Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chemie a hnojiva katapultovaly zisk Babišova Agrofertu na 8,6 miliardy korun

Andrej Babiš je jediným akcionářem Agrofertu.
Andrej Babiš je jediným akcionářem Agrofertu.  (Autor: ČTK, Profimedia)
Autor: ČTK, zst - 
27. května 2016
15:45

Zatímco do potravinářství nyní Andrej Babiš investovat nehodlá, v chemickém průmyslu chce expandovat. A ví proč. Jen za loňský rok totiž vydělal jeho Agrofert 8,6 miliardy korun a většinu zisku získal z chemiček a výroby hnojiv. V Česku vlastní vicepremiér a druhý nejbohatší Čech například Synthesii Pardubice, v Německu Piesternitz a na Slovensku Duslu.

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) loni vzrostl o 40 procent ze 6,1 miliardy korun v roce 2014 na 8,6 miliardy korun. Konsolidované tržby koncernu za prodej zboží, výrobků a služeb stagnovaly na úrovni 167,1 miliardy korun. Společnost to oznámila v tiskové zprávě, kterou vydala v pátek odpoledne.

„Hlavním důvodem tohoto nárůstu je zlepšení hospodaření společností chemického segmentu,“ uvedl mluvčí společnosti Karel Hanzelka. Významnou měrou se na hospodářském výsledku podílely zahraniční chemické podniky koncernu. Německé SKW Piesteritz a slovenské Duslo vykázaly hospodářský výsledek 4,114 miliardy korun před zdaněním, což představuje na celkovém hospodářském výsledku celého koncernu podíl ve výši téměř 38 procent.

Výrazný dopad na meziroční srovnání měla také německá pekárenská skupina Lieken AG, kde byly v roce 2014 tvořeny značné rezervy na restrukturalizaci. Podniky ostatních segmentů skupiny zaznamenaly mírné zlepšení hospodaření, uvedl koncern.

Andrej Babiš, který je vicepremiérem a ministrem financí, je jediným majitelem Agofertu. Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Agrofert v současnosti zaměstnává přes 34 tisíc lidí.

Problémy s dotacemi. Biopaliva i Čapí hnízdo

Už několikrát se vicepremiér a majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) ocitl pod drobnohledem kvůli tomu, že jeho firma pobírá dotace. Před několika měsíci se diskutovalo o biopalivech a podpoře Babiše ze strany ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). V posledních týdnech se zase řeší Čapí hnízdo.

Farma byla vyčleněna z Agrofertu, v mezidobí dostala evropské dotace pro malé a střední firmy, a poté se pod Agrofert znovu vrátila. Podle Babiše jde v obou případech o nesmyslné útoky:

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

novotnyjan ( 27. května 2016 19:52 )

A PROČ NENAPÍŠETE ŽE OBROVSKÁ SUMA ZE ZISKU AGROFERTU NATEČE DO STÁTNÍHO ROZPOČTU JAKO DAŇ??? ZASE ÚČELOVÝ ČLÁNEK A OBLBOVÁNÍ LIDÍ !!!

dzery ( 27. května 2016 19:10 )

Jo,jo,sodruzi umí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa