Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš tají investora Čapího hnízda. Připomněl Gotta, politickou dohru odmítl

Autor: kal, simao - 
13. března 2016
12:01

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) ví, kvůli komu se Farma Čapí hnízdo skryla za anonymní akcie. A požádala o dotaci 54 milionů korun z Bruselu určenou pro malé a střední podniky. Miliardář to řekl v nedělní Partii na Primě, jméno dotyčného ale nesdělil. Opakovaně zmínil, jak je ekofarma na Benešovsku skvělý projekt a že se o tom veřejnost může přesvědčit. Připomněl také, že na Čapím hnízdu slavil narozeniny Karel Gott.

„Byli jsme tam strategický partner od začátku,“ prohlásil Babiš na adresu projektu, který kvůli čerpání unijních dotací kritizuje opoziční ODS, TOP 09 i část poslanců ČSSD. „Přišel tam investor, který si nepřál být jmenován. My jsme to akceptovali. Vím, kdo to je,“ řekl vicepremiér v Partii.

„Je to skvělý projekt, veřejnost tam chodí. Karel Gott tam měl narozeniny. Je to skvělý resort. Já jsem nic neudělal,“ horoval Babiš. 

Babiš: Moje vyjadřování není akurátní

Po odvysílání pořadu rozdal vicepremiér před budovou Primy novinářům prohlášení, které k Čapímu hnízdu připravil. „Určitě všichni víte, že moje vyjadřování není úplně akurátní, takže já k této kauze se budu vyjadřovat písemně,“ uvedl Babiš a rozebíral údajné lži, které se o Čapím hnízdě objevily.

Video Andrej Babiš o Čapím hnízdě - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš se bránil, že je proti němu údajně vedena „brutální“ kampaň. „Má jediný cíl, abych odešel z politiky a přijal nějakou politickou zodpovědnost, ale já jsem nic neudělal. Já jsem nic neukradl, já jsem nic nedostal, naopak jsme ten projekt převzali v listopadu 2013 a já doporučuju, nechť každý se tam jde podívat,“ dodal Babiš.

Podívejte se na písemné prohlášení Andreje Babiše k Čapímu hnízdu: strana 1 strana 2

Surikaty, lemuři, klokan

V Partii na Primě přitom Babiš tvrdil také to, že v případě Čapího hnízda nejde o jeho luxusní sídlo. „Je tam zainvestováno 800 milionů korun, je to pro veřejnost... Otvírá se nové ekocentrum, budou tam nové pavilóny na surikaty, klokan, lemury jsou tam... Takže je lež, že to je moje luxusní sídlo. Já když tam přijdu, tak normálně platím,“ zlobil se Babiš. 

Za projekt odmítl nést politickou odpovědnost. A odmítl se postavit čelem k debatě ve sněmovně, po které volá pravicová opozice i část sociálních demokratů. V tom se v Partii shodl se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem (KSČM).

Babiš (ne)vysvětluje, jak je to s Čapím hnízdem. Babiš (ne)vysvětluje, jak je to s Čapím hnízdem. | Blesk / Daniel Černovský, ČTK

Na kauzu spojovanou s Andrejem Babišem však přijde podle všeho řeč, až vyrazí vicepremiér příští týden na Hrad. „Chci ho také informovat o kauze Čapí hnízdo. Je to taková velká kauza, pseudokauza,“ říkal Babiš.

Co Babišovým prolbémům s Čapím hnízdem říká premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)? Zeptejte se ho prostřednictvím Blesk.cz. Předseda vlády bude v úterý 15. března hostem živě vysílaného pořadu Ptám se, pane premiére, který moderuje Klára Brunclíková. Sledujte ho živě od 11 hodin tv.blesk.cz.

Prominutá pokuta a valné hromady v Agrofertu

Za projektem ekofarmy s luxusním ubytováním a menší zoo stála firma ZZN Agro Pelhřimov spadající pod Babišův Agrofert. Společnost ale v prosinci 2007 převedla svoje akcie na anonymní, aby skryla vlastnickou strukturu. Krátce poté se přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo.

I když se Agrofert od firmy formálně odstřihl, pořádala valné hromady v jeho sídle a následně úspěšně získala evropské dotace určené pro malé a střední podniky. Po uplynutí pětileté vázací lhůty se vrátila oficiálně do portfolia Agrofertu.

Dostala sice pokutu, která se vyšvihla až na šest milionů korun. Nakonec se ale po korekci dotačního úřadu ve Středočeském kraji snížila jen na 37 tisíc.

tigrusenko ( 14. března 2016 10:18 )

aIIahakbar ( 14. března 2016 10:13 )

Tebe měli vychovat především rodiče a měli tě nechat studovat, ne tě postavit hned k lopatě.

aIIahakbar ( 14. března 2016 10:03 )

Prej úmyslně. Ty vole, ty máš dost

honza54.. ( 13. března 2016 19:44 )

copak jsi na tom nepochopil, mudrlante?

honzazchaloupky. ( 13. března 2016 19:36 )

Babiš nebyl ani obviněn, ani obžalován, ani pravomocně odsouzen, ale to je pro tvoji kedlubnu už asi moc složitý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa