Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrad spustil „kampaň“ za Trumpa. Ostudné a neprozíravé, varují odborníci

Autor: Václav Lang - 
23. září 2016
06:01

Prezident Miloš Zeman i jeho mluvčí Jiří Ovčáček začali otevřeně podporovat republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa. Hlava státu se opakovaně vyjádřila ve prospěch Trumpa proti Hillary Clintonové, jeho mluvčí zase přispěl Trumpovou plackou na klopě. Politologové ale tato gesta kritizují, na Českou republiku mohou mít negativní dopad.

„Nebudu se vměšovat do amerických vnitřních záležitostí, pouze řeknu, že kdybych byl americkým občanem, ano, volil bych Donalda Trumpa,“ prohlásil Zeman v úterý v předtočeném rozhovoru pro iDnes.cz. V New Yorku, kde se následně zúčastnil Valného shromáždění OSN, pak tento svůj postoj zopakoval. A jeho mluvčí Jiří Ovčáček se zase nechal vyfotit s plackou na podporu Trumpa na klopě.  

Přidal také obrázek z Trumpovy kampaně, kde se uprchlíci přirovnávají k otráveným bonbónům. Doslova v něm stojí: „Kdybych měl mísu bonbónů Skittles a řekl bych vám, že jen tři z nich vás zabijí, vzali byste si plnou hrst?“ 

Ostatně vzhledem k Zemanovým postojům se nedalo očekávat, že by byl fanouškem Trumpovy sokyně, demokratky Hillary Clintonové. Zejména v posledních dnech vyšlo i v zahraničí několik článků, které Zemana vykreslily jako evropskou verzi Donalda Trumpa. Vysoký komisař OSN pro lidská práva je nedávno oba označil za populisty a přirovnal ve stylu rétoriky k Islámskému státu.

Odborníci: Neslušné, ostuda

„Donald Trump je kritikem migrace, slibuje postavit zeď mezi Mexikem a Spojenými státy, kdežto Hillary Clintonovou lze portrétovat jako představitelku vstřícnější politiky k menšinám. Myslím, že to Miloš Zeman dělá kvůli tomu, že se chce lépe zapsat před voliči a vyslat jim signál, že ‚já budu ten Trump, kdybych měl pravomoci‘. Je to vztažené hlavně ke sporu o migraci,“ zhodnotil pro Blesk.cz politolog Josef Mlejnek.

Zeman v New Yorku kritizoval OSN za nedostatečné nasazení proti terorismu. Zeman v New Yorku kritizoval OSN za nedostatečné nasazení proti terorismu. | ČTK, EPA, Reuters

Prezidenta za jeho počínání nepochválil. „Je to velmi neobvyklé a neprozíravé,“ prohlásil s tím, že by bylo rozumné počkat s hodnocením až po výsledku voleb. „Nejen z pragmatických důvodů je neslušné vstupovat do volebního zápasu v jiné zemi. Normální taktnost velí, že se čeká, jak to dopadne. Koneckonců Spojené státy jsou naším spojencem, a měli bychom být schopni s nimi spolupracovat, ať tam budou vládnout demokraté, či republikáni. Aby hlava českého státu jednoznačně vyjadřovala podporu jednomu z dvou kandidátů, to je velmi problematická věc a dosud se to nedělalo,“ dodal.

Nelibě se na Zemanovu intervenci tváří i politolog Bohumil Doležal. Připomněl, že Zeman má se Spojenými státy už tak dlouhodobě napjatý vztah (i kvůli rozepřím s americkým velvyslancem v Praze Andrewem Schapirem), „takže mu nehrozí nebezpečí, když bude tohle rozmazávat“.

Promluvil i do rakouských voleb

Podle něj nebude mít jeho příklon k Trumpovi zásadní dopad. „Zásah do volební kampaně v USA bude minimální, ale ostuda veliká,“ uzavřel. 

Není to ovšem poprvé, co Zeman podal pomocnou ruku jednomu ze zahraničních prezidentských kandidátů ještě před volbami. Nedávno přijal na Pražském hradě Norberta Hofera, adepta na prezidenta Rakouska. Stejně jako Trump je na rozdíl od svého protikandidáta odpůrcem islámu a přijímání uprchlíků. Z některých stran se za to dočkal kritiky. 

Miloš Zeman se v těchto dnech na Valném shromáždění v New Yorku setkal s americkým prezidentem Barackem Obamou a dalšími významnými státníky:

tvujosudzmrde ( 23. září 2016 13:12 )

Souhlas s panem prezidentem. Taky bych volil Trumpa.Ta baba, když si vypnete zvuk ten její pohled dává za vše. S Makrelou, to bude dvojka. No o Clinton asi dobře věděl proč jí zahnul. Pan prezident Zeman,je nejlepší prezident,vlastenec a výborný reprezentant našeho státu !! Nejhorší byl ten chrchel Havlů a lotr Klaus,který nechal rozkrást tento stát !!

rumrum ( 23. září 2016 12:00 )

dva tupci se ozvali

palos26 ( 23. září 2016 11:43 )

Souhlas s panem prezidentem. Taky bych volil Trumpa.Ta baba, když si vypnete zvuk ten její pohled dává za vše. S Makrelou, to bude dvojka. No o Clinton asi dobře věděl proč jí zahnul

Hops_alive ( 23. září 2016 11:20 )

Franta68, ty husákoidni a zemanofilní prase, zklapni a nevyskakuj si tady.

xiioma ( 23. září 2016 10:50 )

Na Hrad se prolhal psychopatický notorický ožralec, který už ani není pro své nonstop chlastání a blití schopen se aspoň trochu ovládnout a vyblekotat něco normálního!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa