Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obviněného Konvičku podrželi studenti i jeho šéf. O broucích bude učit dál

Autor: Václav Lang - 
2. prosince 2015
05:00

Policie ho kvůli drsné protiislámské rétorice obvinila z podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel. Lídr Bloku proti islámu Martin Konvička bude ale dál přednášet na Jihočeské univerzitě – mimo jiné proto, že se studentům jeho hodiny líbí. Děkan Přírodovědecké fakulty František Vácha (TOP 09), u kterého Konvička působí jako docent entomologie, řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že si počká na výrok soudu.

František Vácha, poslanec za TOP 09 a děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, nehodlá Konvičku vyhodit ani poté, co proti němu policie zahájila trestní stíhání. „Dneska je policie dost často zneužívaná k politickému boji a já ctím presumpci neviny,“ vyjádřil se pro Blesk.cz s tím, že si počká na rozhodnutí soudu.

Šéf českých antiislamistů přednáší na Katedře zoologie entomologii, vědu o hmyzu. A studenti ho mají nejspíš rádi. Vácha tvrdí, že je Konvičkův obraz mezi studenty „vesměs pozitivní“, v pravidelném hodnocení přednášek mu prý obvykle dávají kladné body. 

Poté, co bylo Martinu Konvičkovi sděleno obvinění, nemyslíte si jako děkan, že je to důvod, aby z fakulty odešel? 

Rozhodně ne. Dneska je policie dost často zneužívaná k politickému boji a já ctím presumpci neviny. Pro mě není presumpce neviny v případě Konvičky jeho obhajobou, ale obhajobou demokracie. Protože ve státě, kde jsou některé politické síly schopné zneužít policii k boji proti svým protivníkům, tam je důležité presumpci neviny ctít. 

Všem jsem říkal, když po mně chtěli, abych Konvičku vyhodil, že neexistuje v zákoníku práce jediný paragraf, podle kterého bych mohl Konvičku vyhodit. Pokud bude odsouzený, pak si nechám udělat nějakou právní analýzu, jestli s ním na základě toho můžu vést nějaké kárné řízení, ale v tuhle chvíli určitě ne. Ani mě to nenapadlo. 

Navíc když se dnes podíváte na obraz Konvičky v médiích, tak dneska už je Konvička hnutí Blok proti islámu, už v médiích není spojovaný s Jihočeskou univerzitou. Že na něj vytáhli věci, které byly před kolika lety… Facebook je prostě hospoda čtvrté cenové skupiny. Má smůlu, že to je napsané, ale když půjdete do hospody, tak tam uslyšíte mnohem horší věci než to, co Konvička někde blábolil na internetu. 

Vy osobně se na jeho výroky díváte jak? Konkrétně na ty vyhrocené, kvůli kterým zřejmě padlo obvinění.

Kdybych byl na jeho místě, tak bych rozhodně nevolil takovouhle agresivní formu prezentace, to určitě ne. Rozumím jeho obavám z islamizace společnosti. Nevím, nakolik nám přímo v České republice hrozí, ale my nejsme jenom ČR, my jsme součástí Evropy a v té Evropě tyto tendence nastávaly a nastávají. Takže rozumím obavám, ale určitě bych nevolil takovouhle formu. Na druhou stranu dneska je v politice známý ten, kdo je v médiích. A do médií se dostanete jenom tím, že budete buď excentrický, nebo neslušný. Taková je dneska doba. 

Jak se na jeho působení na fakultě dívají studenti? 

Obraz Konvičky mezi studenty fakulty je vesměs pozitivní. Co se týče jeho postoje k islámu, samozřejmě jsou tu lidé, kteří nesouhlasí. Fakulta je v podstatě obraz společnosti – jsou tu ti, kteří s ním zásadně nesouhlasí, jsou tu lidé, kterým je ukradenej, jsou tu lidé, kteří s ním souhlasí. Co se týče výuky a jeho působení na fakultě po odborné stránce, tam není žádný problém. Učí dobře, máme studentské hodnocení přednášek a tam je jeho výuka hodnocená velmi pozitivně a vím, a ptal jsem se studentů a monitoruji to, že svou politickou aktivitu absolutně nepřenáší na půdu fakulty.

Zaznamenal jste nějaké negativní ohlasy vůči fakultě zvenku?

Že by byly úplně negativní, to ne, ale občas mi chodí maily vyjadřující nesouhlas s Konvičkou, s jeho vyjadřováním nebo působením v tom, co dělá. Na druhou stranu mi také chodí maily, v kterých se píše, že Konvička bojuje za správnou věc. Je to dejme tomu půl na půl. Možná je víc nesouhlasných, ale to je prostě výraz toho, že většinou, když někdo nesouhlasí, tak křičí, a když souhlasí, tak mlčí. 

Chodí vám přímo výhrůžky?

Ne, výhrůžky ne. Zatím jsem neměl jedinou výhrůžku, vždycky je to takové polemizující, že se ptají, ale nikdy jsem nezaznamenal jakoukoli otevřenou výhrůžku, třeba vulgární.   

henryj ( 11. prosince 2015 14:20 )

Ten PELIKÁN ; ten se taky vydařil.A takové ohony máme v rozhodování.

1395 ( 2. prosince 2015 15:20 )

Držim palce panu Konvičkovi je to slušný člověk. To stíhání je samozřejmě na politickou objednávku ministra Pelikána jehož bratr je konvertovaný muslim. Zavání to střetem zájmů ale to se bude těžko dokazovat Doufám že to policie smete ze stolu. To by museli zavřít víc jak polovinu národa.

sairait ( 2. prosince 2015 15:14 )

a ty k Obamovi, zm.rde

putinovaprdel ( 2. prosince 2015 13:41 )

Odstěhuj se do Ruska, tvoje mentalita tam dobře zapadne

rumovapalice ( 2. prosince 2015 12:26 )

musíme rychle prchnout z EU než ta německá bába vymyslí nějakou fintu a budem muset brát ty inženýry a obohacovače ze Sýrie, oni by nás pak mohli přehlasovat ve volbách a milýho docenta ukamenujou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa