Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Boj o ČSSD: Zimola u Zemana, Chovanec „se lísá“. Expert: Dělostřelecká příprava

Autor: zst, vr - 
12. října 2016
13:56

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) se nechal v úterý objednat na Pražský hrad, kde děkoval prezidentovi Miloši Zemanovi za podporu. Milan Chovanec, místopředseda strany, zase prezidentovi ve středu proklamuje podporu skrze deník Právo. Co mají oba společného? Kromě účasti na lánském puči zřejmě také chuť získat ještě větší přízeň prezidenta Zemana pro své další cíle. Politolog Jan Herzmann přirovnal jejich chování k dělostřelecké přípravě v boji o vedení ČSSD.

Neúspěšné volby tu pro ČSSD už jednou v nedávné historii byly. I když v říjnu 2013 lidé rozhodli, že strana Bohuslava Sobotky obsadí ve Sněmovně nejvíce poslaneckých křesel, spokojenost v oranžovém táboře rozhodně nepanovala. S výsledným ziskem 20 % hlasů se odmítla spokojit pětice vysoce postavených mužů ČSSD a vyrazila vyjednávat do Lán za prezidentem Zemanem. Cíl byl jasný - změna šéfa strany.

Volby, neúspěch a vzhlížení k Hradu... Historie se opakuje?

Jenže utajovanou schůzku prozradil tehdejší plzeňský hejtman Milan Chovanec a Sobotka u kormidla zůstal. Pozdější ministr vnitra se postupně se svým předsedou politicky sblížil. Druhý z aktérů, jeho jihočeský kolega Jiří Zimola, kajícně opustil vedení strany, a přestože zůstal k Sobotkovi kritický, ponechal si hejtmanské křeslo.

To v letošních krajských volbách jako jeden ze dvou kandidátů pro ČSSD obhájil, a pokud k tomu připočteme, že Jiří Běhounek je nestraníkem za sociální demokracii, je Zimola v podstatě jediným skutečným vítězem krajských voleb 2016 v oranžovém dresu.

Zimola na cestě za Zemanem

Na cestách do kraje nezapomněl prezident Miloš Zeman Zimolu podpořit, a tak se pro jihočeského hejtmana hned našel důvod, proč hned po volbách vyrazit na Pražský hrad. Oficiálně, aby prezidentovi poděkoval.

Podle důvěryhodného zdroje Blesku si ale Jiří Zimola zároveň chtěl zajistit podporu prezidenta Zemana do budoucna. Jarní kongres ČSSD se totiž neúprosně blíží. Rozhodovat se bude o novém předsedovi a vedení strany. A hlas Miloše Zemana zatím pro velkou část sociálních demokratů stále hraje podstatnou roli. V závěsu za kongresem budou navíc následovat podzimní volby. A vládu, jak je známo, bude jmenovat také Miloš Zeman, tou dobou končící prezident. Zda za podporu zmiňovaných politiků bude něco chtít, je otázkou.

Zimola spiknutí odmítá. Není to ale poprvé

Zimola ale jakýkoliv výměnný obchod s prezidentem odmítá. „Máte špatné zdroje. Vzhledem k tomu, že jsme s panem prezidentem seděli mezi čtyřma očima a předpokládám, že tam žádné odposlouchávací zařízení nemá, tak opravdu nevím, kdo by takovou zprávu mohl potvrdit. Je to nesmysl,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz.

Připomeňme ale, že Zimola už jednou o schůzce s prezidentem lhal a dodnes označuje povolební setkání v říjnu 2013 pouze za „milou večeři“. Zopakoval to mimo jiné v debatě Blesku před krajskými volbami, podívejte se:

Video  Zimola o tom, jak s rebely chtěl »sejmout« Sobotku: Byla to jen milá večeře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Přijel jsem mu poděkovat, přivezl jsem mu dobrou jihočeskou slivovici, pobavili jsme se o sestavování jihočeské koalice a levicových tématech. Všechno další jsou lži, které mají mě nebo pana prezidenta poškodit,“ dodal s tím, že o post předsedy strany se ucházet nehodlá.

Chovanec „se lísá“ přes média

Milan Chovanec zvolil ve středu na rozdíl od Zimoly cestu přes média. V Zemanově dříve velmi oblíbeném deníku s ním vyšel rozhovor, kde otevřeně podpořil Miloše Zemana v případném prezidentském boji. A to i přesto, že Zeman ještě svoji kandidaturu ani oficiálně neohlásil.

„Já ho považuji za levicového prezidenta. Mám s ním korektní vztahy. Pan premiér Sobotka avizoval, že o tom budeme rozhodovat v referendu, aby se k tomu mohli vyjádřit všichni členové. Osobně bych prezidenta podpořil. Vnímám pana prezidenta jako sociálního demokrata,“ řekl pro Právo Chovanec.

Zimola i Chovanec? „Dělostřelecká příprava,“ říká expret

Že se chystá souboj o vedení ČSSD, potvrzuje politolog Jan Herzmann. „Je to dělostřelecká příprava na jarní kongres ČSSD,“ poznamenal pro Blesk.cz. Případné změny ve straně navíc ovlivní také pozice, se kterými půjdou sociální demokraté do voleb na podzim 2017.

„To souvisí jedno s druhým. Ten kongres bude každopadáně rozhodovat o tom, kdo povede soc. dem. do parlamentních voleb. To je jeden balík vnitřní politiky strany a oba ti pánové zřejmě hledají svou možnou pozici v něm,“ míní expert.

Že by šlo přímo o pozice ve vládě, tedy o ministerské posty, Herzmann ale nepředpokládá. „Jde o post předsedy sociální demokracie anebo lídra soc. dem. pro parlamentní volby, případně o obojí. Oba pánové obnovují svoji pozici v soc. dem. Pan Chovanec už ji obnovil tím, že spolupracoval s předsedou Sobotkou, ale u pana Zimoly to bylo neutrální. Myslím, že čekal na to, jestli se v krajských volbách prokáže, že má alespoň v tom svém kraji podporu,“ řekl politolog k možnému návratu Jiřího Zimoly do užšího vedení strany. Hejtman byl před pučem členem předsednictva a výkonného výboru.

Jedna z cest Zemana do Jihočeského kraje. Neodjel od Jiřího Zimoly (vpravo) s prázdnou. Jedna z cest Zemana do Jihočeského kraje. Neodjel od Jiřího Zimoly (vpravo) s prázdnou. | ČTK

Jsou to lidé, kteří jsou panu prezidentu Zemanovi poměrně blízcí, dlouhodobě. Není divu, že hledají názory nebo podporu pro to, co se rozhodnou udělat kolem toho sjezdu. Rád bych připomněl, že na sjezdu nepůjde jen o předsedu soc. dem., také půjde o to, kdo bude prvním místopředsedou a o další pozice,“ zdůrazňuje Herzmann s tím, že je těžké odhadnout, kudy se bude budoucnost ČSSD ubírat.

Co by s případné podpory Zimoly a Chovance měl Miloš Zeman, je zatím otázkou. Podle Herzmanna body pro prezidentskou volbu ještě neshání. „Ještě to nemá zapotřebí. Pan prezident Zeman je rozhodně strategicky uvažující člověk. Nějakým způsobem při jednání s každým politikem uvažuje o tom, co by mohlo být v budoucnosti. Ale jak konkrétně vnímá jednání třeba s panem Zimolou, to nevím,“ poznamenal odborník. „Rozhoduje se sám podle vlastních úvah, někdy dost překvapivě. Odhadnout, co udělá nebo kdo mu bude bližší ode dneška za rok, to je neřešitelná úloha,“ dodal k Zemanovi.

joudajoudovy ( 13. října 2016 09:37 )

az budou mit prazdna a vykradena koryta, hlady se podridi a pod sliby, ze bude vseho dost pro vsechny, zacnou zpivat nauceny choral.

joudajoudovy ( 13. října 2016 09:33 )

cicmalci a ritolezci z cssd vpred! zidle se uvolnuji a cesta ke korytum bude volna. tyto pany, alias ZZ TOP, si v minulosti predstavuji i hajlovat.

tgbg ( 12. října 2016 17:57 )

ZIMOLA -ZEMAN -CHOVANEC =NOVÝ KOMUNISTICKO -BOLŠEVICKÝ PUČ POD DOZOREM RUSKÝCH FAŠISTŮ Z MOSKVY .

amd.zeleny ( 12. října 2016 14:27 )

CHovanec se chová jako chovanec,takže je vše v pořádku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa