Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na Jourovou přišlo udání za Čapí hnízdo. Co „Babišově komisařce“ zatopilo?

Autor: zst - 
22. listopadu 2016
10:01

Kauza Čapí hnízdo Andreje Babiše může nadělat velké problémy také „jeho“ eurokomisařce Věře Jourové. Někdo ji totiž udal bruselskému ombudsmanovi kvůli komentářům k celému případu. Podle kodexu Evropské komise by se k němu před uzavřením případu totiž neměla vyjadřovat. Jourová pochybení odmítá. Informace přinesl zpravodajský portál Neovlivní.

Eurokomisaři nejenže musí zapomenout, z jaké země vlastně pocházejí, ale také by podle svého kodexu neměli komentovat neuzavřené případy. Možný dotační podvod při stavbě komplexu Čapího hnízda ještě vyšetřen nebyl, verdikt by měl padnout začátkem příštího roku, přesto Jourová k případu mluvila.

Video  Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit!  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

„Myslím si, že to byla malá firma, která žádala,“ uvedla pro Radiožurnál. „Z evropských fondů můžete financovat ne věci, které jsou pro někoho, ať už je bohatý, nebo chudý, ale že se z toho dělají věci, které mají mít pozitivní dopad na veřejnost. To znamená na rozvoj regionu, na zaměstnanost a tady si myslím, že to byla využitá příležitost, když takováto dotace byla k dispozici, a že se to s tím nápadem vlastně i podle hodnotitelů toho projektu dobře potkalo,“ dodala.

Jourovou ale někdo udal a unijní ombudsman potvrdil, že bude českou eurokomisařku buď prošetřovat, nebo bude muset případ odložit. Bývalá ministryně pro místní rozvoj ale záležitost neřeší.

Video  Andrej Babiš (ANO): Jsem chyba v systému - politickém i mediálním.  - Blesk / Jan Jedlička, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Podnět ke mně nedorazil, ani o něm nevím. Na nestrannost a obecně plnění kodexu komisaře dbám s velkým respektem, jsem si jistá, že jsem se mu nezpronevěřila. Rozhovor jsem si znovu prošla a nic bych neměnila,“ uvedla pro Neovlivní.cz.

Anonymní udání stojí i za vyšetřováním financování Čapího hnízda. A to jak českou policií, tak evropským Úřadem pro boj proti podvodům (OLAF). Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který se na dobu poskytnutí dotací farmy Čapí hnízdo zbavil, tvrdí, že se ničeho nedopustil. Jako tehdejší majitele označil své děti a bratra své partnerky Moniky.

Video  Jourová o migraci: Jako komisař musíte projít jakousi »lobotomií«.  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video  Zeman přijel do Babišova Hnízda. Prezidentovi o holi pomohl golfový vozík.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

suov ( 20. ledna 2017 07:57 )

No, věřím tomu, že na tom nějaka pravda bude, že by vděk za zlaté koryto? zdenekk a to mají oslavovat tebe, ty hnído?

pajaad ( 22. listopadu 2016 11:42 )

fakt vtipné, vždyť on tu naši zemičku okrad nevíc... jste slepý nebo navedený...

nezadat1 ( 22. listopadu 2016 10:52 )

Zlodějům teče do bot a nemají takovou možnost rozkrádat stát a tak kydají hnůj na Babiše aby ho zlikvidovali jelikož jim to hodně ztížil.Podle nich slušný člověk musí za každou cenu pryč aby mohli vesele dál rozkrádat republiku.

istyl ( 22. listopadu 2016 10:50 )

zlomi mu vaz, ze Bocianovo hniezdo si po uplynuti ochranne lhuty 5 let prevedl zase na sebe...všichni by mu i uverili, ze to vse financoval s dotacemi od EU pro sve deti, i kdyz se zaprenim, ale ze si to zase prevedl zpet, ho usvedcuje o trestnem cinu prenevery dotace EU, a to uz je vazny trestny cin!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa