Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci si brousí zuby na Babiše: Sněmovna znovu probere „lex Babiš“

Autor: bru/ČTK - 
29. listopadu 2016
07:30

Sněmovna bude dnes opětovně rozhodovat o novele o střetu zájmů, jež má mimo jiné omezit podnikání členů vlády. Poslanci by se mohli zabývat i předlohami ve druhém čtení. Jsou mezi nimi novely, které upravují způsob kontroly zpravodajských služeb a volební zákony.

Novelu o střetu zájmů vrátili poslancům senátoři s návrhem odkladu účinnosti z ledna na září příštího roku. Části normy o některých omezeních pro podnikání členů vlády, nazývané jako „lex Babiš“, mají ale podle senátní verze platit skoro hned. Jejich účinnost se předpokládá už 15 dnů potom, co zákon vyjde ve sbírce.

Jak se dotkne Babiše?

Na skupinu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) by dopadly pasáže, podle nichž by firmy členů vlády neměly přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Zákon by také budoucím členům vlády a dalším funkcionářům zakázal provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Ačkoli proti těmto úpravám vystupuje vládní hnutí ANO, předpokládá se, že Sněmovna předlohu v některé z verzí potvrdí.

Samo ( 29. listopadu 2016 16:05 )

Něco takového může vypustit z hlavy jenom hloupý komunista, který vůbec neví jak funguje světová ekonomika ve které se střídají období růstu a období, kdy ekonomika stagnuje. Tato koalice měla to štěstí, že nastoupila v době, kdy začínala světová ekonomika růst a do dneška využívá zákonů, které přijala předchozí pravicová vláda jako bylo zvýšení DPH přesto, že platnost těchto zákonů byla časově omezena do konce roku 2015. Pravicová vláda musela tyto zákony přijat, aby v období krize a recese vůbec naplnila rozpočet nutný k fungování státu jako takového.

hejhej ( 29. listopadu 2016 10:42 )

Předvolební kampaň do PS začala. Poslanci ČSSD, ODS, TOP09 a KDUČSL budou ve velkém házet špínu na Babiše, aby si získali voliče. Ty normální svým agresivním tlacháním jenom odradí. Sobotka už pustil svoji hubu na plné obrátky.

dzery ( 29. listopadu 2016 10:12 )

Do kdy máš vycházku?

petrsetr ( 29. listopadu 2016 09:49 )

umí to! jinak by byl chudej jako sralbotka

petrsetr ( 29. listopadu 2016 08:48 )

je to banda prolhaná, dali si za cíl Babiše zlikvidovat protože jemu to jde a má výsledky, závistivci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa