Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Klaus nechápe islám a ve vládě jsou kašpaři“. Konvička natočil novoroční útok

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. ledna 2016
05:30

Pojí je holé hlavy i odpor k uprchlíkům. Martin Konvička a sociolog Petr Hampl se postavili do čela Bloku proti islámu a burcují proti imigrantům. Na Nový rok se sešli u kávy a piva a natočili vlastní „poselství“. Konvička se v něm pozastavil nad svým obviněním, Albertovem s prezidentem Milošem Zemanem i současnou rolí Václava Klause. Exprezident podle něj „nechápe islám“. Hampl zas tvrdí, že být antiislamistou je v Česku od 17. listopadu normální.

Cílem Konvičkovců pro rok 2016 už nejsou „jen“ protiuprchlické demonstrace na pražském Václavském náměstí, ale i útok na voliče a zteč politických křesel. Kontroverzní docent Jihočeské univerzity a islamofob Martin Konvička a sociolog Petr Hampl totiž rozjeli politickou kampaň Bloku proti islámu (BPI), který spojil síly s Úsvitem a má silné politické ambice.

Že se Konvička postupně dostává do role volebního „superlídra“ dokázala i jeho poznámka v novoročním „poselství" na kanálu YouTube „Hrdý Čecháček“. Sobotkův kabinet označil za těch „několik málo kašparů, kteří drží vládní koalici“. A nechal tak vzpomenout třeba na loňskou demonstraci svolanou BPI přímo před Úřad vlády a výzvy k Sobotkově demisi.

Společně s Hamplem však nyní kritizovali především „islámskou expanzi“ a „neřízenou nekontrolovanou imigraci“. Evropským politickým elitám Konvička vzkázal, že si sem chtějí v rámci imigrace dovézt „někoho, koho se lid bude bát“, „kdo bude lid kosit“ a drží se myšlenky, že si „dovezou loajální kastu, kterou budou využívat“. Podle něj je to hloupá představa.

„Islámský stát překonal veškerá zvěrstva, které páchalo nacistické Německo. To, že to ještě jaksi nedělají průmyslově, to je dáno pouze technologickou nevyspělostí typickou pro ten region,“ pokračoval Martin Konvička.

Konvička: Sedím doma a zazvoní policista…

Z nejrůznějších protestních akcí a demonstrací pak vyzdvihli Albertov, kde spolu s Konvičkou na jednom pódiu a před příznivci Bloku proti islámu stanul i prezident Miloš Zeman. „To, co pro mě tam bylo takové průlomové bylo, že od toho 17. listopadu, už nikdo nemůže říci, že antiislamisté představují nějakou omezenou skupinu lidí, nějaké divné podivíny na okraji. Po 17. listopadu je jasné, že být antiislamistou v ČR je normální,“ míní Hampl. 

Konvička navázal tím, co se ho osobně dotklo a co následovalo den po 17. listopadu. Obviněním za jeho dřívější výroky mj. o „mletí muslimů do masokostní moučky“.

„Sedím takhle doma, taky jsme připravovali velkou přednášku v Budějovicích o islámu, kterou jsem měl přednášet já. Najednou zvonek, policista a přinesl mi obvinění. Obvinění ze šíření nenávisti. Já už byl v té věci vyslýchán někdy v dubnu, ale netušil jsem, že budu obviněn,“ uvedl na YouTube Konvička.

Označil to za nestandardní postup, mohli mu to prý poslat poštou. „Prezident republiky začal být osočován, že stál vedle obviněného Konvičky, což je jaksi logický nesmysl, protože on stále vedle Konvičky 17. listopadu a obviněný Konvička vznikl 18. listopadu a pro veřejnost včetně prezidenta až někdy 23. listopadu,“ zastal se Konvička Zemana. 

Klaus nechápe islám?

S Hamplem si pak rýpli i do konkurence – dalších lidí, kteří stejně jako oni přispěchali s negativním až nenávistným postojem k migrační krizi. Patří mezi ně i exprezident Václav Klaus, který loni inicioval petici proti imigraci a spolu se svým někdejším kancléřem Weiglem sepsal i knihu „Stěhování národů – stručný manuál k pochopení současné migrační krize“.

„Problém Václava Klause je, že nechápe islám. To se netýká jenom Klause. My jsme tady najednou v neuvěřitelné situaci – před rokem o problému s islámem, expanzivním islámem, Islámským státem, imigrací nikdo nemluvil, neexistovalo to. Byli tady nějací splašenci, kteří o tom mluvili. Někdy od června o tom mluví každý, objevily se tady desítky nejrůznějších spasitelů, každý najednou má názor, každý najednou ví. Já mám najednou pocit, že ty lidi vidí politicky otevřené dveře, díru na trhu, kam by se rádi vecpali,“ uvedl Konvička. 

A nádavkem se navezl i do vicepremiéra Andreje Babiše. „Vidíme toho, jak on se jmenuje… Ministra financí, který vykládá, jak by stavěl zdi ve Středomoří a ukazuje to v televizi a tyhle věci, ale oni o tom civilizačním problému mluví, jako by to byla sazba DPH,“ dodal obviněný šéf BPI.

Video se připravuje ...
Další videa