Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ideální počasí k bombardování Sýrie,“ hlásila ruská rosnička

Autor: ČTK, simao - 
5. října 2015
16:25

Tahle předpověď počasí byla vskutku netradiční. Pohledná moderátorka v červených šatech ruským televizním divákům hlásila, že v Sýrii jsou ideální podmínky pro letecké akce. Video nyní koluje po sociálních sítích, vedle toho však Rusové řeší v souvislosti se svými operacemi i skandál. Jejich vrtulník se totiž zatoulal do tureckého vzdušného prostoru. Pilot prý zabloudil, Turky však pořádně naštval.

„Když mluvíme o počasí, načasování vzdušné kampaně bylo vybráno velmi dobře,“ uvedla hlasatelka na televizní stanici Rossija 24. Zabývala se povětrnostními podmínkami v Sýrii, které jsou prý pro ruské bombardování ideální.

„Říjen je v Sýrii obecně příznivým měsícem pro létání,“ pokračovala pohledná blondýnka s poukázáním na nízkou rychlost větru, jasnou oblohu a jen občasné srážky.

Déšť přichází jen jednou za 10 dní, uvedla ruská „rosnička“ a poukázala na to, že prší hlavně v severních regionech Sýrie, což ale „nemůže vážně ovlivnit ruské bombardování“. Ani případné mraky prý bombardování nevadí, komplikaci mohou přinést snad jen písečné bouře, ale i těch má být nyní málo. „Takové podmínky můžeme označit za ideální pro bojové lety,“ dodala v sobotní předpovědi.

Rusko v leteckých úderech v Sýrii pokračuje i začátkem nového pracovního týdne. Zasáhlo prý devět cílů Islámského státu, sdělilo v pondělí ruské ministerstvo obrany.

Ruský letoun zabloudil nad Turecko. Naštval i šéfa NATO

Mezinárodní napětí kolem ruské vojenské akce v Sýrii však naopak umocnila zpráva, že ruský vojenský letoun narušil vzdušný prostor Turecka, které je členem NATO. Turecko vyslalo ke stroji své stíhačky F-16 a ostře protestovalo u ruských úřadů. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondělí řekl, že Moskva sdělila, že narušení tureckého vzdušného prostoru se stalo kvůli „chybě v navigaci“.

Vstup Ruska do bojů v Sýrii však podle Davutoglua vyhrocuje tamní krizi. Za nepřijatelné označil počínání Ruska a narušení tureckého vzdušného prostoru generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ruské kroky podle něj nepřispívají k bezpečnosti a stabilitě v regionu. Stoltenberg Moskvu vyzval k plnému respektování vzdušného prostoru NATO a k tomu, aby se vyhnula další eskalaci napětí ve vztazích s aliancí.

Po prvních ruských úderech v Sýrii minulý týden USA a další západní země vyjádřily pochyby o cílech vybraných Rusy. Podezřívají Moskvu, že chce podpořit jednotky syrského prezidenta Bašára Asada útoky na všechny jeho tamní nepřátele.

Aktivitu ruského letectva kritizoval mimo jiné britský ministr obrany Michael Fallon, podle kterého existují důkazy, že Rusové používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují FSA bojující proti Asadovi. Britský premiér David Cameron tvrdí, že většina ruských náletů se uskutečnila v těch částech Sýrie, jež neovládá IS, ale jiní odpůrci syrského režimu.

Moskva obvinění odmítá. Ruské ministerstvo obrany podle agentury AFP upřesnilo, že bojové letouny Suchoj v posledních 24 hodinách uskutečnily 25 vzdušných operací a zničily především jedno velitelské stanoviště v provincii Hamá, muniční sklady a komunikační uzly v provincii Homs, obrněná vozidla v provincii Idlib a jedno velitelské stanoviště v provincii Latákíja.

asijo ( 6. října 2015 01:42 )

Kdo,Merkelka?

provokaterka ( 6. října 2015 01:39 )

Umírněnou opozici = proamerické teroristy je třeba totálně zlikvidovat.

vosavopruz ( 5. října 2015 22:22 )

souhlas,to je nějakej retard

tgbg ( 5. října 2015 19:57 )

Ruská odporná fašistická d*vka.

xindlceskej ( 5. října 2015 19:25 )

Idiote.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa