Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Sobotka si pod sebou řeže větev. Babišovi dělá v krajích službu

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
13. října 2016
05:15

ČSSD v krajských volbách vyhrála jen ve dvou regionech, což její poslanec Jaroslav Foldyna správně nazval fiaskem. Přesto teď odsouvá do opozice ANO i v krajích, kde hnutí vicepremiéra Andreje Babiše vyhrálo „o parník“. Jestli se tím premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka snaží zachránit, jen si tím pod sebou podřezává poslední větve, na kterých sedí. Z několika důvodů.

Hned po oznámení výsledku voleb Sobotka svalil vinu za debakl na hejtmany, a tudíž i krajské organizace ČSSD. A taky obvinil Babiše, že coby vládní ministr současně vystupuje, jako by protestoval proti vlastní vládě. Skutečně překvapivé zjištění: Snad jen šéfovi ČSSD uniklo, že je ANO protestní hnutí a že svým protestem úspěšně krade voliče téměř všem parlamentním stranám.

Vytěsňováním ANO do opozice i v krajích, kde zvítězilo, tak ČSSD dělá Babišovi nejlepší PR a ještě k tomu zadarmo. Protest především proti sobě mu nese na zlatém podnose, lepší totiž ani nevymyslíte. A nejen jemu. S protestem proti tradičním politickým stranám uspěli mnozí kandidáti ANO včetně populárního žokeje Josefa Váni i v prvním kole senátních voleb. Uzavíráním krajských koalic s kýmkoli jim teď ČSSD jen nabíjí do finále.

Navíc pokud Sobotka říká, že za volební fiasko ČSSD můžou kraje a hejtmani, jak chce své straně rok před nejdůležitějšími sněmovními volbami pomoct tím, že budou v krajích vládnout dál? Sobotka tomu samozřejmě nechává volný průběh i z jiného důvodu. Po povolebním puči v roce 2013 uplatil mnohé své odpůrce lukrativními krajskými funkcemi. A jak ví sám nejlíp, nikdo vám nejde po krku tak jako spolustraník bez výplaty. Udržením ČSSD u moci se tak snaží zbavit i nových potenciálních pučistů.

Možná zbytečně. Hlavní pučisté z roku 2013 už se totiž proti němu dávno šikují znovu. Ten hlavní, prezident Miloš Zeman, po volbách nemařil ani vteřinu a volební fiasko s gustem hned hodil na Sobotku, načež ČSSD vůbec nepochválil za popírání výsledků voleb v některých krajích. Navíc hned na Hrad pozval k oficiální pochvale dalšího pučistu, jihomoravského hejtmana Jiřího Zimolu. Ten ve svém kraji jako jeden z mála zvítězil už potřetí a na rozdíl od premiéra má znovu nabito k cestě do čela ČSSD.

A aby toho nebylo málo, z karantény se ozval i další pučista z roku 2013, první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Ten pro změnu vyhlásil touhu po sblížení strany se Zemanem. A jak nejen vědí nejen v ČSSD, to v praxi neznamená nic jiného než Sobotkův konec. ČSSD teď možná zadním chvatem vyhraje pár hejtmanů, za rok ale kvůli tomu ztratí premiéra.

gogr ( 13. října 2016 19:09 )

Řež Bohouši

maledivy2016 ( 13. října 2016 16:59 )

Sobotka je jak řiťoliz... EU. Hnus jeden.

marais ( 13. října 2016 14:57 )

nekritizuj, na rozdíl od jiných je Sobotka dobrej premier a jeho zásluhou má vláda dobré výsledky!

marais ( 13. října 2016 14:53 )

Sobotka je dobrej politik ..Babiš by bez něj byl v háji...uvidíme po dalších volbách, co AB provede či zda nebude mířit na Hrad!

mixer ( 13. října 2016 12:41 )

Už nic řezat nenmusí,po+raný to už má a nikdo není tupoň,tož zabezpečovací heslo tož Bohúš

Zobrazit celou diskusi