Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Od Sobotky k Zemanovi? Expučista Chovanec fandí prezidentovi v boji o Hrad

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a prezident Miloš Zeman
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a prezident Miloš Zeman  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
12. října 2016
10:46

Po téměř třech letech začíná ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) znovu oficiálně odporovat svému stranickému šéfovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi. V rozhovoru pro deník Právo totiž řekl, že by osobně podpořil kandidaturu Miloše Zemana na druhé prezidentské období. Sobotka s hlavou státu přitom příliš vřele nevychází.

Voliči ANO na jedné straně, všichni ostatní na druhé. Tak vidí výsledky voleb v Plzeňském kraji tamní exhejtman, dnes ministr vnitra Milan Chovanec. „Je to o tom, že vítěz měl 20 procent, takže 80 procent lidí, kteří přišli k volbám, preferovalo jinou volbu, než je ANO,“ obhajuje vyšachování vítěze krajských voleb v západních Čechách.

ANO prý nebylo schopno sestavit životaschopnou koalici, proto se u kormidla v Plzni ocitne ČSSD v čele s Josefem Bernardem, exředitelem Škody Transportation, která obrala stát o miliardu. Podle Bernarda je ale prohraná arbitráž chybou státu. „Pokud nejsou schopni koalici složit, tak v demokracii ji může složit někdo jiný,“ obhajuje krok Chovanec.

Sociální demokracie tak bude zřejmě mít paradoxně více hejtmanských křesel než hnutí ANO, které volby vyhrálo v 9 krajích. V několika už ale bylo z vedení vyšachováno a skončí v opozici. Andrej Babiš to označil za zradu, prezident Miloš Zeman mu jen přitakává. ANO pravděpodobně roli „zhrzeného vítěze“ připomene lidem zanedlouho, před parlamentními volbami, a není vyloučeno, že mu to přinese nějaký ten politický bod.

„ANO se bude snažit využít to v kampani a my proti tomu musíme dát jasné argumenty, že ty koalice fungují a jsou prospěšné pro lidi,“ míní místopředseda ČSSD s tím, že se jeho strana musí naučit reagovat na negativní kampaň Babišova hnutí. „To, co se stalo, musí být budíček, ne umíráček,“ dodal.

Zeman: Za neúspěch je zodpovědné vedení, ne kraje

Jasno má o vinících prohry sociální demokracie její bývalý předseda prezident Miloš Zeman. Vinu podle něj nenesou kraje, ale celstátní vedení strany. „Může to být jeden z aspektů, je jich ale bezesporu víc. Roli může hrát i to, že neumíme prodávat výsledky své práce. Andrej Babiš je v tom šikovnější,“ reagoval na výtky prezidenta Chovanec.

Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) - před debatou v družném hovoru. Během ní se ale Chovanec za Babiše nepostavil. Andrej Babiš (ANO) a Milan Chovanec (ČSSD) - před debatou v družném hovoru. Během ní se ale Chovanec za Babiše nepostavil. | Blesk / David Malík

Jako příklad uvedl handrkování o důchody, kdy Babiš odmítl uvolnit peníze, poté přistoupil na 200 korun. „Náhle prohlásil, že našel peníze a vyhoví paní ministryni Marksové na navýšení 300 korun. Bez konzultace ve vládě,“ popsal proces ministr vnitra.

K prezidentovi má ale Chovanec evidentně vřelý vztah. „(Zeman) Je prezident vzešlý z ČSSD. Já ho považuji za levicového prezidenta. Mám s ním korektní vztahy,“ poznamenal Chovanec. On sám by ho prý rád podpořil v další prezidentské volbě, pokud se Zeman rozhodne zúčastnit.

„Pan premiér Sobotka avizoval, že o tom budeme rozhodovat v referendu, aby se k tomu mohli vyjádřit všichni členové. Osobně bych prezidenta podpořil. Vnímám pana prezidenta jako sociálního demokrata,“ řekl k tomu Chovanec.

Kampaň před volbami do parlamentu už začala

Krajská předvolební kampaň spojená s volbami do Senátu se stala podle Milana Chovance zároveň startovní čárou pro volby příští rok. „Kdo si myslí, že teď kampaň skončí a znovu začne na jaře, ten se mýlí. Kampaň pojede a odrazí se i na činnosti vlády,“ míní místopředseda ČSSD. A dodává, že Česko čekají v roce 2018 také volby prezidentské: „Může se stát, že to bude jedna z nejmasivnějších kampaní v historii České republiky.“

Podívejte se na záznam superdebaty Blesku, které se zúčastnil jak Milan Chovanec (ČSSD), tak Andrej Babiš (ANO):

Video  Záznam Superdebaty Blesku: Kdo vás „lakuje“ sliby, 300 na důchody a EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zdenkkuv_kurator ( 12. října 2016 17:34 )

 Omluvte mého opatrovníka zdenkka, je toho na něho poslední dobou moc.

paska ( 12. října 2016 15:57 )

No, hele, první vlašťovka, která poznala, že soc.dem. končí a už se lísá k jiné straně, snad nějaké koryto zbude, viď chovanče !

krutasbimbo ( 12. října 2016 14:28 )

Chovanec je další vlezdoprďol.

hejhej ( 12. října 2016 12:00 )

Chovanec je bezcharakterní křivák !!!!! Ty jeho hloupé názory na účast ve volbách a volební výsledek je více než trapný. Jejich dementní kampaň, celoroční štvaní proti panu Babišovi , nesplněné předvolebních slibů - zrušení církevních restitucí,nepochopitelná , uspěchaná policejní reorganizace - zamést politickou zlodějnu pod koberec, OKD a jejich byty, zvaní muslimů ( zřízen zvací WEa lezení praštěné Merkelové a EU do análu - to je výsledek vlastizrádců, proto je důvod ČSSD NEVOLIT!!!!!

Gerontusinza ( 12. října 2016 11:39 )

Lituji všechny, kdo mu to zbaští. Ten člověk je křivost sama. A to jsem býval voličem ČSSD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa