Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odborník: V USA zvolí prezidentem i blbce, tyran jako Hitler by ale neuspěl

Autor: Tomáš Polák - 
15. února 2016
05:15

V Evropě se nebojíme zvolit si tyrana. K tomu, aby byl politik úspěšný, ale musí být svázán s politickou stranou nebo vlivnými lobbisty. To si myslí politolog Zdeněk Zbořil. Ten pro Blesk.cz popsal největší rozdíly mezi americkým modelem volby prezidenta a tím evropským.

Jedním z rozdílů prezidentské kampaně u nás a v USA je podle odborníka volba témat. Podle politologa v České republice řeší naši kandidáti „vesmírná témata“. „Vzpomeňte na Václava Havla, jak jezdil na Velikonoční ostrovy vyprávět o tom, co bude v příštím tisíciletí. Václav Klaus se pustil do tání a zmrazování ledovců, Miloš Zeman má zase nápady jak bude usmiřovat Araby se státem Izrael. To ale Američané nedělají,“ míní odborník.

Přestože o Evropě a celkově o zahraniční politice američtí kandidáti někdy hovoří, není to pro Američany vůbec to hlavní téma. Předmětem voleb amerického prezidenta je podle politologa hlavně domácí politika. „To, že se někdo zmíní o válce v Sýrii nebo v Afghánistánu, to je taková ingredience, která je jakousi rekvizitou v tom divadle amerických prezidentských voleb,“ řekl Zbořil. Zahraniční politika zajímá hlavně novináře.

Lidé se víc angažují

Ve Spojených státech pak funguje daleko větší účast občanů během voleb. „Občané jsou do toho volebního divadla zataženi a někdy je to opravdu až směšné,“ míní odborník a zároveň zmiňuje, že z jednoho podání ruky s politikem mohou žít občané i celý život. „My se tomu smějeme, ale ono to věčné podávání ruky má svůj psychologický význam,“ míní expert. „V Česku se o politice hádáme neustále, ale v USA se během voleb lidé skutečně angažují,“ okomentoval Zbořil.

Přestože přímá participace občanů během voleb je podle politologa v Americe daleko vyšší, samotná volba je v USA de facto nepřímá. Volí totiž tzv. volitele, kteří pak hlasují v souladu s přáním voličů. „V evropské přímé volbě může vyhrát i někdo úplně neznámý, například pan Kiska na Slovensku. Toho udělali za 3 měsíce a o jeho politických schopnostech se vědělo jen to, že dává na charitu a to ještě v České republice, takže ta přímá volba tady v Evropě je úplně jiná,“ popsal odborník.

Bojí se tyranů

Podle něj může být v Česku politicky úspěšný jen ten, kdo se „dá do bandy“ s politickou stranou nebo s vlivnými lobbisty. Tak to prý v Americe nefunguje. „Je tam naděje, že si jednotlivec uhájí svá politická práva,“ řekl Zbořil.  

„Oni se také obávají toho, čemu říkají volební despocie nebo volební tyranie,“ vysvětlil politolog. Američané se prý bojí toho, aby případný prezident s ohromnou mocí nedegradoval demokracii. „To v Evropě se toho nebojíme, my dokážeme zvolit tyrana, který pak omezí ty demokratické hodnoty viz Adolf Hitler nebo Benito Mussolini. Ale v Americe jsou tím přímo posedlí, aby k tomu nedošlo,“ uvedl s tím, že to ovšem neznamená, že by se báli zvolit si „blbce“.

Ve Spojených státech momentálně probájí tzv. primárky. 8. listopadu pak občané v unijních státech a kolumbijském distriktu budou oficiálně hlasovat pro volitele kandidátů. 6. ledna 2017 se pak v Kongresu volitelé setkají a sečtou hlasy. Vyhraje ten kandidát, který překročí hranici 270 hlasů z celkových 538.

Jak probíhají volby v USA? Podívejte se na vysvětlující video:

Video Volby USA - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...


tgbg ( 15. února 2016 17:49 )

To je ten obrovský rosdíl mezi USA a Ruskem. Rusové už tyrana jako Hitler mají. Putlera.

ivoadler ( 15. února 2016 11:28 )

Nemohu si nevšimnout, jak Obama v té prezidentské funkci sešel. Asi mu to bylo moc. Ale svoji funkci sehrál - byl to první barevný prezident. Ještě chybí ženská. Bude to Clintonová? 

zostra ( 15. února 2016 10:47 )

http://zpravy.idnes.cz/byvaly-sef-antidopingove-organizace-je-po-smrti-ft7-/zahranicni.aspx?c=A16021 5_092423_zahranicni_rych Poctivci.

zostra ( 15. února 2016 10:10 )

U nás blbci volili naposledy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa