Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ovčáček dokázal, že na Hradě se hymna zpívat smí. Hrdě ji zapěl z papíru

Autor: bru, val - 
26. dubna 2016
13:42

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v úterý spolu s dalšími čtyřmi lidmi zapěl na třetím nádvoří Pražského hradu státní hymnu. Chtěl tak dokázat, že zpívat hymnu v těchto místech není zakázané, třebaže v neděli to policie neumožnila skupině skautů. Ti se úterní akce nakonec nezúčastnili, dorazila jen hrstka jejich příznivců. 

My, kteří jsme měli čas přijít, jsme přišli zazpívat za ty, kteří museli zůstat v práci,“ řekla po zpěvu hymny svolavatelka akce, novinářka Petra Pospěchová. Ovčáček novinářům řekl, že skauty pozve oficiálním dopisem na oslavy 28. října, kdy se bude zpívat hymna u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. 

Video Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček si zapěl státní hymnu, aby ukázal, že její interpretace v areálu není zakázaná. - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...

V neděli si skauti připomínali svátek svého patrona svatého Jiří. Po tradiční mši ve svatojiřské katedrále na Pražském hradě jim policista zakázal zpívat před kostelem státní hymnu. Ovčáček se už v pondělí za incident omluvil, postup policisty kritizoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Na úterní akci, která byla nahlášena na 13. hodinu, nakonec skauti nedorazili. Několik minut po 13. ale dorazila skupinka jejich příznivců. Spolu s nimi si Ovčáček hymnu zapěl. A hodnou chvíli při tom hleděl do papíru s textem a notami. Přitom to byl právě prezident republiky Miloš Zeman, který nedávno v pořadu S prezidentem v Lánech zkritizoval zpěvačku Lenku Dusilovou za to, že při svém kritickém vystoupení na adresu Zemana svůj krátký projev četla, místo aby se ho naučila nazpaměť. 

Podívejte se, jak Miloš Zeman zkritizoval Lenku Dusilovou:

Video „Chudinka holčička,“ vzkázal Dusilové z Lán Zeman. - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Jeden z mužů, který přišel v úterý zazpívat hymnu, měl na bundě připnutý odznak rudých trenýrek, žena zase placku Hate Free, organizace, kterou Ovčáček kritizuje. Na dotaz Blesk.cz, zda mu to nevadí, ale odvětil, že nikoliv.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 27. dubna 2016 15:44 )

 Tak já si taky přihodím, když může někdo od zahrádkářů s jejich hymnou o květáku ať jim roste, ale já si teď nebudu dělat srandu! : Jsem fakt zvoník na katedrále už od dob 1975, a už od r. 1999 z důvodů, že jsem tehdy kritizoval, jak svatovítští zvoníci zacházejí s hradními zvony (série neobvyklých havárií v té době se zvony) a s věřícími zvoníky (znechucování služby), mám zakázáno chodit zvonit dodnes! Nikoli, že by za to mohla jistá politika pana prezidenta (jak se někdo opírá do Zemana), ale spory vytvářejí lidé - političtí našeptávači, kteří na hradě a v církvi byli a jsou dodnes a oni mají páky v rukách stále. Táhne se to od Správy pražského hradu přes politiku až po církevní vrchnost! A nelze se domoci spravedlnosti. Je fakt, že tam nezpívám nějakou hymnu zvoníků, ale odmítám chodit na nově ustanovený svátek všech zvoníků v Čechách na arcibiskupství v den čarodějnic (sv. Zikmunda), který je zároveň výroční vzpomínkový den sebevraždy Hitlera a Goebelse.

tetahb ( 27. dubna 2016 10:15 )

Zase nám podsouváte něco, co se vám hodí do krámu. Já tam vidím, že slečna rozdává papíry, pánové podle výrazu je ze slušnosti berou a zpívají.

krdasseneda ( 27. dubna 2016 07:54 )

Na papíře měli napsáno jak začne Nad Tatrou sa .... zavřete hubu

Samo ( 27. dubna 2016 07:42 )

Ovčáček neumí zpívat, tomu by ani noty nepomohly, ten zpívá podle úplně jiných not.

sendrasak ( 26. dubna 2016 21:28 )

Ne, idioty jako jste vy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa