Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalouskem kritizovaná biopaliva podepsal Zeman. Dotace pomůže byznysu Babiše

Autor: ČTK, zst - 
15. prosince 2015
13:30

„Tenhle kšeft pojede dál díky veřejné podpoře, ne díky konkurenceschopnosti,“ hřímal v říjnu ve sněmovně dnes už předseda Top 09 Miroslav Kalousek. Zákon o podpoře biopaliv prošel pak nejen parlamentem, ale od úterý má i podpis prezidenta. Dotace na pohonné hmoty s příměsí bionafty nebo biolihu má podle opozice hrát do karet Agrofertu, a tedy i ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Ten to odmítá stejně jako ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o spotřebních daních, která především zavádí program další daňové podpory biopaliv. Zákon u některých vysokoprocentních biopaliv počítá se spotřební daní a zachovává jejich podporu. Současně s tím zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru.

Vláda původně výrazně omezila možnost, aby distributoři mohli část biosložky prodat zvlášť, a tím by povinnost přimíchávání také splnili. Poslanci při hlasování ve sněmovně schválili pozměňovací návrh rozpočtového výboru, který tuto možnost zcela vypouští.

Biopaliva leží v žaludku opozici

Odpůrci zákona, především předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdí, že podpora pomůže hlavně skupině Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Také senátor Jan Horník (STAN) řekl při projednávání v horní komoře parlamentu, že zákon „přihraje“ Agrofertu pět miliard korun. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) tyto námitky odmítl stejně jako tepaný ministr financí.

„Výrobce nedostává žádnou dotaci, dostávají to přepravci, dostávají to občané, kteří tankují na čerpacích stanicích. Je to absurdní debata a znovu opakuji, že jako výrobce biopaliv nemám žádnou dotaci – ani korunu. Nula,“ tvrdí šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu.

Daňová zvýhodnění biopaliv jsou nyní poskytována na základě programu, který ale skončil k 30. červnu. Česko se tak nyní nachází v režimu nedovolené podpory. Vláda už loni schválila program podpory biopaliv, který má trvat až do roku 2020, a z něj vychází schválená novela zákona.

Novela přináší také osvobození od daně pro elektřinu, kterou si malovýrobci vyrobí pro svoji potřebu z obnovitelných zdrojů, jejichž výkon nepřesáhne 30 kW. Osvobození zrušila letošní novela energetického zákona.

jeremykremla ( 15. prosince 2015 22:34 )

 Levičáci musíte ze Sobotky plakat, dobře vám tak. Ty vaše výkřiky tady byly k hov.nu. Všichni se všemi kámoši a vy prd.

kkkastr ( 15. prosince 2015 19:13 )

A především těm rádoby boháčům co neplatí daně bo na ně nemaj

kkkastr ( 15. prosince 2015 18:41 )

Jak se dalo čekat žádné konkrétní důvody pro své smyšlenky jsi nepředložil

kkkastr ( 15. prosince 2015 17:59 )

Ty si myslíš že kdo neplatí daně a tím okrádá stát je demokrat? Napiš konkrétně ve faktech kdy kradl Klaus, Zeman nebo Babiš. Fakta ne smyšlenky ze zavisti radoby podnikatele co nemá na registrační pokladnu.

kkkastr ( 15. prosince 2015 16:26 )

Biopaliva jsou nutností už jen kvůli udržitelnosti zemědělství, něco si o ekonomice nastuduj bohužel nebýt Zemana a před nim Klause byla by naše ekonomika tam kde slunce nesvítí. Nenávist vůči Babišovi je jen proto, že chce aby se platili daně. Jindevzcela běžná věc u nás problém

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa