Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři jsou „out“, teď letí armáda. Hnutí Úsvit láká voliče na vojáka

Autor: Václav Lang - 
28. září 2015
05:55

Řadu let se politickým stranám vyplácí volební trik v podobě bílých plášťů. Lékaři na volebních plakátech totiž táhnou. Vedle úředníků v oblecích působí důvěryhodněji a lidštěji. Hnutí Úsvit, které se profiluje jako tvrdě antiislámské a antiimigrantské, tuto fintu v době migrační krize ještě vyšperkovalo – do popředí staví dva své představitele – jednoho se zbraní v plné polní, druhého za kniplem v letecké uniformě.

Každý poslanecký klub má ve svých řadách alespoň jednoho lékaře. Volební stratégové dávno vědí, že se to vyplatí. Doktoři mají pro voliče jakousi zvláštní přitažlivost. Nyní se může situace posunout. Díky migrační krizi.

Miroslav Lidinský Miroslav Lidinský | archiv Miroslava Lidinského

Hnutí Úsvit si nedávno zvolilo do svého čela válečného veterána z Afghánistánu Miroslava Lidinského. Jak příznačné, že právě toto nejmenší sněmovní hnutí, které se snaží dohnat ztracené preference ostrou protiislámskou rétorikou, vsadilo na bývalého bojovníka proti radikálním muslimům. Teď se jeho válečnou minulostí často ohání.

„Společnost je nervózní, je těkavá, bojí se budoucnosti. Začíná se zase objevovat legenda vojáka. V tomto případě navíc vojáka, který byl na misi, riskoval,“ zhodnotil pro Blesk.cz politolog Jan Kubáček.

Záda mu kryje pilot

V Lidinského prospěch podle něj hraje i skutečnost, že v české politice zatím nikdo takový není. V podobné roli mohl být předseda vojenského výboru NATO, generál Petr Pavel, který se mezi lidmi těší velké oblibě, ale který zavrhl spekulace o tom, že by se mohl stát kandidátem na prezidenta.

Marek Černoch v kokpitu letadla Marek Černoch v kokpitu letadla | archiv Marek Černoch

Miroslavu Lidinskému kryje v hnutí záda předseda poslanců Marek Černoch, syn zpěváka Karla Černocha. Toho zase můžeme vídat vyfoceného v uniformě pilota. I to je podle Kubáčka pro voliče líbivý prvek. „Jsou to profese, které hodně pracují s rizikem, s nervy, se stresem. Oba pánové se takto snaží prezentovat,“ uvedl.

Obecně se v politice vyplácí vsadit na civilní roli kandidátů, neboť tím v podstatě říkají: žili jsme i před politikou a byli jsme ve svých profesích úspěšní. Taková metoda se podle Kubáčka v hojné míře používá třeba v USA nebo v Nizozemí. Upozorňuje ovšem, že samotné řemeslo ještě nikomu volby nevyhrálo, stále převládá mnoho dalších faktorů.

ČR je demilitarizovaná, tvrdí odborník

Předseda Institutu politického marketingu Pavel Šíma nicméně dodává, že Česká republika je na rozdíl právě od Spojených států „demilitarizovaná a pacifistická“, a proto na tato témata voliči až tolik neslyší jako v zámoří. „Myslím, že to není nic záměrného a ani to nic nepřinese,“ prohlásil pro Blesk.cz.

Miroslav Lidinský převzal vedení Úsvitu letos v srpnu. Zároveň je prezidentem České golfové asociace hendikepovaných. Zpočátku působil u policie, v roce 2006 se stal členem Útvaru speciálních operací Vojenské policie, což je jednotka specializující se na boj proti terorismu. V roce 2007 odletěl na misi do Afghánistánu, kde byl zraněn protitankovou střelou a přišel o nohu.

Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch je povoláním pilot dopravních letadel a letecký instruktor. Pilotoval Boeing 737, pracuje jako instruktor na simulátoru Airbus A320.

Video se připravuje ...
Další videa