Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čínské vlajky jako stín totality? Tvrdík je má za normu, Pospíšil za podlézání

Autor: simao, ČTK - 
25. března 2016
05:01

Trochu mu to připomíná návrat do totality. Europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) se obořil proti tomu, jak to teď vypadá v Praze – billboardy a česko-čínské vlaječky k příležitosti plánované návštěvy čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga. Exministr za ČSSD a hlavní spojka čínského byznysu v Česku Jaroslav Tvrdík však neví, čemu se lidé diví, stejné vlajky visely v ulicích také při nedávné návštěvě jihokorejské prezidentky. Kvůli Číně se však rozohnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). 

„Míra servility, s jakou Česká republika vítá čínského prezidenta, mi trochu připomíná návrat do totality. Uznávám, že je třeba s Čínou udržovat obchodní vztahy, zároveň bychom se ale jako ČR neměli bát upozorňovat na porušování lidských práv a svobod v Číně,“ napsal ve čtvrtek europoslanec a exministr spravedlnosti Pospíšil na Facebooku.

Rýpl si přitom i do prezidenta Miloše Zemana. „Bohužel od současného prezidenta a vlády toto nelze očekávat, pod jejich vedením naše země opět jasně směřuje na Východ. Potvrzuje to např. i loňský výrok Miloše Zemana, kdy prohlásil, že se do Číny přijel učit stabilizovat společnost,“ připomněl Pospíšil Zemanova slova pro čínskou státní televizi CCTV. Svá slova se Zeman později po návratu do Česka snažil vysvětlit a zmírnit. 

Míra servility, s jakou Česká republika vítá čínského prezidenta, mi trochu připomíná návrat do totality. Uznávám, že je...

Zveřejnil(a) Jiří Pospíšil dne 24. březen 2016

Pospíšil ke svému statusu přidal i snímek českých a čínských vlaječek na Evropské třídě. Bez dalšího komentáře. Čínský prezident Si Ťin-pching Prahu navštíví od pondělí 28. 3. do středy 30. 3. Půjde o první návštěvu čínského prezidenta v Česku i v bývalém Československu.

Video Pražskou cestu z letiště lemují rudé čínské vlajky. Pro vůdce Číny. - Daniela Soukalová
Video se připravuje ...

Právě nad humbukem kolem českých a čínských vlajek podél příjezdové cesty čínské hlavy státu z letiště se však pozastavil exministr Jaroslav Tvrdík, který je v současnosti klíčovou personou na poli česko-čínských vztahů.

Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
počet hlasujících: 2763
Anketa
Souhlasíte s velkolepou čínskou výzdobou v Praze?
Ne.
70 %
Ano.
30 %
počet hlasujících: 2763

„Praha, prosinec 2015 – jihokorejské firmy a instituce bez zájmu českých médií vítají svoji prezidentku. Standard Asie,“ napsal na Twitteru Tvrdík, který je zástupcem čínské investiční společnosti CEFC pro Evropu a šéfem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Právě on radil čínským investorům, co si v Česku koupit. Volba padla mj. na fotbalovou Slavii, které Tvrdík usilovně drží palce a zastává pozici místopředsedy dozorčí rady.

Čile pak tweetuje o historické návštěvě čínského prezidenta i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který při příležitosti příletu Si Ťin-pchinga v Česku (která bude jedinou evropskou zastávkou čínského prezidenta na cestě do USA) založil pro tuto událost i zvláštní profil.

„Na Hradě proběhla finální porada ke státní návštěvě prezidenta ČLR. Vše je pečlivě připraveno, těšíme se na vzácného hosta,“ informoval ve čtvrtek dopoledne Ovčáček.

A přidal i ukázky z česko-čínské výstavy na Hradě, kterou si Si Ťin-pching se Zemanem prohlédnou v úterý večer. Nechybí ani „Blahopřání Mao Ce-tunga k 32. výročí vzniku Československa dne 28. října 1950“.

Herman: Lidská práva nelze prodat za ekonomický profit

Jak prezident Miloš Zeman upozornil už dříve, Číňané mohou do Česka v rámci druhé fáze investic přivézt další miliardy. Proti tomu se však tento týden ohradil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Podle něj není možné hodnotu lidských práv vyměňovat za aktuální ekonomický profit.

Čína podle Hermanových informací požádala o schůzku na ministerstvu zahraničí kvůli nedávnému uctění památky obětí protičínského povstání, které ministr Herman navrhl v Poslanecké sněmovně. Na Hermanův popud drželi poslanci 10. března neplánovaně minutu ticha za oběti protičínského povstání Tibeťanů ve Lhase z roku 1959. V den, kdy se na řadě míst Česka objevily „vlajky pro Tibet“.

Herman však odmítá, že by tak zaujímal protičínské postoje. „Čínskou kulturu mám rád a vážím si jí,“ uvedl Herman a dodal, že je důležité podporovat kulturní a obchodní výměnu, ovšem nikoli ne za každou cenu.

„Není možné hodnotu lidských práv lacině vyprodávat za momentální ekonomický profit. Já jsem před rokem 1989 nedovolil, aby mi českoslovenští komunisté nasadili náhubek, nedovolím to ani současným čínským komunistům ani Pekingu,“ dodal Herman.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

henryj ( 18. dubna 2016 10:34 )

ANO a 100x pravda

henryj ( 18. dubna 2016 10:31 )

Teploučkej JIŘÍČEK ještě nic nezažil.Perocuc odpornej.

schelly ( 27. března 2016 12:49 )

Tohleto velké přerostlé dítě chamtivé a nenažrané jako všichni Havlovští šmejdi. Poznala jsem to osobně a musím konstatovat znají jen chamtivost, podvody, aroganci a podlost a řiťolezectví. Schovávají se za demokracii, ale tohle není demokracie bohužel, jenom jeden velký podvod na českém lidu. Vrátili jsme se zpět, ne do kapitalizmu, ale do feudalismu. Uděli z lidí otroky. Na co mladí studují, když nikdo o chytré lidi, kteří mají svůj vlastní názor, nestojí. S heslem makat, držet hubu a krok, jinak běda. To už jsme tady měli, že?

rumungro ( 26. března 2016 00:59 )

KDU-ČSL, ODS, TOP 09, prostě budou pořád torpédovat snahu jiných, vytáhnout náš stát z dluhů. V Anglii spal Čínský predstavitel v královském zámku a objem obchodů přesáhl 40 mld. liber. To je příklad i pro naši rep.

rumungro ( 25. března 2016 19:23 )

Právě proto. Díky němu nám tady pořád běhají stovky dementních plzeňských vysokoškoláků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa