Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolaps Clintonové české politiky neděsí. Až na Zemana své zdraví odmítají odkrýt

Autor: Václav Lang, Zuzana Štíchová - 
14. září 2016
06:01

Zatímco v některých zemích je nemyslitelné, aby politici kandidovali do vysokých funkcí, aniž by se veřejnosti svěřili se svou zdravotní kondicí, čeští politici se k ničemu takovému uchylovat nehodlají. Ani po kolapsu Hillary Clintonové v USA, jejíž tým se kaje, že měl o zdravotních problémech prezidentské kandidátky dát vědět dříve. Češi ale včetně premiéra tvrdí, že zdraví je jejich soukromá věc. A za pravdu jim dávají i odborníci.

Zdravotní stav je jedna z věcí, které u politiků nejvíc zajímají například voliče ve Spojených státech. Ukazuje se to nyní po kolapsu demokratické kandidátky na prezidentku Hillary Clintonové, což někteří komentátoři hodnotí jako moment, který by jí mohl „prohrát“ volby.

Ve Spojených státech je zvykem, že všichni kandidáti dopředu zveřejňují informace o svém zdravotním stavu. Vzhledem k vysokému počtu prezidentů, kteří zemřeli při výkonu funkce, jsou tamní voliči na toto téma obzvlášť citliví. Američtí prezidenti mají také zákonnou povinnost během svého mandátu pravidelně absolvovat zdravotní prohlídky. Pro jistotu se nechávají zvěčňovat například při sportovních aktivitách.

V České republice je však situace jiná. Odhalování zdravotního stavu je nadplán, který se vidí jen zřídka. Svou bagatelní roli sehrál hlavně při posledních prezidentských volbách, kdy se do finále dostali Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg – oba muži ve věku. Jinak se zveřejňování zdravotní dokumentace příliš nenosí a nutno říct, že se po ní ani voliči zrovna nepídí.

Například prezident Miloš Zeman se netají tím, že má problémy s cukrovkou a s dolními končetinami. Na pondělní tiskové konferenci po jednání tripartity dokonce seděl. Například prezident Miloš Zeman se netají tím, že má problémy s cukrovkou a s dolními končetinami. Na pondělní tiskové konferenci po jednání tripartity dokonce seděl. | ČTK/Kateřina Šulová

„U nás je to věc dobrovolná, vychází z výrazně odlišné politické kultury a vůbec z odlišného uspořádání společnosti, kde si tolik nezakládáme na tom, aby nás vedli jedinci zdraví, silní, výkonní, bohatí a úspěšní, ale kde chceme jejich programovou a ideovou integritu a zájem o starosti voličů. Věci jako jejich soukromí hrají v české politice z hlediska voličů druhořadou roli,“ vysvětlil pro Blesk.cz politolog Lukáš Jelínek.

Politici chtějí soukromí chránit

Odborníci ani jiní politici na tom nehodlají nic měnit. „Zdravotní stav je soukromá věc každého člověka a tak by to mělo i zůstat,“ uvedl pro Blesk.cz premiér Bohuslav Sobotka. Stejně to vidí i předseda sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD).

Bohuslav Sobotka Bohuslav Sobotka | archiv Blesku

„Zdraví může zradit každého z nás. Na rozdíl od zveřejňování majetku, kde plně souhlasím, aby politici zveřejňovali své majetkové poměry, pro zveřejňování zdravotního stavu nevidím příliš důvod. I kvůli tomu, že ta informace může být snadno zneužitelná. Nechal bych to na zodpovědnosti kandidátů. Každý si musí zvážit, na co má síly,“ odmítá změny lidovecký místopředseda sněmovny Jan Bartošek.

„Nejsem toho zastáncem, to už jdeme do úplně soukromých věcí. Je to na zvážení politika, zda to dá fyzicky s ohledem na svůj zdravotní stav, či nikoliv,“ shodla se s ním jeho kolegyně za ANO Jaroslava Jermanová.

Schůze Poslanecké sněmovny 6. září v Praze. Zleva místopředsedové Sněmovny Jan Bartošek a Jaroslava Pokorná Jermanová, předseda Jan Hamáček a místopředseda Vojtěch Filip. Schůze Poslanecké sněmovny 6. září v Praze. Zleva místopředsedové Sněmovny Jan Bartošek a Jaroslava Pokorná Jermanová, předseda Jan Hamáček a místopředseda Vojtěch Filip. | ČTK/Michal Krumphanzl

A jiný názor nehájí ani lékaři mezi poslanci. „Osobně, jako lékař, si nemyslím, že to je krok správným směrem. Taková věc se nedá nařizovat. Zda chci hovořit o svém zdraví, zda chci hovořit o tom, že třeba v nějakém časovém horizontu zemřu, to je věc, která je na osobním rozhodnutí toho kterého člověka,“ uvedl pro Blesk.cz gynekolog a poslanec za ODS Bohuslav Svoboda, který varoval před tím, že dostupné zdravotní údaje by mohl někdo zneužít. „Ono to není jenom o politice, pro někoho je možná zajímavé, když ví, že podnikatel, který je jeho konkurent, je vážně nemocen,“ řekl.

Se svým zdravotním stavem se netají prezident Miloš Zeman. Čas od času o něm otevřeně pohovoří i šéf jeho lékařského konzilia Martin Holcát. „I v budoucnu takové zveřejňování plánujeme,“ uvedl pro Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Aktuálně se prý ke svému zdraví hlava státu vyjádří ve středečním večerním rozhovoru pro Českou televizi.

xiioma ( 14. září 2016 11:12 )

je to jasný!!!

xiioma ( 14. září 2016 10:54 )

krakonos500 - Nemáš náhodou dvojče? Takhle blbej nemůže bejt jeden!

krutasbimbo ( 14. září 2016 10:11 )

Ivo jo, ale magor to je, ty jeho gestikulace, naběhlé žíly, věčně hrozící prst nepředvídají nic dobrého.

ivoadler ( 14. září 2016 09:54 )

Clintonová reprezentuje vedoucí úlohu Ameriky ve světě. Nejdřív je Amerika, pak dlouho nic, a pak možná ostatní státy. Udělám všechno, abych tohoto stavu dosáhla. Trump je pragmatičtější. Dochází mu, že americké století už skončilo (nebo končí). Proto je náchylnější k domluvě s ostatními. Americké mocenské kruhy se s koncem amerického století taky těžko smiřují. Proto jejich podpora Clintonové.

xiioma ( 14. září 2016 09:48 )

Na Hrad se prolhal psychopatický notorický ožralec, který už ani není pro své nonstop chlastání a blití schopen se aspoň trochu ovládnout a vyblekotat něco normálního!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa