvíli, kdy ho policie převáží k soudu. Ten později rozhodne o vzetí do vazby. Daniel Ježek ve chvíli, kdy ho policie převáží k soudu. Ten později rozhodne o vzetí do vazby. | ČTK

Státní zástupce žádal pro Ježka vazbu i kvůli obavám z útěku, s tím se ale soud neztotožnil. Jednání trvalo nezvykle dlouho, přes čtyři hodiny. „Soud se musel poměrně podrobně zabývat rodinným zázemím pana obviněného, jeho majetkovými poměry, jeho vazbami do zahraničí a dalšími okolnostmi. Jistou roli hraje i skutečnost, že je jedinou z 24 osob, na kterou byl podán návrh na vzetí do vazby. Navíc jde o rozsáhlou a sofistikovanou trestnou činnost, která není běžná, s mimořádně vysokou škodou tvrzenou policejním orgánem,“ řekl Majchrák. Policie Ježka odvezla do vazební věznice v Teplicích. Ježka označil bývalý ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz za toho, kdo o projektech rozhodoval.

Ústecký soud podle Majchráka žádný další návrh na vzetí do vazby zatím nedostal. Policie po rozsáhlém zásahu obvinila 24 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad. Ze seznamu všech obviněných, který má ČTK k dispozici, plyne, že velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů. Experti projekty bodovali a na základě jejich doporučení o nich definitivně rozhodoval výbor ROP Severozápad. Tvořili ho politici Ústeckého a Karlovarského kraje.

Mezi obviněnými jsou bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, starosta Chebu Petr Navrátil, bývalý šéf ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera (všichni ČSSD), bývalý senátor za ODS Alexandr Novák nebo ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS).

ČTĚTE VÍC: VŠE O DĚNÍ V ROP SEVEROZÁPAD NAJDTE ZDE

Jana Vaňhová žila se severočeským kmotrem Romanem Houskou, kterého zastřelili:

 

velka_0 ( 15. prosince 2016 10:33 )

velka_0: Martin Talián, Jindřichův Hradec a my : Současnost je například : - Chovanec, plzeňský rychlostudent na dálku a bez docházky, - Urban ČEZ-lobista a bořič registru smluv, - Ludvík a jeho motolští kuliši (protekční tunelářští nenažraní mega zloději a hajzlíci) Chceme je živit z našich daní ? Totéž ODS, TOP, KDU ? Volme Babišovo ANO, Okamurovu SPD a nebo proti ODS,TOP,KDU (3 údajným mafiánským bandám) stále ještě ty naše zlaté komunisty !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa