Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš přiškrtil „černé díře“ tok financí. Němeček vybojoval jen dvě miliardy

Autor: zst, ČTK - 
26. prosince 2015
15:36

Zdravotnictví, to je podle šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) „černá díra na peníze“. I proto byl při rozdávání peněz nad plán k rezortu Svatopluka Němečka (ČSSD) velmi zdrženlivý. Ministr zdravotnictví dostal jen polovinu peněz navíc, o které žádal. I tak ale uklidňuje lékaře i své kolegy ve vládě, že finanční situace zdravotnictví je stabilizovaná.

Už koncem roku 2014 se spory ministra financí a zdravotnictví vyostřily do té míry, že Babiš poslal Němečka do protialkoholní léčebny. „Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu,“ vzkázal Babiš ministrovi zdravotnictví přes sociální sítě poté, co se Němeček obul do jím vlastněných médií.

Šéf státní kasy navíc dlouhodobě kritizuje rezort zdravotnictví a označuje ho za netransparentní. Sečteno a podtrženo, není překvapením, že Němeček s žádostmi o peníze navíc u Babiše příliš nepochodil.

Zdravotnictví je prý finančně stabilní

Svatopluk Němeček získal jen necelou polovinu z požadovaných 4,3 miliardy korun navíc na odvodech státu pro příští rok. Nabral i zpoždění v přípravě zákonů, hlavně protikuřáckého, o neziskových nemocnicích a vzdělávání lékařů a sester.

Kritická slova o „černých dírách“ neutichla ani po té, co v září začala platit transparenční novela, která má zlepšit kontrolu nad toky zdravotnických peněz. Přesto je podle Němečka finanční situace stabilizovaná. Zdravotnictvím proteče ročně 250 miliard, které do systému „nalijí“ zdravotní pojišťovny.

Kvůli nízkým platům ale nadále opouštějí nemocnice především sestry. A podobné problémy řeší i Slováci, kolektivní výpověď tam podalo na 1400 zdravotních sester, které mají skončit k poslednímu prosinci.

Babiš nechce přidat peníze, dokud nebude rezort správně hospodařit

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO), který vyšší růst odvodů odmítá, stále nehospodaří resort transparentně. Dokládá to audity čerpání evropských dotací na přístroje do nemocnic, jež ukázaly pochybení za 300 milionů korun. Evropská komise za to strhla 78,5 milionu korun. Podle Němečka tak nízká stržená částka dokazuje, že nákupy předražené nebyly.

Nákupy drahých přístrojů do nemocnic schvaluje přístrojová komise na ministerstvu, chystají se centrální nákupy. Jeden z dřívějších předražených nákupů ale souvisí s Němečkem osobně. Policie na podzim zadržela peníze za nákup gama nože, který koupila ostravská nemocnice ještě pod Němečkovým vedením.

Já to vidím tak, že začínáme další díl nekonečného seriálu, jak pozvracet ministra zdravotnictví,“ komentoval souvislosti ministr zdravotnictví.

hejhej ( 28. prosince 2015 13:57 )

kuberpidy: Stále mají lékaři i sestry málo. Ovšem u mnohých je pacient až na tom posledním místě. Sestry neutíkají ze zdravotnictví jen k vůli platům, ale k vůli nesmyslnému 2 letém " zaškolování" . Po maturitě musejí 2 roky dělat poskoka - asistenta pod dohledem za nízký plat, což je urážející.Školství se jistě ve Zdrav.školách přizpůsobilo novým trendů. Mělo by stačit několiks měsíční zaškolení. Stále se vymýšlejí nesmysly, většinou sestrami, které nikdy u lůžka nemcného nepracovaly.. Je zajímavé, že v zahraničí jsou naše zdravotnícké školy uznávané a stačí jen krátké zaškolení.

kerloss ( 27. prosince 2015 20:30 )

az zacne vybirat tech 80miliard ktere utikaji statu tak bude moct dat vic i na cernou diru zdravotnictvi. skoda ze neplati pojistovny ktere zdiraji OSVC poradne z penez. jak nezaplatis hned te sejmou ale oni neplati a co se stane??? preci NIC. Zavrit cernou diru jednu po druhe. I pro cmoudy uzavrit tok penez.

tgbg ( 27. prosince 2015 14:04 )

Má pravdu,má.Němeček,by taky měl přestat chlastat,vymlátit takové budižkničemu,jako Filipa, komunistické oslíky a jiné socbolševiky. Použiji slova klasika "PAK BY NAŠE ZEMĚ MALÁ,ŠTĚSTÍM A LÁSKOU OPLÝVALA." To by tam opravdu nesměli být taková komunistická H.O.V.A.D.A..

henryj ( 27. prosince 2015 11:20 )

Má pravdu,má.Němeček,by taky měl přestat chlastat,vymlátit takové budižkničemu,jako Kalousek,oslík Bendů a jiné.Použiji slova klasika "PAK BY NAŠE ZEMĚ MALÁ,ŠTĚSTÍM A LÁSKOU OPLÝVALA." To by tam opravdu nesměli být takové boží H.O.V.A.D.A..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa