Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

První „verdikt“ o Čapím hnízdě: Stopy dotací vedou k Babišově Agrofertu

Autor: všm - 
11. května 2016
07:49

Existují indicie, že farma Čapí hnízdo patřila v inkriminovaném období pod Agrofert Andreje Babiše (ANO). Uvedli to auditoři ministerstva financí v první ze tří prověrek, které se mají podívat „na zoubek“ padesátimilionové dotaci pro tento projekt. K důkladnému prověření má ale podle nich pravomoci jen Evropská komise. Informaci přinesly středeční Lidové noviny.

Auditoři ve své závěrečné zprávě uvádějí, že podezření na propojení farmy s Agrofertem v době žádosti o dotaci a jejího čerpání nemohou potvrdit ani vyvrátit. Nemají totiž dostatečné pravomoci k tomu, aby prověřili i firmy v holdingu, které žádnou dotaci neobdržely. Jediný, kdo může tyto vazby podrobněji zkoumat, je podle nich Evropská komise, která si mimořádný audit objednala. Ta musí také vynést finální verdikt.

Auditoři nicméně věří, že je doložená osobní provázanost firem. Tu koneckonců přiznal sám Babiš, když ve sněmovně prohlásil, že v letech 2008 až 2010 Čapí hnízdo patřilo dvěma jeho dospělým dětem a bratrovi jeho partnerky. Zároveň ji potvrzuje i čestné prohlášení Martina Herodese, bratra partnerky, že v době čerpání dotace vlastnil 60 procent akcií farmy.  

Náznaky prý existují

K porušení dotačních podmínek by museli auditoři ale prokázat ještě jeden aspekt – že některá z firem holdingu podnikala na propojeném trhu, tedy v pohostinství či cestovním ruchu. K tomu jim ovšem chybí zmiňované pravomoci. Nemohou totiž údajně žádat listiny od jiných firem, než je Imoba, které momentálně Čapí hnízdo patří. Přitom podle jejich slov existují indicie, které napovídají, že se společnosti na propojeném trhu pohybovaly. Naznačují to zapsané předměty podnikání a živnosti v rejstřících.

Evropská komise sice pravomoci k podrobnějšímu zkoumání má, může se ale rozhodnout, že se spokojí se závěry českých auditorů. Kromě ní ale nadále poběží dvě další vyšetřování. Policejní, které se spustilo v reakci na anonymní trestní oznámení. A Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

„Komise dojde ke stejnému závěru“

Vicepremiér nechtěl podle LN výsledek komentovat. Doporučil jim obrátit se na Imobu. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka jakoukoliv vinu odmítl. „Jsme přesvědčeni, že ke stejnému závěru dojde i Evropská komise,“ uvedl. Pro ně je prý rozhodující, že audit označil celou dotaci za způsobilou a nenavrhl vracení ani její části.  V kolonce pro výsledek je uvedeno „bez zjištění“.

„Tedy že vše proběhlo podle pravidel, což jsme očekávali. Přesto však s některými dílčími závěry nesouhlasíme. Zejména s tím, že auditní orgán dle svého vyjádření neposoudil některá údajná rizika, která si sám definoval. Jsme přesvědčeni, že auditní orgán mohl odstranit veškeré své pochybnosti. Proč se tak nestalo, je nám záhadou. Šetření probíhalo několik měsíců. Imoba je přesvědčena, že ve svém vyjádření všechny pochybnosti auditního orgánu vyvrátila,“ popsal LN Hanzelka. 

Podle právníků existuje způsob, jak Babišovi kvůli Čapímu hnízdu zavařit:
Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

abzk ( 11. května 2016 21:15 )

Funguje? To je dost neurčitý pojem. Co si pod tím konkrétně představuješ?

abzk ( 11. května 2016 20:48 )

abzk ( 11. května 2016 20:04 )

gabreta, ty jsi debil jak vyšitej Na víc jak na tuhle debilní frázi se nezmůžeš? Třeba to, zmapovat si Babišovy aktivity, obdobím těsně před útěkem ze Slovenska k nám počínaje a současností konče, je zaručeně nad tvoje síly. Tak si aspoň přečti Dušan Válko - Počestný Andrej Babiš. Najdeš tam všechny Babišovy podvody, tunely a další zločiny, včetně trestních oznámení i toho jak a za pomoci koho se z toho vždycky vyhrabal.

dzery ( 11. května 2016 17:52 )

gabreta ( 11. května 2016 17:04 )

Když tady tvrdíš něco o podvodech, vydírání a tunelování Babišem a máš důkazy, tak bys měl na něj podat trestní oznámení, jako správný občan. Jinak je to plácání nesmyslů a kecy báby z pavlače!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa