Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okradení a napadení důchodci se dočkají zvláštního zacházení. Ze zákona

Autor: Václav Lang - 
26. října 2015
05:12

Vláda zřejmě na svém pondělním zasedání schválí novelu zákona o obětech trestných činů. Úprava přitom nově zařadí důchodce mezi zvláště zranitelné oběti a senioři budou mít díky tomuto statusu ze zákona nárok na zvlášť citlivé zacházení.

Mezi zvláště zranitelné oběti v současnosti spadají například děti nebo handicapovaní. Nově k nim měli přibýt také staří lidé. Návrh je popisuje jako „osoby vysokého věku“ a neudává konkrétní věk, od kterého by se na ně zákon vztahoval.

Lidé, kteří spadají do skupiny zvláště zranitelných obětí, mají obecně nárok na citlivější a empatičtější zacházení. Výslechy probíhají ve speciálně upravených místnostech – především v případě dětí – provádí je speciálně vyškolené osoby, přičemž si oběti mohou zvolit, zda preferují, aby výslech vedl muž, nebo žena. A mají také právo na zabránění kontaktu s pachatelem nebo na bezplatnou odbornou pomoc.

Kromě seniorů i oběti teroristů 

„Právě senioři by měli do skupiny, která má v takových situacích nárok na větší ochranu a zvlášť citlivé zacházení, patřit automaticky. Jsem proto velmi rád, že se nám podařilo do návrhu novely toto rozšíření prosadit,“ komentoval návrh pro Blesk.cz už dříve ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Kromě seniorů mají do skupiny přibýt také oběti teroristických činů a činů spáchaných z rasových nebo etnických důvodů.

Návrh by měl projít legislativním procesem hladce. „Všichni víme, že se násilí na seniorech stupňuje, takže nepředpokládám, že by proti tomu byl ve sněmovně nějaký odpor,“ předpověděla pro Blesk.cz iniciátorka návrhu Radka Maxová (ANO).

Ročně řeší policie kolem sedmi tisíc trestných činů, jejichž obětí jsou senioři. Což je přitom jen zlomek případů, které se vůbec dostanou na povrch. V naprosté většině jde o majetkové trestné činy, ale ani násilí na seniorech není výjimkou. Odborníci se shodují, že lidé v pokročilém věku mají omezené možnosti se bránit, jsou důvěřiví a obecně velmi zranitelní. Mívají také problémy s pamětí, což mnohdy ztěžuje práci policistům.

kimbe ( 26. října 2015 09:13 )

Neprominu. Jsi idiot.

kimbe ( 26. října 2015 09:11 )

Neprominu. Jsi idiot.

valesovavera ( 26. října 2015 07:22 )

 lunatic Vy jste zvlčilý,ze to můžete napsat.

valesovavera ( 26. října 2015 07:18 )

 Dočkám se i já zvl. zachazení? Mne okradá vláda pořád o čast důchodu .

monsegur ( 26. října 2015 07:07 )

Z toho naskakuje husí kůže!   Zvláštní zacházení s nepotřebnými ( neproduktivními) občany zavedl taky Adolf Hitler! V originále se to nazývalo "sonderbehandung"! Co jiného můžou senioři čekat od společnosti, která jim navýší penzi o 40 korun???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa