Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemanova ochranka ve střehu. V kufru nosí štít proti atentátu na prezidenta

Autor: Zbyněk Schnapka, simao - 
16. února 2016
12:45

Proč poblíž prezidenta Zemana stojí často muž s černou aktovkou? Dokumenty v ní nenosí, ani rušičku signálu, o které se spekulovalo. Bodyguardi mají připravený skládací štít, odhalil deník Aha!. V případě atentátu na hlavu státu odolá takový štít pušce i brokovnici.

Pamatujete atentát na tehdejšího prezidenta Klause v Chrastavě na Liberecku? „Atentátník“ Pavel Vondrouš se v září 2012 k prezidentovi dostal s pistolí, naštěstí jen airsoftovou. I když šlo nakonec o incident bez vážnějších důsledků na zdraví hlavy státu, snadnost toho, jak se potenciální útočník dostane k prezidentovi, zarazila.

A Hrad se z toho ponaučil. Ochranka je mnohem bedlivější, navíc se v době, kdy se i přímo na Pražském hradě zavádí řada nových bezpečnostních opatření, rozhodla i pro několik mobilních opatření.

Na první pohled nyní zaujme bodyguard, který poblíž prezidenta stojí často a stál nedaleko i při besedách během Zemanovy návštěvy v Plzeňském kraji. Drží černou aktovku, ve které se nachází balistický štít, jak nyní upozornil deník Aha!.

Informaci o bezpečnostním štítu pro Blesk.cz potvrdil hradní kancléř Vratislav Mynář„Není to žádná novinka. Patří to ke standardní výbavě při ochraně ústavních činitelů a využíváme to i v případě pana prezidenta.“

Zemanova ochranka s taškou, ve které se skrývá přenosný neprůstřelný štít (březen 2016, Kornatice na Rokycansku) Zemanova ochranka s taškou, ve které se skrývá přenosný neprůstřelný štít (březen 2016, Kornatice na Rokycansku) | Foto Blesk - Zbyněk Schnapka

Spekulace odborníků o tom, že by šlo aktovku s utrazvukovou nebo magnetickou rušičkou mikrofonů nebo rušičkou mobilních signálů, se tak nepotvrdily.

I Miloš Zeman již ostatně útoku čelil. Nikoli v podobě střelby či airsoftových kuliček, ale létajících vajíček a rajčat předloni na Albertově. Skládací a poměrně snadno přenosný balistický štít však má kevlarový povrch a zastaví i střelu z pušky či brokovnice. 

Multifunkční ochranný štít je přitom na trhu v různých provedeních, upozorňuje Aha!. A tedy i v různých cenových relacích. Levnější verze přijde na něco přes dvacet tisíc korun, cena se může ale vyšplhat až na 100 tisíc.

Obavy z možného atentátu přitom dohnaly k podobným opatřením i jiné státníky. Ale také šéfa Hizballáhu šajcha Hassana Nasralláha, vedle kterého se pohybují osobní stráci s podobnými aktovkami, jako má ta prezidenta Zemana.   

Ochranka šéfa Hizballáhu má podobnou tašku jako ochranka prezidenta Miloše Zemana. Ochranka šéfa Hizballáhu má podobnou tašku jako ochranka prezidenta Miloše Zemana. | Archiv Blesku

Dalším incidentem, který upozornil, že Zemanovo bezpečí nemusí být samozřejmostí, pak byla loňská akce umělecké skupiny Ztohoven, která se dostala nerušeně až na střechu Pražského hradu. Nešlo o atentátníky, vyvěsili tam však namísto prezidentské standarty červené trenky. 

To způsobilo padání hlav v bezpečnostním sektoru na Hradě, ale také rozpoutalo vlnu nových opatření kvůli zabezpečení hlavy státu. Detailněji je popsal v rozhovoru pro Blesk TV právě kancléř Mynář.

„Už nyní máme z obou stran na přístupových cestách na Hrad bezpečnostní ježky, je tam daleko přísnější přístup. Zároveň chceme mít bezpečnostní rámy v katedrále, detekční 3D přejezdové brány na obou místech, které jsem jmenoval, nejmodernější kamerový systém posílený o technické zázemí, velín, jak pro policii, tak pro Hradní stráž. Chceme také mít vnitřní systém posuzování smluv a možnosti působení externích firem na Hradě. A to je to nezbytné minimum,“ uvedl Mynář. Do minima pak spadla patrně i Zemanova „tajná aktovka“.

a-z- ( 16. února 2016 19:36 )

Na pukavec je to trošku předimenzovaný....Kdo by po něm střílel.

eliska963852 ( 16. února 2016 19:32 )

Třeba v tá době už Brežněv nebyl živej, byl jenom vypreparovanej, u Rusáků člověk nikdy neví.

dozor3a ( 16. února 2016 17:43 )

To je tak rudej blb, že neví jak vypadá normální červená. Měl by dostat na rypák, ten si o to říká velikostí, protože opak má v rozkroku.

dozor3a ( 16. února 2016 17:40 )

Ty se nepodělej http://video.aktualne.cz/dvtv/spory-turecka-s-ruskem-potencial-pro-rozpoutani-treti-svetov/r~d29d112 ad40711e59e52002590604f2e/?utm_source=blesk.cz&utm_medium=traffic-exchange

suov ( 16. února 2016 16:28 )

zvostra-technika i ta nejmodernější má také právo zastávkovat, to jsme nedávno zažili při průjezdu těch amerických hrdlořezů u nás,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa