Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Místo Okamury půjde do čela Úsvitu asi jednonohý veterán. Černoch mu ustoupil

Autor: ČTK, simao - 
21. července 2015
17:20

Otázka, kdo povede Úsvit po svržení a odchodu Tomia Okamury, se blíží ke svému zodpovězení. Marek Černoch, hlavní postava rebelů z Úsvitu, kandidovat na uvolněné místo nebude. Podpořil naopak druhého adepta, který má zkušenosti především z armády – jednonohého hrdinu z Afghánistánu Miroslava Lidinského.

Šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch nebude 8. srpna na volební konferenci hnutí bojovat o předsednický post. Chce se stát prvním místopředsedou a dál vést poslanecký klub. Má však jasno o tom, kdo by měl být novou hlavní tváří strany, ze které „vyštípali“ česko-japonského podnikatele Tomia Okamuru.

Černoch podporuje válečného veterána z Afghánistánu Miroslava Lidinského. Před novým vedením však stojí nelehký úkol, odvrátit soumrak Úsvitu. Své rozhodnutí Černoch oznámil na úterní tiskové konferenci ve sněmovně. Zdůvodnil jej tím, že se chce věnovat hlavně poslanecké práci a plnění volebního programu. 

Lidinského uvedl Černoch jako člověka, který dlouhé roky sloužil v bezpečnostních složkách a má odborné znalosti ohledně nelegální migrace a terorismu. „Mám dlouholetou praxi na základních i speciálních policejních i vojenských útvarech,“ potvrdil Lidinský a ocenil Černochův přístup.

Jako budoucí možný lídr jedné z opozičních stran se však hned pustil do vládní koalice. „Domnívám se, že naše vláda nepřikládá patřičný důraz hrozbám, které se pojí s Islámským státem a nelegální imigrací na straně jedné, a na straně druhé hrozbám, které se pojí s krajní pravicí a s dalšími stranami, které se prezentují jako radikální a se symboly šibenic znemožňují konstruktivní politickou diskusi,“ prohlásil Lidinský.

Opoziční klub Úsvitu však není kdo ví jak velký. Ve sněmovně, kde sedí 200 poslanců, jej tvoří devět členů. Před rozkolem a svržením Tomia Okamury měl klub členů 14. Okamura a bývalý předseda klubu Úsvitu Radim Fiala si však založili hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Do něj přešel i další poslanec zvolený za Úsvit Jaroslav Holík. 

kamjdu ( 22. července 2015 15:31 )

Vůbec ti hoši nedělají na mě žádný dobrý dojem. Okamurovi nesahají ani po kotníky.

hejhej ( 21. července 2015 22:23 )

gogo: Černoch si myslí, že když bude jeho straně velet člověk s jednou nohou, že získá hlasy???? Jak ubohé

gogo ( 21. července 2015 18:35 )

Černochovi a jeho partě bych nevěřil ani pozdravení. Táta se musí v hrobě obracet...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa