Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Brzdi se svými výroky,“ vzkázali Zemanovi senátoři. Veleba ho bránil jako rytíř

Senátoři se zabývali výroky hlavy státu. Zeman by se podle nich měl mírnit.
Senátoři se zabývali výroky hlavy státu. Zeman by se podle nich měl mírnit.  (Autor: Blesk)
Autor: Zuzana Štíchová - 
3. března 2016
18:30

Prezident Miloš Zeman by se měl ve svých výrocích mírnit a neměl by vystupovat ze své ústavní role. Vzkázali mu to senátoři v usnesení, které horní komora přijala 18 hlasy. Chování a výroky prezidenta horní komora neřešila poprvé. Už jednou rozhodla, že hlava státu neporušuje Ústavu, i když je jeho jednání na hraně. Na obranu prezidenta vystoupil jeho tradiční ochránce Jan Veleba (SPO), kterého kolegyně Eliška Wagnerová (BEZPP) označila za „rytíře v bílé zbroji“. Proti Zemanovi naopak vystoupil šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera.

„Je to docela novinka v Senátu,“ zhodnotil projednávání výroků hlavy státu předsedající Zdeněk Škromach (ČSSD). Myslel tím fakt, že senátoři před sebou mají dokonce usnesení, ve kterém prezidentovi připomínají, aby byl umírněný a nerozděloval společnost.

„Budu vás vyzývat k umírněnosti,“ reagoval v následné diskuzi Jaroslav Kubera (ODS). „Náš vliv na výroky prezidenta je asi tak stejný, jako že země se točí příliš rychle a Senát to chce změnit,“ dodal s typickým humorem. Kolegy chtěl přesvědčit proto, aby prý nebyli i oni důvodem k Zemanovým dalším výrokům.

„Prezident má stát nad běžným životem, je vyvažovacím prvkem dělby moci. Netečnost k tomuto jednání je čekáním na tragédii,“ přesvědčoval své kolegy také Jiří Šesták (HOPB).

Role Zemanova advokáta se ujal senátor Strany práv občanů (dříve Zemanovci) Jan Veleba. „Cítím potřebu se k této politováníhodné události vyjádřit. Prezident má největší podporu, jakou kdy měl,“ připomněl a zároveň devalvoval moc Senátu, který má podle něj daleko menší podporu lidí než Zeman.

„No tak to byla obhajoba rytíře v bílé zbroji,“ ulevila si v reakci na Velebu bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (BEZPP).

Zúčastnila se jen půlka senátorů

Ke kauze kalašnikov si přisadil i senátor a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). „To napětí je realitou a hlava státu by měla vážit slova v takové situaci. Ani prezident nemůže vědět, kdo to vezme vážně,“ řekl.

Dienstbier byl poté bryskně obviněn ze zhrzenosti coby neúspěšný Zemanův konkurent v boji o prezidentský post. „Je poznamenán tou volbou,“ tepal ministra okamžitě Veleba. Dienstbier se jeho útoku jen smál a poznamenal, že si nenechá vzít právo na kritiku věcí, se kterými nesouhlasí.

Prezidentův mluvčí na usnesení Senátu reagoval na sociální síti. Prezident si prý náhubek nasadit nenechá a společnost nerozděluje. „Ačkoliv je usnesení jen antizemanovským folklórem, dobrá zpráva pro senátory: Pan prezident společnost spojuje, má podporu 70 % občanů,“ napsal Jiří Ovčáček.

Usnesení o tom, aby se Zeman ve svých výrocích mírnil, podpořilo těsně dostatečné množství senátorů (18), na hlasování jich totiž zůstalo v sále už jen 35. Proti bylo pouze sedm členů dolní parlamentní komory, mezi nimi Jan Veleba (SPO), místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) nebo exministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD). Senátoři za ODS se zdrželi.

vase-zeme ( 5. března 2016 19:15 )

 Zeman je jednička

krllo ( 5. března 2016 17:09 )

 To nebyl Senát, ale pár kašparů mezi senátory. Hlavně Dienstbier mladší !

rumungro ( 3. března 2016 23:16 )

Kolipak asi mazačů zaměstnává blesk? Jak pozoruju, tak nejenom já jim dávám vydělat. Docela se snaží.

funebrak ( 3. března 2016 21:12 )

Všichni komunisti jsou správní chlapi! Díky soudruhu Havle!!!

rumungro ( 3. března 2016 21:05 )

To je dobrý!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa