Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pandemie viru zika v Evropě? „Jsme ve střehu,“ hlásí europoslanec Poc

Evropská unie je ve střehu a se zikou si hodlá poradit, říká europoslanec Pavel Poc (ČSSD).
Evropská unie je ve střehu a se zikou si hodlá poradit, říká europoslanec Pavel Poc (ČSSD).  (Autor: ČTK/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: Milan Kolář - 
27. února 2016
05:10

V Evropě včetně České republiky už jsou lidé nakažení virem zika. Jak je Evropská unie (EU) připravena čelit případné epidemii? A jaké má Evropa vůbec možnosti? Blesku odpověděl europoslanec Pavel Poc (51, ČSSD).

Je EU před virem zika ve střehu?

K 10. únoru 2016 celkem 25 evropských zemí včetně České republiky vydalo doporučení těhotným ženám necestovat do zasažených oblastí. Na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by také měly země EU zvýšit monitorování invazních komárů a eliminovat místa jejich rozmnožování.

A co v této věci podnikají europoslanci?

Problémem jsme se zabývali tento týden na Výboru pro veřejné zdraví společně s odborníky z WHO. EU uvolní 10 milionů eur na výzkum, jenž má zabránit šíření nemoci a pomoci najít léčbu.

Kdy?

Na programu březnového plenárního zasedání Evropského parlamentu bude návrh usnesení v této záležitosti. Během březnového zasedání 7. - 10. března, přesné datum zatím nevím.

Proč je komplikované vyrobit vakcínu nebo lék?

Zika je flavivirus a léčba nemocí způsobených těmito viry není snadná. Horečka dengue způsobovaná virem ze stejného rodu je známa už velmi dlouho a lék na ni také neexistuje. Lze pouze potlačovat horečku a bolest a to je vše.

Co je vše ve hře? Pouze schválení peněz na výzkum a hledání vakcíny?

Především sdílení informací, včasné varování, předávání zkušeností jak v oblasti zdravotnictví, tak v oblasti biologických invazí. Potřebné evropské informační systémy jsou v provozu, jde jen o to je využít, tj. aby byla na straně členských států vůle spolupracovat.

Společné financování výzkumu a hledání vakcíny bych nebagatelizoval. Je podle mého podstatně lepší takový výzkum financovat z evropského rozpočtu a výsledky sdílet, než ho financovat 28x a hrát si každý na svém písečku. Kromě toho nevěřím, že by farmaceutický průmysl měl příliš zájem investovat do hledání vakcíny. To ukazuje dengue, na kterou farmaceutický průmysl také nic nenašel, pokud tedy vůbec kdy něco hledal. Není to totiž ten pravý „kšeft“.

Jak dlouho takový výzkum může trvat? Není to pozdě?

O tom viru se sice ví od roku 1947, ale souvislost s mikrocefalií je nový poznatek, starý několik měsíců. Je tedy hrozně laciné se ptát, jestli není pozdě. Ne, není a reakce mezinárodního společenství je podle mě přiměřená. Spekulovat o délce výzkumu nelze. Bude to záviset na množství financí, které do toho půjdou, a kapacitách, které se na to věnují. Mohou to být měsíce nebo taky desetiletí.

Česku epidemie onemocnění virem zika nehrozí?

Aktuálně u nás riziko vzniku epidemie nehrozí. Buďte však obezřetní, pokud váš sexuální partner pobýval v zasažených oblastech.

Muži jsou dlouhodobými přenašeči viru?

Virus je přítomný ve spermatu. A bohužel je podezření, že v těle, a to zejména u mužů, přežívá zika virus poměrně dlouho i po odeznění nemoci.



Prý komáři tygří, kteří ziku také přenáší, často cestují v letadlech či kamionech. Co s tím?

Ano, proto by se měla také zlepšit dezinsekce zboží dovezeného ze zasažených oblastí.

Je jisté, že zakrnění mozku brazilských dětí je důsledkem nákazy virem zika?

Osobně bych to v tuto chvíli nazval důvodným podezřením. Možnost, že virus zika způsobuje mikrocefalii, se objevila loni v říjnu a výzkum viru zika je teprve v plenkách. Samozřejmě že se může časem ukázat, že mikrocefalii vyvolává teprve shoda více faktorů nebo simultánní nákaza několika viry, případně že virus zika není sám tou hlavní příčinou. V tuto chvíli empirické důkazy nasvědčují tomu, že zika je hlavní příčinou.

Například v Brazílii bývalo kolem stovky případů mikrocefalie na tři miliony novorozenců ročně, dnes hlásí kolem čtyř tisíc případů. Z vědeckého hlediska tedy jistotu mít nemůžeme, ale ze zdravotních a bezpečnostních důvodů je vhodné předpokládat, že virus zika mikrocefalii může způsobit.

Může zika vážně ohrozit i dospělého člověka?

U 80 procent dospělých se nákaza vlastně neprojeví. Bohužel je virus také spojován s tzv. Guillain-Barrého syndromem. To je vzácné, ale velmi vážné onemocnění. Obvykle se projevuje vzestupnou paralýzou začínající slabostí v nohou. Šíří se do horních končetin a obličeje a společně s úplnou ztrátou hlubokých šlachových reflexů může vést i k plicnímu selhání a úmrtí.

Není ta situace podobná hysterii kolem prasečí chřipky, kdy vyhrocená rétorika kolem nákazy prospěla hlavně farmaceutickým firmám?

Vzhledem k tomu, že na zika virus nebo virus dengue, které jsou z rodiny flavivirů, neexistuje ani vakcína, ani terapie a jediné, co můžete v případě onemocnění dělat, je brát si paracetamol na horečku a na bolest, přirovnání k prasečí chřipce a k obchodu s vakcínami není na místě.

Zasažené tygřím a egyptským komárem budou s přibývajícím teplem zřejmě hlavně jižní státy Evropy. Přesune hlavní boj s komárem EU převážně do těchto oblastí?

Jistě. Potřebná legislativa existuje. Je tu ovšem pořád stejný problém, a to že unie nemůže tuto legislativu implementovat a prosazovat sama. To smí jenom členské státy a z poslední zkušenosti s migrací je celkem zjevné, jak to u některých z nich vypadá. Nicméně ano, v případě komára tygrovaného je jasné, že jde o problém, který bude muset být řešen.

Přichází v úvahu metody hubení komárů podobné jako v Brazílii, kdy armáda pomáhala ničit larvy tamních komárů postřiky?

V případě nějakého explozivního výskytu si taková opatření dovedu představit. Nemyslím si, že je k tomu nutná armáda, ale nějaká masová opatření zcela určitě ano. Naštěstí zatím taková situace nenastala, takže máme čas se připravit.

Stihne ještě začátkem jara EU přijmout patřičná preventivní opatření?

Preventivní opatření jsou v tuto chvíli v oblasti zdravotnických opatření, a tudíž v působnosti členských států. Nicméně členské státy o problému vědí, vydaly potřebná varování a i v letecké dopravě, pokud vím, není potřebná likvidace hmyzu v letech z problematických oblastí nic nového. Pokud tedy členské státy usoudí, že jsou taková opatření nezbytná, je vše potřebné na místě.

Jaké budou dopady epidemie ve světě?

WHO odhaduje, že se během roku zvýší počet nakažených virem zika na tři až čtyři miliony. Epidemie virem také významně ovlivní cestovní ruch v celé už nyní zasažené oblasti. Pro Brazílii jde samozřejmě o velký problém především z hlediska konání letošních letních olympijských her.

RNDr. Pavel Poc (51, ČSSD) je vzděláním biolog. Zároveň je šéfem poslanců ČSSD v Evropském parlamentu. Také je místopředsedou Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), předsedou Meziskupiny Evropského parlamentu pro klimatické změny, biodiverzitu a udržitelný rozvoj a místopředsedou Skupiny poslanců proti rakovině.

11karel11 ( 28. února 2016 20:19 )

Nový virus je tu. A co migranti dotáhnou do Evropy za nemoci, které neznáme. Všechno je nějak jinak k horšímu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa