Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš: Čapí hnízdo bylo dětí. Po dokumentech se ale dle auditorů slehla zem

Autor: simao - 
17. května 2016
16:43

Andrej Babiš se před poslanci ve Sněmovně hájil, že čapí hnízdo bylo v době dotace od EU pro malé a střední podniky nikoli jeho, ale jeho dětí a bratra jeho partnerky. Jenže má to háček. Podle zjištění Neovlivní.cz se dokumenty z té doby ztratily, nepodařilo se je prý dohledat.

„Farmu Čapí hnízdo vlastnily v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky,“ říkal poslancům Andrej Babiš ve Sněmovně na konci března.

V době žádosti o padesátimilionovou dotaci od EU tak prý Čapí hnízdo vlastnili na základě anonymních akcií bratr Moniky Babišové Martin Herodes, zbylé dvě třetiny pak držela Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková se svým bratrem.

Babiš zpočátku vysvětlování kauzy o majitelích mlžil a mlčel, chtěl prý chránit svou rodinu. Projekt prošetřuje na základě anonymního udání česká policie a také unijní úřad prošetřující možné dotační podvody OLAF. Podle zjištění serveru Neovlivní.cz se však objevil problém s doložením Babišových tvrzení.

Ztratily se prý dokumenty, které měly doložit skutečné majitele Čapího hnízda v době žádosti o miliony z eurodotací – a to jak listiny osob přítomných na valných hromadách společnosti, tak případné plné moci, pokud tam majitele někdo zastupoval. 

Auditoři: Listiny přítomných a plné moci se nepodařilo dohledat

Zjistili to auditoři z Babišova ministerstva financí, kteří na žádost Bruselu Čapí hnízdo prověřují také.

„Auditorský tým v rámci e-mailové komunikace žádal dne 21. 3. 2016 o doložení podkladů pro auditní činnost, a to zejména: kopie ‚listiny přítomných‘ vypracované v souladu s článkem II stanov a ‚prohlášení předsedajícího o účasti akcionářů na valné hromadě‘ v souvislosti s valnými hromadami společnosti Farma Čapí hnízdo a.s. konanými v období let 2008–2010, kopie plných mocí pro zástupce akcionářů k účasti na valných hromadách společnosti Farma Čapí hnízdo a.s. konanými v období let 2008–2010,“ uvedli auditoři ve zprávě.

Výsledek? „Auditovaná osoba uvádí, že listiny přítomných a plné moci se jí nepodařilo dohledat,“ citují Neovlivní.cz z auditní zprávy.

Kritici Andreje Babiše tvrdí, že Čapí hnízdo nikdy „nevyletělo“ z pod křídel Agrofertu, kam před žádostí o dotaci patřilo a kam se opět vrátilo, když pominula podmínka pro získání dotace pro malé a střední podniky, kterou by v barvách Agrofertu nezískalo. Andrej Babiš jakékoli spekulace odmítl i během své hodinu a půl dlouhé obhajoby před poslanci. A na Čapí hnízdo mezitím pozval i prezidenta Miloše Zemana.

„Bez Andreje“. Aplikace pro chytré mobily

Babišova obhajoba během kauzy Čapí hnízdo se již stala terčem vtipálků – vznikl třeba taneční remix Babišova projevu. Na sociálních sítích pak nyní zaujala ve spojení s Andrejem Babišem nová aplikace zatím jen pro iPhony „Bez Andreje“. Jejím strůjcem je Martin Vytrhlík a prostřednictvím skenování čárových kódů má pomoci lidem zjistit, jestli zboží, které chtějí koupit, vyrobil Andrej Babiš.

Autor se pokusil zjistit, co všechno Agrofert vlastní. Nápad prý vznikl v době, kdy se ho někdo zeptal, proč kupuje věci od Babiše a on ani nevěděl, co vicepremiérovi všechno patří. „Nakonec mě nakoplo vysvětlení ministra financí ke kauze Čapí hnízdo. Poprvé tam veřejně přiznal, že je ve střetu zájmů a navíc se pokusil svoje pochybení zakrýt neuvěřitelnou pohádkou, a to mě popohnalo,“ vysvětlil pro Echo24.cz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa