Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Viník jsi ty, Bakalo! vyplývá z průzkumu společnosti STEM/MARK o osudu OKD

Autor: Marcel Mihalik - 
11. dubna 2016
22:01

Jako krysa utíká před vodou, zdrhá i miliardář Zdeněk Bakala (55) před odpovědností! Alespoň podle mínění veřejnosti včetně horníků z OKD. Potvrzuje to průzkum společnosti STEM/MARK, který má Blesk k dispozici.

Hlavním cílem průzkumu bylo zjistit, jak Češi vnímají situaci kolem těžební společnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD). Celkem odpovědělo 1013 respondentů, z toho polovina byli lidé z Moravskoslezského kraje a druhá ze zbytku republiky. „Za hlavního viníka považuje třetina oslovených miliardáře Zdeňka Bakalu, přičemž Ostraváci a také dělníci z Moravskoslezského kraje jej viní ještě víc než ostatní,“ uvádí se v průzkumu STEM/MARK.

Šetření prováděl letos v březnu. Podle dotázaných bude hlavním vyústěním krize v OKD především rapidní růst nezaměstnanosti a snížení životní úrovně. Bakala do uzávěrky tohoto vydání Blesku na dotaz, co výsledkům průzkumu říká, neodpověděl.

Společnost NWR, která doly vlastní, loni prohloubila ztrátu na zhruba 6 miliard korun z předloňských 567 milionů! Letos v únoru opustil krachující firmu Zdeněk Bakala se svým parťákem Peterem Kadasem. A spása? Potápějícímu se »Titanicu« připlul na pomoc nový vlastník – britská investiční skupina Ad Hoc Group (AHG). Jenže jak vypadá její záchranné lano? Spoléhá na státní peníze.

„Pokud všechny zainteresované strany podpoří restrukturalizační plán a vláda bude ochotna rozšířit možnou podporu, pak je AHG za odpovídajících podmínek připravena investovat další finanční prostředky,“ uvedl mluvčí AHG Roman Pařík. OKD zaměstnává asi 13 tisíc lidí. Většině z nich hrozí, že přijde o práci. Přestože Zdeněk Bakala pro sebe vydoloval na Ostravsku 38 miliard, bude se muset pomocí OKD zabývat vláda.

Jaká řešení situace v OKD se nabízejí? Podle ministra financí Andreje Babiše (61, ANO) například odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo teoreticky i vytvoření společné firma či jiné spoluúčasti mezi oběma stranami.

Ministr průmyslu Jan Mládek (55, ČSSD) firmě AHG zase navrhl odkup OKD. Doly by tak patřily opět státu. „A těch 100 % akcií OKD by měli prodat za 1 Kč. I potom to bude pro stát drahé,“ řekl Blesku Mládek. Vláda je podle něj jinak připravena podílet se na pomoci propouštěným horníkům.

Průzkum o OKD: Hlavní příčina současné situace Průzkum o OKD: Hlavní příčina současné situace | infografika Blesk

Další grafy z průzkumu najdete v galeri ->

 

 

Bakalovo impérium

■ V roce 2004, kdy byl ministrem financí Bohuslav Sobotka, získal Bakala od státu za 4,1 miliardy Kč minoritní podíl v uhelném impériu OKD.

■ S ním Bakalovi spadlo do rukou i 45 tisíc hornických bytů. Slíbil, že je odprodá jejich nájemníkům za výhodných podmínek. Horníci se těšili, že byt odkoupí za 50 tisíc Kč.

■ Své slovo ale Bakala nikdy nedodržel. Místo toho se stal největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Byl díky tomu zařazen do světového žebříčku boháčů.

■ V roce 2013 Bakalovo impérium spadlo do čisté ztráty 26,7 miliardy Kč a Bakala začal opouštět své firmy. Byty údajně získala americká investiční poradenská skupina Blackstone.

zadnice ( 12. dubna 2016 12:33 )

jEDNÍM SLOVEM PARCHANT!!!

tgbg ( 12. dubna 2016 08:52 )

Co jste mohli čekat od toho komunisty rusského co přišel zničit ekonomiku Česka a doufám že si ho najde ta zubatá co nejdříve.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa