Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sprostý protest proti islámu? Ať policie koná, vybízí Pelikán

Autor: val - 
19. listopadu 2015
12:17

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) se domnívá, že policie přehlíží projevy nenávisti na protiislámských demonstracích. Minimálně úterní akce Bloku proti islámu na Albertově by si podle něj zasloužila pozornost příslušníků. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD).

„Policie má ze zákona povinnost stíhat všechnu trestnou činnost, o které se dozví. A mám pocit, že policistů tam bylo hodně. Pokud máme v Listině základních práv a svobod zakotvenou svobodu vyznání, snad se ta svoboda týká i jednoho ze čtyř největších náboženství na světě – islámu,“ citoval deník Pelikánova slova k úterní demonstraci na Albertově.

Tam se sešli podporovatelé prezidenta Miloše Zemana i odpůrci islámu zastoupení Blokem proti islámu. Účastníci demonstrace vykřikovali vulgární hesla namířená proti muslimům a imigrantům. Podle MfD je Pelikán přesvědčen, že na protiislámských demonstracích k nezákonnostem dochází, ale policie tam podněcování k nenávisti přehlíží.

Na Albertově, kde se na jednom pódiu objevil prezident Miloš Zeman i lídr Bloku proti islámu Martin Konvička, byl přítomen i znalec v oblasti extremismu. Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana ale policisté neshledali na akci žádné „jednoznačné protiprávní jednání“.

Za šibenice stíhání

Opačný výsledek má jedna z podobných demonstrací, která se uskutečnila v červenci. Vladimíra Heřmana se rozhodla policie stíhat za to, že na akci přinesl šibenice s nápisem „Za vlastizradu“, s kterými demonstranti hrozili vládním politikům.

Server Aktualně.cz ve čtvrtek uvedl, že případ zřejmě skončí před soudem. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) totiž dostal zkraje týdne od policejního prezidenta Tomáše Tuhého informaci, že státní zástupce vyhodnotil prvek jako trestný čin.

"Pokud je ta šibenice provázena nějakými nenávistnými projevy nebo hesly, tak je to de facto trestný čin," citoval web Milana Chovance. Faktem přitom je, že ani v tomto případě policie na Heřmana nereagovala přímo při demonstraci, ale až s odstupem, po kritice od ministra vnitra.

Video se připravuje ...
Další videa