Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Bývalý komunistický boss v teplácích: Jak Milouš Jakeš dodržel slib Blesku

Autor: Marcel Mihalik - 
28. dubna 2016
18:36

Symbol totalitní moci přede mnou stál v teplácích. V hlavě Milouše Jakeše (93) se evidentně odehrával souboj: Má dodržet svůj slib a jít chatovat se čtenáři Blesk.cz, nebo poslechnout rodinu, zůstat doma a nedělat »trojskýho koně«?

Dostat bývalého komunistického bosse do redakce je stejně obtížné jako ho přesvědčit o výhodách kapitalismu. Přesto se Blesku to první nakonec podařilo…

Měli jsme domluveno, že přijede odpoledne tramvají. Kolem dvanácté náhle telefonoval: „Omlouvám se, ale z vážných důvodů nepřijdu.“ Ptal jsem se, co těmi vážnými důvody myslí. Zdravotní stav? Odmítal mi to sdělit. Přesto jsem boj o to, aby Jakeš odpověděl na mnoho desítek čtenářských dotazů, nevzdal. Po chvíli jsme se dohodli. „Dobře, přijeďte ke mně s těmi dotazy,“ nabídl Jakeš.

Pozval mě k sobě domů a pídil se po tom, jaké otázky mu čtenáři pokládali. Ty na rodinu odmítl: „Tohle ne.“ Proč? Jeho blízcí podle něj už za jméno, které nese, zaplatili. Vnuk spáchal sebevraždu, prý právě kvůli šikaně.

Mezitím jsem se stal nechtěným svědkem telefonátů Jakešových příbuzných. Volali mu, aby nikam nechodil a žádný rozhovor neposkytoval. „Z toho nevznikne nic pozitivního pro nás, pro tebe, pro stranu. To ti říkám znova. Děláš jim jen trojskýho koně,“ ozývalo se na celou místnost ze sluchátka.

„Znovu jsem byl intervenován rodinou, že se na mě strašně zlobí,“ prohodil Jakeš. Vzápětí se ale vzpřímil a rozhodně řekl: „Tak jedeme!“ Svlékl tepláky, natáhl kalhoty a už jsme byli na cestě do redakce. 

pavlik_prca_psy ( 28. dubna 2016 23:53 )

Tohle primitivní prase by mělo hnít ve vězení a ne si užívat důchod

pavlik_prca_psy ( 28. dubna 2016 23:47 )

Dej si radši šluka, krávo

sluka ( 28. dubna 2016 21:37 )

Rada bych se neco dozvedela, jak se v clanku pise, neco o "vyhodach kapitalismu". Treba se necham presvedcit.

ninga ( 28. dubna 2016 21:31 )

Kůl v plotě

beavis1 ( 28. dubna 2016 21:25 )

Je pašák, i když má pohled na svět jako komunista, kam se hrabou současní politici, kterým jde výhradně o koryta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa