Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Anti-Babiše asi podepíšu, řekl Zeman v USA a „zapíchl“ narozeninový dort

Autor: vr, zst - 
22. září 2016
11:27

Prezident Miloš Zeman v průběhu návštěvy New Yorku, kde se zúčastnil Valného shromáždění OSN, komentoval i domácí politické dění. Mimo jiné rozptýlil spekulace o tom, že by mohl vetovat novelu zákona o střetu zájmů, která míří proti ministru financí Andreji Babišovi (ANO). V Americe prý také předčasně oslavil narozeniny.

Miloš Zeman tzv. Anti-Babiš nebo lex Babiš vetovat nebude. „Já si myslím, že velmi pravděpodobně ne. Řekl jsem jasně, že počkám na rozhodnutí Senátu,“ komentoval vývoj. Výtky, které proti zákonu má, přitom přetrvávají. Odradil ho ale počet poslanců, kteří přísnou novelu podpořili. Ti by totiž měli sílu na to jeho „ne“ přehlasovat.

„Uvědomuji si realisticky, že pokud tento zákon prošel více než 130 hlasy, pak by moje veto mělo pouze jakousi symbolickou hodnotu. Nicméně i nadále zastávám názor, že zákon nemá být přijímán kvůli jedinému člověku, ať je to kdokoli. Že zákon má být obecný,“ řekl během rozhovoru s novináři.

Svůj názor podpořil pozitivním příkladem z minulosti. „Můj velký vzor Tomáš Baťa byl nejenom úspěšný podnikatel, ale, což se málo zdůrazňuje, i úspěšný starosta Zlína, ze kterého vybudoval krásné moderní město. Takže vstup podnikatelů do politiky je v české historii dosti běžný a nevzpomínám si, že by ho tehdy někdo nutil, aby se vzdal svého obuvnického impéria,“ argumentovala hlava státu s tím, že neví, zda Baťa v té době vlastnil nějaká média.

Proslov, setkání s krajany i oslava narozenin

Zeman ale nevyrazil za „velkou louži“ jen na politická setkání. Navštívil českou školu v Bohemia Hall a setkal se i s krajany a podnikateli, kteří zde žijí. Neodpustil si prý ani malou oslavu. „Samozřejmě jsem trochu s týdenním předstihem oslavil i svoje 72. narozeniny. A to mi také udělalo radost,“ řekl novinářům. Od krajanů dostal dort s nápisem Happy Birthday Mr. President.

Miloš Zeman v New Yorku předčasně slavil 72. narozeniny. Miloš Zeman v New Yorku předčasně slavil 72. narozeniny. | Facebook / Jiří Ovčáček

Loni přitom slavil v ruské restauraci na Manhattanu, kromě dortu se svíčkami si tam poslechl také gratulaci v ruštině. Spekulovalo se, že se v New Yorku má sejít s prezidentem Vladimirem Putinem. Výběr místa pobouřil část veřejnosti a některé politiky.

„V ‚zemi svobody‘ bylo jistě velmi těžké najít vhodné prostředí a vhodné kumpány. Nicméně, kdo hledá, najde,“ uvedl na sociální síti tehdy Miroslav Kalousek. Na to mimo jiné reagoval i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

gabreta ( 22. září 2016 14:20 )

Zeman je realista, když vidí tu sebranku co sedí v parlamentu! A příměr s Baťou, coby podnikatelem-politikem, se mu opět povedl. Akorát potrefeným husám z TOP09 to nedojde.

kostas ( 22. září 2016 12:08 )

no´,clastačka v usa ,byla určitě dražší než na hradě,to si český národ zase poplatil ,ale co hlavně ,že je proti uprchlíkům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa