Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Koncentrační tábor pro muslimy? Kdepak, Zeman by jim doporučil něco jiného

Autor: Vera Renovica - 
19. listopadu 2015
19:00

„Jestli někoho opravdu nesnáším, tak jsou to teroristé a skinheadi,“ prohlásil Miloš Zeman před sedmi lety ještě jako »neprezident«. Sedmnáctého listopadu ale stál na pódiu vedle tváře Bloku proti islámu, Martina Konvičky, kterého i česká policie považuje za extremistu. V davu pak oběma mužům tleskaly podle očitých svědků právě »holé lebky«. Zeman ale Blesku tvrdí, že jeho názor na ně zůstává neměnný.

Jak dobře znáte pana Martina Konvičku, tvář iniciativy Islám v ČR nechceme? Stál vedle vás na pódiu 17. listopadu na Albertově.

Já jsem ho viděl poprvé v životě a celá tato akce nebyla organizována panem Konvičkou, jak některá média mylně tvrdí. Byla organizována občanskou aktivistkou pod heslem »Podporujme svého prezidenta«. Nu a pan Konvička měl původně mít na Hradčanském náměstí ve stejnou dobu shromáždění. A když se o této naší akci dozvěděl, tak to shromáždění zrušil a řekl, že doporučuje svým příznivcům, aby přišli na Albertov.

Českou hymnu zpívají 17. listopadu zleva Martin Konvička, Jindřich Forejt a Miloš Zeman. Českou hymnu zpívají 17. listopadu zleva Martin Konvička, Jindřich Forejt a Miloš Zeman. | ČTK


Pan Konvička je považován za extremistu. Uvedu proč: muslimy navrhl zavírat do koncentračních táborů, naznačil, že by byli vhodným materiálem na masokostní moučku... Co o těchto výrocích soudíte?

Já s tím zásadně nesouhlasím, ale to není výrok, který pronesl na tomto shromáždění. Já bych muslimy nezavíral do koncentračních táborů, ale doporučoval jim, aby zůstávali ve svých zemích jako svobodní občané a nesnažili se infiltrovat Evropu. Převážná většina uprchlíků jsou mladí zdraví muži, kteří by ve svých zemích měli bojovat proti Islámskému státu.



Tomu, kdo roky zažívá krvavou válku, asi těžko vysvětlíte, že měl zůstat doma a bojovat.

Když emigrovali naši lidé za druhé světové války, tak proto, aby mohli bojovat v zahraniční armádě. Nikoliv proto, aby v Británii pobírali sociální dávky.

Vaše názory na islám a uprchlickou krizi jsou svérázné. Někdo na ně kýve, jiný kroutí hlavou. Jste ale hlava státu. Nepřijde vám, že si spojením s panem Konvičkou ubíráte na legitimitě?

Já bych nemluvil o spojení s panem Konvičkou. Rozhodně nejde o spojení už proto, že pan Konvička má nějakou organizaci, a paní Jelena Vičanová, která akci pořádala, žádnou organizaci nemá.



V davu vám tleskali také mladí muži odění v značkách, které preferují neonacističtí skinheadi. To vám nevadí?

Ale na každém shromáždění mohou být skinheadi, chcete jim to zakazovat? Já skinheady nemám rád, ale přesto bych jim nikdy nezakazoval účastnit se jakéhokoliv shromáždění, protože bych tím porušil shromažďovací právo.

Co říká o teroristických útocích v Paříži? A proč se teď Češi mají začít bát? Celý rozhovor s Milošem Zemanem čtěte v pátečním vydání deníku Blesk.

Video se připravuje ...
Další videa