Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Satane, užij si to s Fidelem.“ Kubánci v USA slaví, Putin chce Castrův památník

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK, všm - 
26. listopadu 2016
11:10

Ve věku 90 let zemřel dlouholetý vůdce Kuby Fidel Castro. V televizi to oznámil jeho bratr Raúl, který po něm převzal vládu. S kondolencí přispěchali čeští komunisté, podle Vojtěcha Filipa byl Castro bojovníkem za svobodu. Kubánci žijící ve Spojených státech mezitím bouřlivě slaví v ulicích měst. Samotný ostrov se ponoří na 9 dní do smutku.

„Dovolte mi vyjádřit hlubokou soustrast rodině Fidela Castra, prezidenta a bojovníka za svobodu kubánskeho lidu. Taktéž vyjadřuji soustrast kubánskému lidu a všem, již na odkaz Fidela Castra nikdy nezapomenou,“ napsal v prohlášení předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle premiéra Bohuslava Soboty byl Castro velkou postavou z hlediska boje za sociální spravedlnost v Latinské Americe. „Později se z něj ale stal diktátor. Člověk, který do jisté míry Kubu uzavřel a do značné míry izoloval,“ uvedl v projevu šéf ČSSD.

"Muž, který kdysi na počátku sliboval demokratické reformy a byl oblíben mnoha Kubánci. Dodnes je možná pro některé romantická legenda. Co ale můžeme dnes říci my v ČR o politikovi, který nakonec tvrdě potlačoval opozici, cenzuroval tisk a zakázal emigraci a který v r. 1968, když nám šlo také o svobodu, se při invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa postavil na stranu Sovětského svazu?" napsal na sociální síti nekompromisně k odkazu Castra ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kuba vyhlásila kvůli úmrtí Fidela Castra devítidenní státní smutek, lidé na něj mají vzpomínat na pietních akcích. Pohřeb bude 4. prosince.

Památník v Moskvě

Ztrátu velkého přítele oplakávají také Indové. „Fidel Castro byl jednou z nejikoničtějších postav 20. století. Indie truchlí nad ztrátou velkého přítele,“ napsal na sociální síti například tamní premiér Nárendra Módí.

Mezi prvními, kdo se ke Castrovu úmrtí vyjádřili, byl rovněž levicový venezuelský prezident Nicolás Maduro či francouzský prezident Francois Hollande. Poctu zesnulému vzdal i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, informovaly tiskové agentury. 

Podle Hollandea Fidel Castro „zosobňoval kubánskou revoluci ve všech nadějích, která vyvolala, i ve všech zklamáních, která přinesla“.

První a poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov ocenil Castra za to, že „posílil Kubu“ v období „tvrdé americké blokády“. Přínos kubánského vůdce vyzdvihl také venezuelský prezident Maduro, jenž vyzval všechny světové revolucionáře, aby „pokračovali v odkazu“ otce kubánské revoluce.

Hlubokou lítost nad ztrátou přítele vyjádřil salvadorský prezident Sánchez Cerén. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto napsal na twitter, že „Fidel Castro byl přítelem Mexika a podporoval bilaterální vztahy obou zemí založené na respektu, dialogu a solidaritě“.

Soustrat vyjádřil i Vladimir Putin. Fidela Castra označil za symbol celé epochy. Moskva pomýšlí na vybudování památníku. Po Castrovi se možná také bude jmenovat jedna z moskevských ulic. Šéf Kremlu ocenil Castrovo dílo v podobě „svobodné a nezávislé Kuby, která se stala vlivným členem mezinárodního společenství i inspirujícím příkladem pro mnoho zemí a národů“. Putin označil Castra za upřímného a spolehlivého přítele Ruska, který významně přispěl k rozvoji vzájemných vztahů.

Havana bez Castra

Smutek a očekávání je podle agentury AP cítit v ulicích Havany, hlavního města Kuby, kde je zatím klid. „Ulice Havany jsou klidné, na velkých křižovatkách je zvýšená přítomnost policie, uzavřeny byly některé velké ulice. Mladí i staří Kubánci vypadají v šoku,“ popsal situaci vedoucí pobočky v Havaně Michael Weissenstein.

„Jsem z toho hodně rozrušená. Bez ohledu na cokoli byl veřejnou osobností, kterou celý svět respektoval a miloval,“ cituje agentura Reuters studentku z Havany Sariel Valdespinovou. Patnáctiletý Carlos Rodríguez byl v havanské čtvrti Miramar, když se dozvěděl o Castrově úmrtí. „Fidel? Fidel?“ prohlásil a nevěřícně se udeřil do čela. „To jsem tedy nečekal. Vždycky jsme si mysleli, že bude žít navždy. To nemůže být pravda.“

Bratr Raúl oznamuje Castrovu smrt:

„Je to tragédie,“ řekla agentuře AP 22letá havanská zdravotní sestra Dayan Montalvová. „Všichni jsme s ním vyrůstali. Ta zpráva, kterou jsme se právě dozvěděli, mě opravdu ranila.“

V USA Kubánci slaví

Kubánci, kteří byli nuceni emigrovat, a žijí tak ve Spojených státech, se oproti tomu nebojí veřejně slavit. Někteří transparenty vyzývají Satana, ať Fidela potrápí a dá mu, co si zaslouží. Řada z nich opustila rodný ostrov právě kvůli vládě Fidela Castra. Kubánská komunita slaví podle CNN ve městě Hialeah na Floridě. Podobně to vypadá také v nedalekém Miami, kde žije největší kubánská komunita.

Kubánci v Miami se scházejí v restauracích a na mnoha veřejných místech, sdělil BBC jeden z místních obyvatel Luis Fajardo. „Valná většina americké kubánské komunity je velmi ostře vyhraněná proti Fidelovi i Raúlovi Castrovým. Když se v 90. letech minulého století zhroutil Sovětský svaz, zažívali Kubánci obrovské těžkosti. Mnoho lidí teď říká, že když je Fidel Castro mrtvý, mohla by Kuba zažít změny, po jakých volali,“ dodal.

Ileana Rosová-Lehtinenová, první Američanka kubánského původu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za „tyrana a zločince“ a jeho smrt uvítala jako „příležitost usilovat o Kubu, která bude svobodná, demokratická a prosperující“. Kubánská disidentka a bloggerka Yoani Sánchezová komentovala Castrovu smrt slovy: „Už chybí jen několik hodin do prvního úsvitu mého života bez Fidela Castra.“

Slavící Kubánci v USA mají jasno: Satane, Fidel je tvůj. Dej mu, co si zaslouží, nenech ho odpočívat v pokoji. Slavící Kubánci v USA mají jasno: Satane, Fidel je tvůj. Dej mu, co si zaslouží, nenech ho odpočívat v pokoji. | Twitter

Castrovo tělo by mělo být urychleně zpopelněno, a to jen několik hodin po jeho smrti, během sobotní rána tamního času. Castro zemřel v pátek v půl jedenácté večer.

pupak ( 26. listopadu 2016 20:19 )

Tak už je mezi svejma. S Che Guevarou, Mandelou, Husákem a dalšími ***y.

sportak ( 26. listopadu 2016 16:34 )

Ale nemáš, oslňoval tě jako všechny rudé bratry tvého druhu.

sportak ( 26. listopadu 2016 16:31 )

To vypadá že ty budeš gabreta.

gabreta ( 26. listopadu 2016 16:13 )

Já mám celýho Fidela v pr....! Oni stačí dementní jelita, tipu rego,zdenekk apodobní a je toho na soucitnej úsměv dost!

sportak ( 26. listopadu 2016 15:55 )

Na Kubu už nedoletí. Znavila ho ruská kavárna v USA, ta drahá cesta a let taky vyšla na pyču, sen o pozvánce do Bílého dobu nevyšel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa