Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S žalobou na Zemana mají profesoři velkou šanci uspět, míní Dienstbier

Autor: Zuzana Štíchová - 
1. prosince 2015
13:55

Jiří Fajt, Ivan Ošťádal a Jan Eichler – trojice vysokoškolských pedagogů, které prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat z různých důvodů profesory, podali společně s univerzitami na hlavu státu žalobu. A podle ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) mají velkou šanci uspět, protože podobný případ v minulosti už prezident ČR jednou prohrál. Dienstbier to řekl ve Studiu Blesk.

Nepodepsat jmenovací dekret – takovou možnost prezident podle akademiků nemá. Neumožňuje to podle nich zákon o vysokých školách. Po soudu chtějí, aby Zemanovi jmenování profesorů nařídil.

Profesoři společně s vysokými školami žalují prezidenta i proto, že slibovaná schůzka na Pražském hradě, která měla situaci vyřešit, se nakonec nekonala. Řekl to rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Sejít se měli zástupci univerzit s prezidentem i ministryní školství. „Říkal jsem, že s žalobami počkáme na tu schůzku. Ale když se pořád nekonala, tak jsme to podali nyní,“ dodal Zima.

Upřímně řečeno jsem se divil, že přišla tak pozdě. Je tady precedens z minulosti. Prezident nemůže pravomoci vykonávat libovolně, ale podle zákona. Jestliže někdo splnil všechny podmínky pro jmenování profesorem, tak to odmítnutí může přijít pouze ze zákonného důvodu a takový mi není znám,“ komentoval ve Studiu Blesk situaci ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) s odkazem na spor prezidenta Václava Klause s jedním z adeptů na post soudce, který tehdejší prezident prohrál.

Ministr okomentoval také jeden z textů skupiny Ortel. Je podle ministra pro lidská práva společensky závadný? A jak si stojí v porovnání s výroky Martina Konvičky? Řeč byla také o novém vedení TOP 09 nebo výzvách z řad občanů, aby se Senát zabýval chováním prezidenta Zemana 17. listopadu 2015. Podívejte se na první část rozhovoru:

Video Studio Blesk - Jiří Dienstbier - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

rockyshowman ( 5. března 2016 17:18 )

Kdy ten tzv. disident naskočí na nějakou loď co zbude po přivandrovalcích a odpádluje do země, kde má to druhé očanství. Tak Jirko navlíkni si vestu a národ Ti dá pádlo: Pak nastane opět klid. Vem si toho synka, taky dítě disidenta myslím, že se jmenuje marek no ten syn Arnošta. Alespoň zůstanou nějaké peníze pro potřebné a nebudeme se muset skládat! Tak se měj chlapče pro naší republiku jsi jako občan jiné země již udělal dost........

rockyshowman ( 5. března 2016 17:11 )

Ty jsi ale kretén !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

joudajoudovy ( 9. února 2016 10:03 )

soudruh k soudruhovi.... kdo je p.dienstbier? pry synek, rezimem utlacovaneho chartisty. s dobrym kadrovym posudkem byl prijat na stredni skolu. v roce 1988 odmaturoval a byl prijat na CVUT. po listopadu sel na prava a pracoval v advokatni kancelari komunistickeho predsedy vlady calfy. krasna kariera, na vzdor komunistum, ze? p.dienstbiere, nemate spatne svedomi vuci svym vrstevnikum, kteri za komancu nemohli studovat a jejichz rodice nebyli tridni nepratele rezimu? pouze se tabulkova mista na skolach musela uvolnit protekcnim spratkum. a vy nam budete prednaset o diskriminaci, rovnosti, porusovani lidskych prav a ustavy cr? zapach z lejna se linearne zvysuje s vysi hromady.

qua.hora.nescis ( 1. prosince 2015 20:37 )

Pravda musí zvítězit. Jinak budeme žít v neustálém omylu. Tak nechť se ukáže kde je. Vidím pravdu ve prospěch profeorů.

ouha ( 1. prosince 2015 18:12 )

Je naprosto k zbl*tí, že tito "slavní profesoři" podávají žalobu na prezidenta republiky, když sami mají máslo na hlavě - kvůli nadstandardním stykům s komunistickou státní bezpečností, kvůli finančním machinacím nebo kvůli členství v KSČ v době normalizace. A proč chtějí, aby profesory jmenoval prezident, a ne příslušná vysoká škola? Protože je v tom byznys - profesor jmenovaný prezidentem republiky je profesorem s celostátní působností, který si několika úvazky na různých vysokých školách může vydělat pořádný balík, i když je na mnoha těchto školách veden jen formálně, aby zaštítil příslušný obor, ale prakticky se tam nevyskytuje. Kdyby profesorský titul vydávala vysoká škola, měl by příslušnost pouze k této vysoké škole.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa