Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rusko po týdnu v Sýrii prý úspěšně drtí islamisty. Kreml lže, odmítá to Západ

Autor: mb - 
8. října 2015
10:51

Je to již týden, co Rusko zahájilo nálety na pozice islamistů v Sýrii a Moskva se nyní pyšní skvělými výsledky. Západ ale tvrdí pravý opak – přes 90 procent ruských náletů prý vůbec nesměřuje na pozice Islámského státu.

Podle ruského ministerstva obrany islamisté přišili v důsledku náletů o 101 obrněných a transportních vozidel, navíc bylo zničeno 19 velitelských center, 2 komunikační centra, 23 skladů se zbraněmi a výbušninami a neupřesněný počet výcvikových táborů teroristů.

„Před každým náletem dochází k analýze dat ze satelitů, dronů a zpráv rozvědky. Vždy útočíme na vojenské objekty jako výcvikové tábory, sklady zbraní a výbušnin apod. Za celý týden nebyla našimi nálety zasažena ani jedna civilní budova,“ pochlubil se generálplukovník ruské armády Viktor Bondarev.

Neútočí na Islámský stát

Spojené státy ovšem týden ruských náletů hodnotí zcela jinak. „Více než 90 procent náletů vůbec nebylo mířeno na pozice Islámského státu a k nim přidruženým teroristům. Většinou byly namířeny proti opozici, která chce pro Sýrii lepší budoucnost a nepřeje si, aby Asadův režim zůstal u moci,“ prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Syrská ofenzíva

Zatímco se světové mocnosti radikálně rozcházejí v hodnocení ruské mise v Sýrii, syrská armáda ve čtvrtek zahájila za podpory ruského letectva masivní útok na pozice islamistů. Cílem je získat zpět kontrolu nad několika důležitými městy a regiony, které ovládli teroristé. „Letecké útoky ruského letectva narušily možnosti teroristů z Islámského státu a dalších skupin. Díky tomu můžeme přikročit k ofenzívě,“ oznámil syrský generál Ali Abdullah Ayyoub.

Co má Kreml za lubem?

Rusko se zatím omezuje pouze na bombardování pozic teroristů, ale Spojené státy tvrdí, že Moskva do oblasti přesouvá pozemní jednotky. Podle Washingtonu prý Rusko do Sýrie přesunulo již batalion vojáků, tanky, vrtulníky a další techniku. „Pozorujeme značný nárůst ruské vojenské techniky v Sýri. Jedná se o letecké jednotky, protiletadlové systémy, ale také zvýšení počtu vojáků. Navíc posílili námořnictvo u břehů Sýrie,“ upřesnil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (56). Americký zástupce USA při NATO pak prohlásil, že obzvláště „působivé“ je prý navýšení počtu vojáků v Sýrii, důvody počínání Moskvy jsou ale „nejasné“.

zidoniusek ( 19. října 2015 13:03 )

ano to je správný pohled na věc. Ty opice se mohou posrat,když si Putin děla bez ohledu na jejich mínění ,co chce!!!Ještě by měli zaútočit na muslimácká hnízda v anglii, francii a německu.

orlus ( 8. října 2015 12:19 )

Co to jsou v NATO za t.u.p.c.i. Oni neví o co Rusku jde? 1. Zlikvidovat, za pomoci leteckých úderů a sýrských pozemních sil, terorismus v Sýrii - protože v IS a Al Kajdě je spousta Čečenců a členů dalších zradikalizovaných národností Ruska a potřebuje jim zabránit v návratu (zlikvidovat). 2.Zabránit vzniku dalšího zhrouceného státu, zvláště proto, že v Sýrii má Rusko své zájmy. 3.Ukázat světu a hlavně USA, že se vrací na scénu. 4.Předvést účinnost svých zbraní a tím podpořit jejich prodej. Je to fakt tak složité?

dzelo ( 8. října 2015 11:31 )

Jak to vadí západu pak jsou nálety rusů v Syrii velice úspěšné jinak by USA a jejich vazalové neřvali a jejich propaganda se také může zbláznit!

smrk ( 8. října 2015 11:22 )

Jasně že jsou v USA a NATO n.a.s.r.a.n.ý., pracně budovaný trh se zbraněmi se jim hroutí před očima a oni jsou úplně mimo, neboť to nemůžou zastavit. Dobře jim tak h.a.j.z.l.ů.m. neboť oni jsou tím důvodem te imigrační vlny do evropy.

zadnice ( 8. října 2015 11:20 )

To je jimé kafe než roční "neomylné" letecké cvičení USA.

Zobrazit celou diskusi