Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Protikuřácký bič číslo 2: Bez kuřáren kina i divadla a zákazy pro e-kuřáky

Autor: simao, ČTK - 
6. června 2016
17:15

Protikuřácký zákon je opět na stole, přestože jej sněmovna v prvním klání zavrhla. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se ale nevzdává a nadále chce prosadit restrikce pro kuřáky. A nyní je jasné, co všechno obsahují. Třeba zákaz pro kina, divadla a výstavní síně zřizovat vlastní kuřárny. Ale i další omezení.

Protikuřácký zákon v podobě, jakou už ministr zdravotnictví Němeček předložil vládě, předpokládá kromě úplného zákazu kouření klasických cigaret v restauracích, barech, vinárnách, kavárnách a podobných zařízeních i další restrikce pro kuřáky.

Kinům, divadlům, koncertním a výstavním síním a sportovním halám odebere možnost zřizovat kuřárny. Místa ke kouření nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení.

Zákaz kouření klasických cigaret rozšíří norma také na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde však kuřácké koutky budou moci být. Kuřárny bude možné dle návrhu zřídit i v nákupních centrech a na letištích. Obce však také budou moci vyhláškou zakázat kouření kolem škol.

E-cigarety zapovězené ve školách i v MHD

Návrhem zákona, jehož původní podoba ve sněmovna narazila, by se poslanci mohli začít zabývat na červnové schůzi. Během první bitvy o protikuřácký zákon Němeček se svým návrhem pohořel, proti se po přidání řady pozměňovacích zákonů postavila část poslanců vládního ANO.

Podle šéfa poslaneckého klubu Babišova hnutí Jaroslava Faltýnka chce ANO úplný zákaz kouření v restauracích. Pozměňovací návrh poslance Marka Bendy (ODS) přitom navrhoval zřízení stavebně oddělených prostor v restauracích pro nekuřáky a kuřáky, tedy možnost zřízení kuřáren bez obsluhy.

V restauracích sice nová předloha umožní používat vodní dýmky i elektronické cigarety, pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické.

Z míst vyjmenovaných v zákoně nebude platit jejich zákaz jen v zoologických zahradách. Kuřáci z nich tedy nebudou moci inhalovat třeba v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech kromě vymezených míst, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.

Omezení i v oblasti alkoholu. A nad sportovními akcemi přimhouřili oči

Předloha ale má omezit i alkohol, například - na rozdíl od cigaret - se nebude smět vůbec prodávat prostřednictvím automatů. Restrikce ohledně alkoholu ale nebudou tak přísné, jak předpokládal původní návrh zákona.

Prodejci nebudou moci nabízet alkohol na akcích určených převážně pro děti, při sportovních akcích budou ale moci mít v sortimentu vedle výčepního piva i víno.

Zákaz bude platit pro dopravní prostředky kromě dálkových a zájezdových spojů. Alkohol bude naopak povolen při tzv. nostalgických nebo historických jízdách a při jízdách na objednávku.

Proti původnímu návrhu předloha zmírňuje omezení pro prodej alkoholu včetně lihovin v rámci různých trhů, slavností a jiných zábavných akcí. Na restauratéry i stánkaře ale dopadne nová povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlacinější alkoholický nápoj o stejném objemu, byť by to byla kohoutková voda.

Na rozdíl od předchozí normy nebudou mít hostinští odpovědnost pod sankcí okamžitého až dvoudenního uzavření provozovny za to, že se v jejich zařízení nacházejí podnapilí mladiství. Pokud takového člověka najdou, budou ho muset podle předlohy vyzvat k tomu, aby odešel.

paralenka ( 6. června 2016 19:40 )

 No skvělé! Takže všude budou lidi i s dětmi procházet špalírem kuřáků vyhnaných na ulici? Příště, soudruhu Němečku, doporučuji zákaz souložení za účelem radovánek a státní povolenky jen za účelem plození. Kam až velký brácha dorazí, aby měl všechno pod kontrolou? Soukromý podnik by měl sám určit, zda je pro něj rentabilní být kuřácký nebo nekuřácký! Zdá se mi, že krávoviny, které jsou řešitelné stávajícími zákony, mají odklonit pozornost od průšvihů současné vlády a jejích poskoků! Máslo na Němečkově hlavě se už zřejmě rozteklo bez následků! Šaškové, nic víc! Jako abstinentka doporučuji povolit k pití maximálně vodu se sirupem - oranžovým, aby to bylo IN - jen tak lze předejít opilecké agresivitě!

krdassaneda ( 6. června 2016 19:24 )

Souhlasím, jsou to čuňata. V podstatě bych je zařadila na stejnou úroveň s lidmi, co se podělávají na veřejnosti, také páchnou.

krdassaneda ( 6. června 2016 19:19 )

Vyjadřuji jen svůj názor, tak jako ty, vemeno! Nebo máš snad větší práva, jsi něco víc?

krdassaneda ( 6. června 2016 19:16 )

sebr ( 6. června 2016 19:05 )

 Kdy už toho Němečka zavřou za ty nákupy pro nemocnice? On se snaží "odklonit" zájem o tyto levárny. Vykopat ho ze Strakovky co nejdřív a co nejdál!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa