Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dlouhý: Podnikatelé jsou rozčarováni hádkami kvůli EET, ať stát sníží daně

Autor: bru/ČTK - 
30. listopadu 2016
12:08

Obecná podpora Hospodářské komory ČR k zavedení elektronické evidence tržeb trvá, podnikatelé jsou ale rozčarováni z posledních kroků vlády, která je rozhádaná. Největším problémem je nejistota, řekl dnes novinářům prezident komory Vladimír Dlouhý. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR podle jeho prezidentky Marty Novákové podporuje plošné zavedení EET od počátku, ale je proti vytváření výjimek.

Problémem je podle Dlouhého vydání metodiky až ke konci prosince, navíc je v ní řada nejasností. Stát by měl i kvůli EET plošně snížit daně i celkové odvodové zatížení práce, dodal.

Zákon o evidenci tržeb, jejíž zavedení patří mezi stěžejní projekty současné vládní koalice, vstoupí v účinnost ve čtvrtek. Zhruba 40.000 podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách má začít elektronicky evidovat tržby. Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření ostře kritizuje a tvrdí, že EET zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Koaliční „kočkování“

V posledních dnech ale kolem evidence tržeb propukla roztržka mezi ČSSD a ANO, když ministr financí Andrej Babiš přišel s návrhem na změny. Podle nich by z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250.000 korun, a také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech.

Další změny navrhli i lidovci, kteří chtějí, aby z EET byli vyňati všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a „ti, kteří si pouze přivydělávají“. Systém by se podle nich měl vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414.000 korun.

VŠE O EET ČTĚTE ZDE

bb88 ( 1. prosince 2016 14:18 )

To co před chvíli sdělil Sobotka s Chovancem občanům je neskonalá sprostota. Oni budou šmírovat a zpráva, která se jim nebude hodit do krámu bude lživá.Kdyby raději udělali pořádek s ČT, tam se lže od rána do večera.A ještě si tam na ty sračky zvou stejné ksichty.Ti mají přednost před Konvičkou, Okamurou a tak. Lživá banda : Votápek, Fištejn, Romancov.A moderátoři mlaskají do rytmu.V té hlídací komisi asi bude Herman, Kocáb, Halík generál Pavel, Dienstbir a jiné prasce.Čus.

strycbrady ( 30. listopadu 2016 13:14 )

Babiš někomu šlápl na kuří oko, proto jim to tak vadí. Prezidentský podvodník Dlouhý at jde do pr dele, ten se těch podvodníků jen zastává. V naší obci je putyka která žije převážně z podvodů a kdyby skončila tak se vůbec nic nestane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa