Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svoboda: Rusko sleduje jen vlastní zájmy, jak na Ukrajině, tak v Sýrii

Rusko válčí na dvou frontách. Jen kvůli vlastním zájmům, tvrdí europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).
Rusko válčí na dvou frontách. Jen kvůli vlastním zájmům, tvrdí europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).  (Autor: ČTK / EPA / KDU-ČSL)
Autor: Zuzana Štíchová - 
4. října 2015
05:53

Válka na dvou frontách - na Ukrajině i v Sýrii - je podle europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) ze strany Ruska pouze hájením vlastních zájmů. Především mocenských. Ostřelováním odpůrců Asadova režimu v Sýrii prý navíc Rusko prodlužuje migrační vlnu, která se valí na Evropu. Lidé totiž prchají ze Sýrie nejen před teroristy z Islámského státu, ale také před Bašárem Asadem, který údajně na vlastní lid útočí i chemickými zbraněmi.

Válka na Ukrajině pokračuje, a to i přesto, že informací z této válkou zmítané země výrazně ubylo. "Možná je v tom už nějaká únava z Ukrajiny, protože konflikt trvá už nějakou dobu a přeci jen ty proudy běženců jsou fyzicky hmatatelné, kdežto případná migrační vlna z Ukrajiny je zatím pouze potenciální," řekl Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který Česko zastupuje v Evropském parlamentu, ve Studiu Blesk.

Co čeká 2 miliony lidí, kteří sice na Ukrajině zatím zůstávají, své domovy ale musely opustit? Budou se potýkat se stejnými problémy jako minulou zimu, tedy s výpadky proudy a někdy i nedostatkem jídla? A je reálné, že by syrský konflikt zakončila mírová dohoda v Praze tak, jak o tom mluvil prezident Zeman? Ve Studiu Blesk i na tyto otázky Pavel Svoboda odpověděl:

Video Zeman v OSN nemluvil u Ukrajině, není to náhoda, říká europoslanec Svoboda - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa