Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sekyra i střelba do vzduchu. Policie se podělila o pohled na uprchlické protesty

Autor: simao, ČTK - 
22. února 2016
15:55

Protiuprchlické demonstrace a také ty na podporu uprchlíků zaměstnaly začátkem února v Praze na tisícovku policistů. Veřejnost i politici řeší, zda a nakolik je policie zvládla. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se mužů zákona zastal. Jak průběh vypadal z jejich pohledu, odhaluje nově zveřejněné video Chovancova resortu. Objevují se na něm mj. záběr z vrtulníku, ale také zabavení nožů či dokonce sekyry. Nechybí ani nejvypjatější chvíle z Malé Strany.

Při migračních demonstracích zasahovalo první únorovou sobotu v hlavním městě 1000 policistů, demonstrantů bylo v součtu až 10 tisíc. Na pondělní tiskovce to uvedl ministr vnitra, který policejní postupy hájil.

Podle Chovance byly demonstrace zřejmě největší za posledních 20 let a jasně se při nich ukázalo, že policisté slouží státu dobře. Ministr podotkl, že takto rozsáhlé demonstrace jsou novým fenoménem a policie se musí tyto situace učit a ladit na ně taktiku. „Není ale důvod říkat, že selhala,“ uvedl Chovanec.

Z pohledu policie: Zachytili i muže střílejícího do vzduchu

Možná i na podporu ministrových slov zveřejnilo Ministerstvo vnitra na Youtube video z policejních manévrů „Sestřih policejních záběrů z demonstrací v Praze dne 6. února 2016“. Nechybí na něm ani vyhrocený incident v Thunovské ulici, kde policisté s vypětím sil oddělili skupinu maskovaných protiuprchlických demonstrantů, kteří chtěli zaútočit na pochod zastánců uprchlíků, provolávajících v reakci antifašistická hesla.

Na videu je však patrné i to, jak policejní kordony oddělily i dva tábory u Hradčanského náměstí, kde pořádal demonstraci Blok proti islámu. Nechybí ani letecký pohled na demonstrace. Vedle toho jsou zde i záběry dokazující, že policie zabavila i několik zbraní. Nože, ale třeba i sekyru. 

Video Sestřih policejních záběrů z demonstrací v Praze dne 6. února 2016 - Ministerstvo vnitra ČR
Video se připravuje ...

Na videu nechybí ani střelba do vzduchu během protiuprchlického shromáždění, které svolal pro změnu Adam B. Bartoš. Křičícího v tu chvíli do mikrofonu, že „blaničtí rytíři jsou připraveni“. Šlo naštěstí jen o střelbu z poplašné pistole, mladý střelec je vyšetřován kvůli výtržnictví.

Chovanec se zastal policistů, Pelikán si stojí za svým

Ministr Chovanec i policejní špičky přitom odmítají kritiku za propíraný incident v Thunovské ulici. Podle Chovance udělali policisté na místě maximum, když oddělili oba tábory od sebe a maskované agresory zatlačili pryč.

Šéf pražských policistů Miloš Trojánek dodal, že pořádkové jednotky musely na místo doběhnout, protože tam nemohly jet vozy.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zásah proti maskovaným výtržníkům už dříve označil za selhání. „U ministra spravedlnosti bych očekával větší míru citu pro spravedlnost a šanci lidí, aby měli možnost se obhájit,“ zmínil na tiskovce Chovanec.

Ministr Chovanec se postavil za policisty, chybu prý neudělali. Ministr Chovanec se postavil za policisty, chybu prý neudělali. | Blesk/ Ladislav Křivan

„Závěr zveřejněný na dnešní tiskové konferenci mě nepřekvapil, bohužel. Při těch událostech se ovšem opakovaně nepodařilo udržet veřejný pořádek. To znamená, že policie svou roli nenaplnila. To, že to popírá, na tom nemůže nic změnit,“ vzkázal následně Pelikán přes svou mluvčí.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého se však již podařilo identifikovat 19 útočníků. „Jsou tam zahájeny úkony, které souvisí s tím, aby došlo k objasnění trestných činů,“ prozradil dále šéf pražských policistů Trojánek.

Podle něj chtěla policie při zásahu hlavně zabránit střetu znesvářených skupin a také škodám na majetku. Proto se nesnažila hned na místě maskované útočníky identifikovat. „V tuto chvíli měli jiné prioritní úkoly a museli dál postupovat, pokračovat a doprovázet ten průvod,“ dodává Trojánek.

Video se připravuje ...
Další videa