Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kontroly českých hranic se stávají realitou. Vláda schválila nový zákon

Sobotkova vláda schválila v pondělí v noci zákon o ochraně hranic.
Sobotkova vláda schválila v pondělí v noci zákon o ochraně hranic.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
30. září 2015
23:48

Až pětidenní kontroly na hranicích by v případě hrozby mohlo nařídit ministerstvo vnitra. Časové prodloužení by musela schválit vláda, ta bude rozhodovat, podobně jako dosud, i o celkovém uzavření hranic. Navrhuje to nový zákon, který měl podle informací ČTK ve středu v noci schválit kabinet Bohuslava Sobotky.

Vnitro by v budoucnosti mohlo nařídit hraniční kontroly, pokud by existovala vážná hrozba narušení pořádku či vnitřní bezpečnosti země. Kontroly by bylo možné provádět na vybraných místech nebo po celé délce hranic. Podle návrhu jde hlavně o krizové řešení situací, kdy z časových důvodů nelze uplatnit standardní postup, při kterém o zavedení kontrol rozhodne vláda. Kabinet rovněž podle návrhu zákona rozhodne o zrušení kontrol.

Zákon zároveň stanoví, že vláda může určit rozsah, způsob či intenzitu kontrol. Mohou být třeba namátkové silniční či železniční nebo systematické, podobně jako tomu bylo před zavedením schengenského systému. Může být také vyhlášen zákaz překročení zelené hranice, vláda by také podle zákona mohla určit, kde se bude moci hranice překročit. Minimálním standardem by ale podle důvodové zprávy mělo být umožnění překročení státní hranice v místech dřívějších hraničních přechodů, které platily před vstupem do schengenského prostoru. Norma teď půjde k dalšímu schvalování do Sněmovny.

V současnosti zavedlo kontroly na svých hranicích také několik evropských zemí kvůli migrační krizi. Státy této možnosti však využívaly i dříve. Zpravidla se zavedení kontrol týkalo konání významných politických událostí či masových sportovních akcí.

Zákon upravuje také podmínky pro získání statusu mezinárodního letiště či povinnosti kapitánů letadel a provozovatelů letišť. Tuzemská mezinárodní letiště, která ročně odbaví méně než 5000 lidí, například budou muset zajistit, aby se tam pohybovali odděleně cestující na vnitrozemských a vnějších linkách. Zároveň budou muset zajistit, aby tam byla místnost pro provádění kontrol. Do problémů by se podle návrhu zákona mohli dostat piloti, kteří bez povolení použijí při mezinárodním letu přistávací plochu, která není součástí mezinárodního letiště.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa