Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelená nafta bude už i na kuřata. Babiš nahlásil střet zájmů, vláda řekla ano

Autor: ČTK, zst, kal - 
18. dubna 2016
13:10

Zavedení vratky na spotřební daň z pohonných hmot pro zemědělce s živočišnou výrobou, tzv. zelenou naftu, schválila vláda. Na Twitteru o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stát to vyjde zhruba na 385 milionů korun ročně. Novelu zákona o spotřebních daních předložil ministr financí Andrej Babiš (ANO), který už dříve řekl, že se kvůli možnému střetu zájmů zdrží vládního hlasování.

Novela začne platit, pokud ji schválí parlament a podepíše prezident, od července. Výše vratky bude 4380 korun na 1000 litrů paliva. Budou ji moci nově uplatnit zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. Nárok na vratku budou moci zájemci uplatnit zpětně i na paliva spotřebovaná od letošního ledna.

O peníze si podle odhadu ministerstva zemědělství zažádá 1000 subjektů. „Daný propočet je však spíše ilustrativní, neboť odhadnout přesný počet nových žadatelů je velmi obtížné,“ dodalo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Ministerstvo financí nechtělo novelu předkládat. Babiš, který vlastní koncern Agrofert, největší zemědělský podnikatelský subjekt v Česku, se obával možného střetu zájmů. O tom, kdo novelu bude obhajovat v Poslanecké sněmovně, rozhodne vláda nebo premiér.

Nafta má pomoci i krajině

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve řekl, že zelená nafta pro živočišnou výrobu pomůže stabilizaci pracovních míst na venkově. Kvůli rozšířené živočišné výrobě může pomoci i protierozním opatřením a zlepší absorpční kapacitu půdy.

Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny. Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci v reakci na to na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil, ukončení daňového zvýhodnění o rok odsunul a pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent. Ke konci předloňského roku byla zelená nafta zrušena úplně.

Současná vláda se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Podle kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni.

Babišův Agrofert je vlastníkem mimo jiné Vodňanské drůbeže, kde neváhal jít sám do reklamy:

joudajoudovy ( 19. dubna 2016 09:07 )

krasna svodka maleho a uboheho cechacka.... a to do cech chcete pustil vice nadnarodnich korporaci, aby z nas udelaly otroky, vice nas ozebracily a prodavaly sragory ci geneticky upravovane plodiny? udelejte si jarni ocistu organismu, zavist vam pomoci rozlite zluce priotravila uz i mozek. pokud jste rozpolcen nad vyplatou dotaci, bezte si stezovat do eu parlamentu. zaverem, prosim vas o vycisleni zlodejny minulych vlad, z kterych se cesko do dnes nevzpamatovalo. jedna se biliony. dekuji....

joudajoudovy ( 19. dubna 2016 08:52 )

nez bude schvaleno rozsireni zelane nafty poslanci a senatem,jiz dnes se zvedaji halekaci a zbroji proti babisovi. jak jsme ubohym narodem? nikdy jsem nezaznamenal kritiku bushe,ktery pred kandidaturou na prezidenta podnikal v ropnem prumyslu a po celou dobu sveho vladnuti zneuzival armadu,ktera dobivala lokality s ropou,aby se mu naplnily zoky penez.to vse na statni i eu utraty a za cenu tisice mrtvol,rozpadlych statu/ekonomiky/rodin,znicenych kulturnich pamatek,naruseneho zivotniho prostredi,ale i vznikle uprchlicke krize. zadny svetovy,evropsky,cesky kritik se neozval,vcetne hysterika kalouska,ze bush jedna ve prospech svych firem. nove dotace,ktere nasi zemedelci dostanou,jiz davno cerpaji v eu. proc tolik planych vykriku? slintaci se nechavaji zblbnout vykriky topaku,ptaku,socanu,zelenych a flaterniku, kterym byli uravreny kohouty penezovodu. pro mne jsou dotace pro babise malym bobkem,pred zlatou kupou hnoje,kterou rozkradli vyse jmenovani a cely narod zatahli do dluhu. myslim si,ze nebude stacit ani 50.let k vyhrabani se z dluhove pasti. cesky ubozak,misto toho aby pouzil strednedobou,dlouhodobou pamet a logicky uvazoval,prejima nesmysle zkazky zlodejske mafie. stale si maly cechacek,klanici se pred zlodejskym zbohatlikem i dosazenym karieristickym mocipanem,rika:"kdyz nemohu mit skodovku,nebude ji mit ani muj soused." a proto se nedivim,kolik udavacu z rad cechu bylo za rakouska-uherska, nacistu,komunistu,ale i dnes. danu je pres 5,5mil.,svedu pres 9,5mil.,finu pod 5,5mil.,noru pres 4,5mil.,belgicanu pres 11mil.,lucemburku pres 500tis.,rakusaku pres 8,5mil.,svycaru 8mil.,iru pres 4,5mil. a obyvatelu san marina pres 32tis. vyse jmenovani jsou na tom lepe nez MY,proc asi? czechia nepotrebuje zvyseni platu,nove silnice,lepsi zdravotnictvi/skolstvi/uredni aparat,ci vyssi zivotni uroven. czechia potrebuje ozdraveni mysli a pak budeme zit jako zapadni evropa. komunista lid neprevychoval,pouze zneuzil ceskou povahu a kalousek v tom pokracuje.

pajaad ( 18. dubna 2016 14:37 )

A ještě jsou ( a je jich fakt dost) lidé, kteří si dodnes myslí, že Babiskony přišel do politiky pomoct České republice a jejím obyvatelům......

rumungro ( 18. dubna 2016 14:25 )

-zdenek43- biopaliva skutečně škodí živ. prostředí. Rád bych ale věděl to, co by řekli farmáři na to, že kvůli Babišovu holdingu, nebudou mít nárok na zel. naftu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa