Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islamofob Konvička z Bloku proti islámu obviněn. Za podněcování k nenávisti

Českou hymnu zpívají 17. listopadu zleva Martin Konvička, Jindřich Forejt a Miloš Zeman.
Českou hymnu zpívají 17. listopadu zleva Martin Konvička, Jindřich Forejt a Miloš Zeman.  (Autor: ČTK)
Autor: val - 
24. listopadu 2015
16:23

Za podněcování k nenávisti vůči skupině osob byl den po 17. listopadu obviněn předseda Bloku proti islámu Martin Konvička. Mohou za to prý jeho protimuslimské výroky na Facebooku. Ve sněmovně to oznámili zástupci hnutí Úsvit. Mluví o politických procesech jako z 50. let.

Podle mluvčího Bloku proti islámu Davida Štěpána byl Konvička obviněn za podněcování nenávisti vůči skupině osob. Hrozí mu až dva roky vězení. Mluvčí to označil za předlistopadovou praxi, kdy byli lidé kriminalizováni za své názory.

Obvinění prý padlo kvůli Konvičkovým výrokům na Facebooku z období mezi lety 2011 až 2014. Konvičkovi kolegové blíže nespecifikovali, o které výroky se jedná, mezi nejkritizovanejší ale patří jeho výhrůžka, že „muslimy nameleme do masokostní moučky”.

Stíhání bylo zahájeno 18. listopadu, tedy den po sérii protiislámských demonstrací v rámci státního svátku 17. listopadu. Hnutí Úsvit, které se s Blokem proti islámu spojuje, to považuje za účelový akt. „Je to politický proces, tak jak to bylo v 50. letech,“ komentovala to poslankyně hnutí Olga Havlová.

Spojují případ s Pelikánem

Konvičku zastupuje advokátka Klára Samková, podle které se obvinění vztahuje na výroky proti muslimskému etniku. Obvinění označila za absurdní. „Jsme na začátku velmi bolestivého procesu a jsem ráda, že v České republice alespoň zatím není trest smrti,“ uvedla. 

Konvička se prý zatím nechce k události vyjadřovat, podle Štěpána se ale cítí nevinen. 

Zástupci Úsvitu spojují obvinění s výroky ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který vyzval, aby se policie zabývala projevy nenávisti na protimuslimských akcích. „Vzhledem k tomu, že starší bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán je muslim a honorární súdánský konzul, jeví se výroky ministra spravedlnosti jako minimálně zaujaté. V souvislosti s tím se vyjádření ministra Pelikána z minulého týdne o tom, že bude stíhat každého, kdo se neuctivě vyjádří na adresu muslimů, jeví v poněkud trapném světle.”

Pelikán to pro Blesk.cz odmítl. „To je nesmysl. Na činnost policie nemám a nechci mít žádný vliv. Dozvídám se to od vás novinářů," řekl. 

jarypadlo ( 25. listopadu 2015 11:39 )

Přečteno jinde: Havel udělil milosti restitující Chadimové a otcovrahovi Odložilovi,takže už je nemohli odsoudit.Pane prezidente využijte stejně demokraticky právo milosti.

honza54. ( 25. listopadu 2015 00:18 )

A co na to listure Kudláčková a popelky?

puder ( 25. listopadu 2015 00:00 )

No vida.

naser ( 24. listopadu 2015 21:52 )

A jeste toho krivohubyho degenerata bude zastupovat Samkova? To bude brilantni reality show

realistaii ( 24. listopadu 2015 21:15 )

islámští extremisti spící buňka alkajdy ,teroristi z justice podporují islámský terorismus, a jsou plně zodpovědní za všechny teroristické útoky islamistů spáchané všude po světě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa