Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za zametání chodníků vyšší podpora: Novinka pro nezaměstnané je o krok blíž

Autor: ČTK, val - 
22. dubna 2016
16:11

Uchazeči o zaměstnání, kteří dostávají od státu podporu, možná dostanou šanci si ještě přilepšit. Senátní novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou v pátek sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování, totiž zavede možnost inkasovat vyšší příspěvek výměnou za odpracování minimálně 20 hodin veřejné služby měsíčně.

Senátní návrh předpokládá, že lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí déle než půl roku a nevykonávají veřejnou službu nebo krátkodobé zaměstnání, by nadále dostávali jen částku na úrovni existenčního minima. Pokud lidé v hmotné nouzi aktivní budou, částka se jim bude zvyšovat. Měli by navíc dostávat 40 procent rozdílu mezi životním a existenčním minimem. Mohla by dosáhnout částky životního minima, případně i vyšší sumy.

Návrh má úpravu veřejné služby vrátit v podstatě do stavu před sociální reformou bývalé vlády Petra Nečase (ODS), do níž zasáhl Ústavní soud. Veřejná služba by měla být opět motivační a vést ke zvýšení příjmů lidí v hmotné nouzi.

Dříve mohly nezaměstnané posílat na veřejnou službu úřady práce pod sankcí, že jinak tito lidé přijdou o podpory a budou si muset platit i pojištění. Ústavní soud tuto část reformy zrušil. Veřejná služba jako taková však zrušena nebyla.

Novela žádné sankce za nesplnění veřejné služby nezavádí. Naopak počítá s uhrazením až 300 korun měsíčně na náklady na dopravu, které by lidé s veřejnou službou měli. Pastuchová nicméně tuto pasáž navrhla z novely vypustit pro nesystémovost.

Lucio1 ( 22. dubna 2016 16:42 )

Chce to je trochu rozhýbat., pár týdnů nedělají a už se nechce vstávat, někam pravidelně chodit...Tady jsou také lidi co nemohou najít práci, spíše ale hledají zaměstnání kam by chodili několikrát měsíčně a brali plný plat...Mimochodem Praha-východ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa