Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ženíšek chce hnát Zemana před Ústavní soud, kvůli úniku tajných informací

Místopředseda TOP 09 chce prezidenta Miloše Zemana postavit před Ústavní soud.
Místopředseda TOP 09 chce prezidenta Miloše Zemana postavit před Ústavní soud.  (Autor: Archiv Blesk, TOP 09)
Autor: zst, ČTK, val, poe - 
10. února 2016
15:07

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek začíná sbírat podpisy pro ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro velezradu kvůli jeho slovům o výkupném za unesené Češky. Zemana vyzval k odstoupení, ten se ale brání, že pouze citoval média. Hlava státu na návštěvě Plzeňského kraje přitom o několik hodin dříve potvrdila, že Česko za Hanku s Tončou zaplatilo 150 milionů korun. Podle politiků jsou jeho slova nešťastná a prezident měl raději mlčet.

„Pokud vím, tak 150 (milionů korun), ale záleží na tom, podle jakého kurzu to počítáte, což ale samozřejmě není podstatné.“ Tak odpověděl Miloš Zeman na dotaz, co říká na to, že Česko zaplatilo za dvě unesené ženy 145 milionů korun. Tato slova, která pronesl během setkání s občany vesničky Kornatice na Plzeňsku, odstartovala kritickou smršť.

Jediným, komu se do komentářů příliš nechtělo, byly špičky koaličních stran. Zřejmě proto, že považují celou záležitost za velmi citlivou. „Zastávám zásadu, že politici by měli problémy řešit, ne je komentovat způsobem, který v oblasti národní bezpečnosti nikomu a ničemu nepomůže,“ komentoval pro Blesk prezidentova slova ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na dotaz Blesku, zda si stojí za svými včerejšími výroky, kdy označil informace o výši výkupného za nesprávné a spekulativní, odpověděl, že ano. „Trvám na tom, co jsem řekl. Ostatní nebudu komentovat,“ řekl. Bez komentáře počínání prezidenta ponechal také ministr financí a šéf další z koaličních stran Andrej Babiš (ANO).

To předseda Občanských demokratů Petr Fiala si servítky nebral. „Všichni, kteří o této záležitosti mluví veřejně, dělají z občanů ČR terč pro teroristy. To se týká i pana prezidenta,“ poznamenal.

Šéf komunistů Vojtěch Filip považuje celou debatu za opožděnou a kontraproduktivní. Zatímco předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) mluví o ohrožení bezpečnosti. „Obecně zastávám názor, že informace tohoto typu by neměly být diskutovány v médiích a neměly by žádným způsobem být komentovány ze strany politiků, ať se jedná o prezidenta republiky, či ministra obrany, protože to je věc, která je velmi citlivá a potenciálně nebezpečná,“ myslí si šéf dolní parlamentní komory.

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) byl k prezidentovi mírnější a vyjadřování na toto téma označil „pouze“ za hloupé a nešťastné. „To je strašně hloupé, že se o těchto věcech mluví veřejně. I v demokracii mají být věci, o kterých se prostě veřejně nemluví, tím méně o nich mají mluvit ústavní činitelé,“ prohlásil.

Zeman: Sobotka je mnou posedlý

Prezidenta ale obrazně řečeno kritika „nadzdvihla ze židle“. „U pana premiéra musím konstatovat jistou obsesi komentovat jakýkoliv můj výrok, zatímco já obsah jeho výroků nekomentuji. Možná i proto, že nejsem přesvědčen, že nějaký obsah mají,“ rýpl si Zeman na závěr své návštěvy v Plzeňském kraji.

Na adresu Marka Ženíška, který chce hnát prezidenta až před Ústavní soud, pak jen zopakoval, že citoval informace z médií. „Konstatuji, že jsem citoval veřejně dostupné zdroje a že nevím, jak bych se zachoval v situaci, kdy bych měl rozhodovat o výši výkupného,“ poznamenal Miloš Zeman.

petr2016 ( 14. února 2016 10:59 )

Hysterické a nelogicke projevy Ženíška na prezidenta, že pana prezidenta chce i žalovat za velezradu a dokonce proto sbíra i nějaké podpisy, lze vysvětlit zřejmě takto, že chce asi na sebe upozornit, no řekněte tady, kdo ho do té doby vlastně znal? Pokud to tak je, tak se mu to fakt povedlo, akorát tímto si fakt voliče na svou stranu nepřiklonil právě naopak A nebo je tak natolik arogantně hloupý, že to myslí snad i vážně, což by nebylo divu, je přece ze strany Top09, v této straně je takových mnoho, navíc je to podržtaška Kalouska no a ješte ktomu je to politolog....na toto jiné vysvětlení snad není..

jarypadlo ( 11. února 2016 20:57 )

Ženíšek jak jsem četl jinde je totéž co v ženském rodu nevěstka.Jeho prohášení to jen potvrzují.Říkejme mu nevěstek.

salto ( 11. února 2016 09:16 )

"Ctihodný pan poslanec" Ženíšek je vůůůl a žere seno, ostatně jako většina jeho spolupartajníků

rumungro ( 10. února 2016 21:10 )

Souhlas.

zednik ( 10. února 2016 19:38 )

Zeman neřekl víc, než si co přečetl jako my všichni. Doteď jsme si mohli , že Bělobrádek, který to popírá, říká lidem pravdu. Ale od Ženíška už tedy víme, že je to šílená pravda, a že Bělobrádek lidem lže. Díky Ženíšku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa